16 °C Budapest

Mikor érdemes munkát keresni? Hol kínálják a legtöbb állást?

Pénzcentrum
2012. január 28. 08:08

Április és május lehet a csúcsszezon az álláshirdetések szempontjából, egy felmérés szerint ugyanis a cégek leginkább ebben a két hónapban toboroznak. A legtöbb önéletrajz viszont januárban kerül a világhálóra. Területi alapon a listát - természetesen- Budapest vezeti: tavaly az álláshirdetések közel harmada fővárosi munkalehetőséget kínált.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2011-ben 22 százalékkal több álláshirdetés jelent meg az internetes oldalon, mint 2010-ben, miközben az álláskeresők száma éves szinten 5 százalékkal növekedett - derül ki a Workania állásportál friss kimutatásából.

Az eredmények alapján kiderült, hogy az év során megjelent álláshirdetések 54 százaléka az első félévben került az internetre. A munkaadók tavasszal a legaktívabbak, a legtöbb álláshirdetés - az egész éves termés 11-11 százaléka - ugyanis április és május során lett meghirdetve, a legkevesebb pedig az uborkaszezon végén, augusztusban.

Az álláskeresők viszont továbbra is az újévi fogadalmakban és a nyári pihenéseket követő újrakezdésben hisznek: az álláskeresők 11,3 százaléka ugyanis januárban, 10,2 százaléka pedig szeptemberben töltötte fel önéletrajzát. A legkisebb mozgás decemberben volt: az álláskeresők csupán 5 százaléka próbál ekkortájt munkát keresni.

Még mindig Budapest vezet

Tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 19% pedig Győr-Moson-Sopron megyében lett meghirdetve. A harmadik legtöbb állást kínáló régió Pest megye - az éves termés 5,7 százalékával -, majd Csongrád és Fejér megye következik 4-4 százalékkal. A vas megyei állások az éves kínálat 2,5 százalékát adták, kevesebb, mint 1 százaléka a hirdetéseknek pedig Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Tolna, Nógrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelent meg.


A Workania önéletrajz-adatbázisa alapján az álláskeresők is a kínálathoz igazodnak: a legtöbbjük - 28 százalékuk - ugyanis a fővárosban próbál elhelyezkedni, 9 százalékuk Pest megyében, 6% Győr-Moson-Sopron megyében, 4-4% pedig Csongrád és Fejér megyében. Több, mint 3 százaléka az álláskeresőknek Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Baranya megyében szeretne dolgozni. A legkevesebben - 0,8% - Nógrád megyében próbálnának szerencsét.

Slágernek számít a kereskedelem, az értékesítés

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ami a kategóriák szerini eloszlást illeti: az interneten található álláshirdetések 16,7 százaléka az értékesítés-kereskedelem, 11% az információs technológiák, 7-7% pedig az adminisztráció, a gépipar valamint a pénzügy és könyvelés területére szólt 2011-ben.

Az álláskeresők legnagyobb része pedig - 13, illetve 12% - az értékesítés-kereskedelem valamint az adminisztráció területén dolgozna. A harmadik leggyakrabban keresett kategória az interneten a segédmunkák: az önéletrajzok 8,4 százalékában szerepel, majd a gyártás-termelés, valamint a szállítmányozás-logisztika következik 7-7 százalékkal.

Szintén az egyik legjobban keresett kategória az önéletrajzokban az idegenforgalom és vendéglátóipar: tavaly az álláskeresők 6,4 százaléka dolgozott volna valamilyen hotelben, panzióban, éttermben vagy bárban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?