2 °C Budapest

Két és fél hónapig kell várni az áfára

Pénzcentrum
2012. január 4. 16:08

Február 1-től fő szabály szerint akár 75 napig is várniuk kell a vállalkozásoknak arra, hogy megkapják a visszaigényelt általános forgalmi adót - hívja fel a figyelmet a tavaly év végi dömpingben elfogadott törvénymódosításra az RSM DTM. Az újabb adómódosítások a befektetésialap-kezelőkről és kollektív befektetési szolgáltatókról szóló törvényben bújnak meg.

A korábbi 30, illetve 45 napos kiutalási határidők akkor állnak fenn, ha az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet számlákban feltüntetett ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette, vagy tartozása egészében más módon megszűnt. "Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy minden egyes számla - amely esetében a visszaigénylés fennáll -, kiegyenlítésének meg kell történnie. Amennyiben akár egy számla esetében nem történt meg a kiegyenlítés, akkor a kiutalás fő szabálya vonatkozik a teljes visszaigényelt összegre, ami 75 nap"- összegzi Kalocsai Zsolt az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója.

Az időben fizető vállalkozások ugyanakkor jól járnak: a törvénymódosítás szerint 500 ezer forintról 1 millióra nő a limit, amelynél kisebb összegű visszaigényléseket a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül kiutalja az adóhatóság. A nagyobb összegű visszaigénylések esetén 45 napon belül számíthatnak a vállalkozások az áfára, feltéve, hogy megfelelnek a fenti kiegyenlítésre vonatkozó új szabályoknak, illetve egy adóellenőrzés menete az adott időpontokat nem írja felül. A jogszerűen működő vállalkozásoknak ehhez minden egyes beszerzésük esetén igazolniuk kell, hogy az adott bevallási időszakban kiegyenlítették a számlákat.

A gazdasági helyzetet tekintve ez egy újabb pofon a jogszerűen működő vállalkozásoknak, ugyanakkor a szigorítás a feketegazdaság tekintetében indokolt lehet - véli Kalocsai Zsolt. Összességében a szabályozás a költségvetés részére finanszírozási szempontból lehet kedvező 2012-ben. A harmadik negyedéves áfa-visszaigénylés a 75 napos kifizetési határidő mellett már 2013-ra tolódhatnak - mutat rá a vezérigazgató.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 8. 11:03