4 °C Budapest

Két és fél hónapig kell várni az áfára

Pénzcentrum
2012. január 4. 16:08

Február 1-től fő szabály szerint akár 75 napig is várniuk kell a vállalkozásoknak arra, hogy megkapják a visszaigényelt általános forgalmi adót - hívja fel a figyelmet a tavaly év végi dömpingben elfogadott törvénymódosításra az RSM DTM. Az újabb adómódosítások a befektetésialap-kezelőkről és kollektív befektetési szolgáltatókról szóló törvényben bújnak meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A korábbi 30, illetve 45 napos kiutalási határidők akkor állnak fenn, ha az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet számlákban feltüntetett ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette, vagy tartozása egészében más módon megszűnt. "Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy minden egyes számla - amely esetében a visszaigénylés fennáll -, kiegyenlítésének meg kell történnie. Amennyiben akár egy számla esetében nem történt meg a kiegyenlítés, akkor a kiutalás fő szabálya vonatkozik a teljes visszaigényelt összegre, ami 75 nap"- összegzi Kalocsai Zsolt az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója.

Az időben fizető vállalkozások ugyanakkor jól járnak: a törvénymódosítás szerint 500 ezer forintról 1 millióra nő a limit, amelynél kisebb összegű visszaigényléseket a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül kiutalja az adóhatóság. A nagyobb összegű visszaigénylések esetén 45 napon belül számíthatnak a vállalkozások az áfára, feltéve, hogy megfelelnek a fenti kiegyenlítésre vonatkozó új szabályoknak, illetve egy adóellenőrzés menete az adott időpontokat nem írja felül. A jogszerűen működő vállalkozásoknak ehhez minden egyes beszerzésük esetén igazolniuk kell, hogy az adott bevallási időszakban kiegyenlítették a számlákat.

A gazdasági helyzetet tekintve ez egy újabb pofon a jogszerűen működő vállalkozásoknak, ugyanakkor a szigorítás a feketegazdaság tekintetében indokolt lehet - véli Kalocsai Zsolt. Összességében a szabályozás a költségvetés részére finanszírozási szempontból lehet kedvező 2012-ben. A harmadik negyedéves áfa-visszaigénylés a 75 napos kifizetési határidő mellett már 2013-ra tolódhatnak - mutat rá a vezérigazgató.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26