12 °C Budapest

93 ezer forintos minimálbér kell Matolcsy ígéretéhez

2011. szeptember 30. 14:37

Nemcsak az adójóváírás kivezetéséből, hanem az 1 százalékos munkavállalói járulékteher-növekedésből eredő nettó keresetcsökkenést is ellentételező kompenzációs rendszert kell kidolgozni - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ehhez azonban nem elég a kormány által a jövő évre előirányzott bruttó 92 ezer forintos minimálbér, az ugyanis csak az adójóváírás eltörléséből adódó veszteséget küszöböli ki.

Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, az 1 százalékos járulékemelést is figyelembe véve az idei 78 ezer forintról havi bruttó 93 ezer forintra kellene emelni a minimálbért ahhoz, hogy az idei évhez hasonlóan nettó 60 ezer forint maradjon belőle.

Jövőre befejezi a kormány az arányos, egykulcsos adórendszert - közölte Matolcsy. Szavaiból az derült ki, hogy mindenkinél kivezetik a szuperbruttósítást és az adójóváírást. A bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelműeknél új adót vezetnek be. Ez azért meglepő, mert egy héttel ezelőtt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról beszélt, hogy a bruttó 202 ezer foriint fölötti jövedelműeknél csak felére, 1,135-re csökkentenék az idei 1,27-szeres szuperbruttósítást, és ezáltal járulnának hozzá a magasabb jövedelműek a kevesebbet keresők bérkompenzációjához szükséges forrásokhoz.

Az Országgyűlés elé beterjesztett 2012. évi költségvetési törvényjavaslat általános indokolásában is az szerepel, hogy "a személyi jövedelemadó esetében a szuperbruttósítás részleges kivezetésével és az adójóváírás megszüntetésével a kormány további lépést tesz a tisztán egykulcsos, 16 százalékos adórendszer megteremtése felé".

A tényleges rendelkezésekről még egyeztet a kormány, azt októberben véglegesítik. Csak olyan megoldások jöhetnek szóba, mely mellett 100 százalékban garantált, hogy senki nem jár rosszul jövőre - nyomatékosította a nemzetgazdasági miniszter.

KATTINTS! Milliók fizetése csökkenhet jövőre - Jön a 93 ezres minimálbér?

Nem jár nyugdíj a közmunka után?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jövőre bruttó 63 ezer forintot kereshetnek a közmunkaprogramban foglalkoztatottak az idei 57 ezer forint után. Ebből nettó 48 ezer forintot kapnak majd kézhez, mivel nem vonnak belőle 10 százalékos nyugdíjjárulékot, csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót, valamint a jövőre összességében 8,5 százalékra emelkedő egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot kell megfizetniük.

Nem bővül a kedvezményes áfás termékek köre

Továbbra is fenntartja a kormány, hogy 27 százalékra emeli jövőre a jelenleg 25 százalékos normál általános forgalmi adó kulcsot. A sajtóban megindultak a találgatások, hogy ezzel egyidőben átsorolnak-e egyes termékeket, illetve szolgáltatásokat a 18, illetve 5 százalékos áfakulcs alá. Matolcsy György kérdésre válaszolva leszögezte: sem bővíteni, sem szűkíteni nem kívánja a kormány a kedvezményes áfakörbe tartozó termékek és szolgáltatások körét.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem