21 °C Budapest

Még zsúfoltabbak lehetnek a magyar börtönök

Pénzcentrum
2011. november 28. 09:32

Már most is túlzsúfoltak a hazai börtönök, így nem világos, hogy hova kerülnek azok a hajléktalanok, akiket decembertől azért zárnak be, mert a közterületen élnek, vagy mert az ingóságaikat közterületen tartják - írja az Index. 

A szabálysértési törvény november 14-i módosításával lehetővé válik, hogy december 1-jétől 150 ezer forintos pénzbírsággal vagy akár 60 napos elzárással sújtsák azokat a budapesti hajléktalanokat, akiket fél éven belül kétszer vonnak felelősségre azért, mert a közterületet életvitelszerű lakhatásra használják, illetve azokat, akik az ingóságaikat közterületen tartják. A jövő áprilistól hatályba lépő új szabálysértési törvény szigorításával átalakul a szabálysértés miatt kiszabható büntetések végrehajtása is, így az, aki nem fizeti meg a pénzbírságot, szabálysértési elzárással lesz sújtható.

A fővárosban nagyjából nyolcezer hajléktalan él, azonban a szállók kihasználtsága csaknem teljes, így nagyjából 2500 fedél nélküli kényszerül az utcán élni. Mivel a hajléktalanok képtelenek lesznek kifizetni a bírságot, a büntetésüket elzárásra váltják át. A büntetés-végrehajtó (bv) intézetek telítettsége azonban most is jóval nagyobb, mint amennyit elbírnának.

A Belügyminisztériumban (BM) azt a tájékoztatást adta, hogy a bv-intézményrendszerének kapacitása az elmúlt időszakban mintegy három százalékkal növekedett. A BM adatai szerint a fogvatartottak létszáma jelenleg megközelíti a 17 450 főt, ami országosan 138 százalékos kihasználtságot jelent. A telítettség az előzetesen letartóztatottak elhelyezésére szolgáló megyei börtönökben, Észak- és Kelet-Magyarországon, a fővárosban és Baranya megyében a legnagyobb.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?