93 ezer forintos minimálbér kell Matolcsy ígéretéhez

2011. szeptember 30. 14:37

Nemcsak az adójóváírás kivezetéséből, hanem az 1 százalékos munkavállalói járulékteher-növekedésből eredő nettó keresetcsökkenést is ellentételező kompenzációs rendszert kell kidolgozni - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ehhez azonban nem elég a kormány által a jövő évre előirányzott bruttó 92 ezer forintos minimálbér, az ugyanis csak az adójóváírás eltörléséből adódó veszteséget küszöböli ki.

Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, az 1 százalékos járulékemelést is figyelembe véve az idei 78 ezer forintról havi bruttó 93 ezer forintra kellene emelni a minimálbért ahhoz, hogy az idei évhez hasonlóan nettó 60 ezer forint maradjon belőle.

Jövőre befejezi a kormány az arányos, egykulcsos adórendszert - közölte Matolcsy. Szavaiból az derült ki, hogy mindenkinél kivezetik a szuperbruttósítást és az adójóváírást. A bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelműeknél új adót vezetnek be. Ez azért meglepő, mert egy héttel ezelőtt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról beszélt, hogy a bruttó 202 ezer foriint fölötti jövedelműeknél csak felére, 1,135-re csökkentenék az idei 1,27-szeres szuperbruttósítást, és ezáltal járulnának hozzá a magasabb jövedelműek a kevesebbet keresők bérkompenzációjához szükséges forrásokhoz.

Az Országgyűlés elé beterjesztett 2012. évi költségvetési törvényjavaslat általános indokolásában is az szerepel, hogy "a személyi jövedelemadó esetében a szuperbruttósítás részleges kivezetésével és az adójóváírás megszüntetésével a kormány további lépést tesz a tisztán egykulcsos, 16 százalékos adórendszer megteremtése felé".

A tényleges rendelkezésekről még egyeztet a kormány, azt októberben véglegesítik. Csak olyan megoldások jöhetnek szóba, mely mellett 100 százalékban garantált, hogy senki nem jár rosszul jövőre - nyomatékosította a nemzetgazdasági miniszter.

KATTINTS! Milliók fizetése csökkenhet jövőre - Jön a 93 ezres minimálbér?

Nem jár nyugdíj a közmunka után?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jövőre bruttó 63 ezer forintot kereshetnek a közmunkaprogramban foglalkoztatottak az idei 57 ezer forint után. Ebből nettó 48 ezer forintot kapnak majd kézhez, mivel nem vonnak belőle 10 százalékos nyugdíjjárulékot, csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót, valamint a jövőre összességében 8,5 százalékra emelkedő egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot kell megfizetniük.

Nem bővül a kedvezményes áfás termékek köre

Továbbra is fenntartja a kormány, hogy 27 százalékra emeli jövőre a jelenleg 25 százalékos normál általános forgalmi adó kulcsot. A sajtóban megindultak a találgatások, hogy ezzel egyidőben átsorolnak-e egyes termékeket, illetve szolgáltatásokat a 18, illetve 5 százalékos áfakulcs alá. Matolcsy György kérdésre válaszolva leszögezte: sem bővíteni, sem szűkíteni nem kívánja a kormány a kedvezményes áfakörbe tartozó termékek és szolgáltatások körét.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?