93 ezer forintos minimálbér kell Matolcsy ígéretéhez

2011. szeptember 30. 14:37

Nemcsak az adójóváírás kivezetéséből, hanem az 1 százalékos munkavállalói járulékteher-növekedésből eredő nettó keresetcsökkenést is ellentételező kompenzációs rendszert kell kidolgozni - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ehhez azonban nem elég a kormány által a jövő évre előirányzott bruttó 92 ezer forintos minimálbér, az ugyanis csak az adójóváírás eltörléséből adódó veszteséget küszöböli ki.

Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, az 1 százalékos járulékemelést is figyelembe véve az idei 78 ezer forintról havi bruttó 93 ezer forintra kellene emelni a minimálbért ahhoz, hogy az idei évhez hasonlóan nettó 60 ezer forint maradjon belőle.

Jövőre befejezi a kormány az arányos, egykulcsos adórendszert - közölte Matolcsy. Szavaiból az derült ki, hogy mindenkinél kivezetik a szuperbruttósítást és az adójóváírást. A bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelműeknél új adót vezetnek be. Ez azért meglepő, mert egy héttel ezelőtt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról beszélt, hogy a bruttó 202 ezer foriint fölötti jövedelműeknél csak felére, 1,135-re csökkentenék az idei 1,27-szeres szuperbruttósítást, és ezáltal járulnának hozzá a magasabb jövedelműek a kevesebbet keresők bérkompenzációjához szükséges forrásokhoz.

Az Országgyűlés elé beterjesztett 2012. évi költségvetési törvényjavaslat általános indokolásában is az szerepel, hogy "a személyi jövedelemadó esetében a szuperbruttósítás részleges kivezetésével és az adójóváírás megszüntetésével a kormány további lépést tesz a tisztán egykulcsos, 16 százalékos adórendszer megteremtése felé".

A tényleges rendelkezésekről még egyeztet a kormány, azt októberben véglegesítik. Csak olyan megoldások jöhetnek szóba, mely mellett 100 százalékban garantált, hogy senki nem jár rosszul jövőre - nyomatékosította a nemzetgazdasági miniszter.

KATTINTS! Milliók fizetése csökkenhet jövőre - Jön a 93 ezres minimálbér?

Nem jár nyugdíj a közmunka után?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jövőre bruttó 63 ezer forintot kereshetnek a közmunkaprogramban foglalkoztatottak az idei 57 ezer forint után. Ebből nettó 48 ezer forintot kapnak majd kézhez, mivel nem vonnak belőle 10 százalékos nyugdíjjárulékot, csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót, valamint a jövőre összességében 8,5 százalékra emelkedő egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot kell megfizetniük.

Nem bővül a kedvezményes áfás termékek köre

Továbbra is fenntartja a kormány, hogy 27 százalékra emeli jövőre a jelenleg 25 százalékos normál általános forgalmi adó kulcsot. A sajtóban megindultak a találgatások, hogy ezzel egyidőben átsorolnak-e egyes termékeket, illetve szolgáltatásokat a 18, illetve 5 százalékos áfakulcs alá. Matolcsy György kérdésre válaszolva leszögezte: sem bővíteni, sem szűkíteni nem kívánja a kormány a kedvezményes áfakörbe tartozó termékek és szolgáltatások körét.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07