27 °C Budapest

Áfaemelés: EU-ellenes a 27 százalékos adókulcs?

Pénzcentrum
2011. szeptember 21. 14:33

Szembemegy a magyar kormány az Európai Unió Tanácsának nyilatkozatával a jövő évre tervezett 27 százalékos áfakulccsal. A Tanács ugyanis tavaly decemberben rögzített nyilatkozata szerint a tagállamok - köztük Magyarország is - 2015 végéig vállalták, hogy mindent megtesznek annak elkerülése érdekében, hogy 25 százalékos áfakulcsnál magasabb adómértéket alkalmazzanak.

Az általános forgalmi adóról rendelkező európai uniós irányelvben 2006-ban rögzítette az Európai Unió Tanácsa, hogy 2006. január 1-jétől 2010. december 31-ig az általános adómérték nem lehet kevesebb, mint 15 százalék. Ezzel egyidejűleg azt is előirányozta, hogy a 2010. december 31-e után alkalmazandó általános adómértékről a későbbiekben kell a Tanácsnak döntenie.

Az Európai Tanács 2010. december 7-ei ülésén egyebek között az általános forgalmi adóról is határozott. A módosított irányelvben a tagállamok elfogadták, hogy 2015. december 31-ig az általános adómérték nem lehet kevesebb, mint 15 százalék.

Ezzel együtt azonban a Tanács egy jegyzőkönyvben rögzített nyilatkozatot is elfogadott, amely a következő:

"A tagállamok a ma előrelátható feltételek mellett vállalják, hogy a 2011. január 1-je és 2015. december 31. közötti időszakban minden erőfeszítést megtesznek annak elkerülése érdekében, hogy kiszélesedjen a tagállamok által alkalmazott általános adómértékeknek a - jelenleg a legalacsonyabbtól számítva 10 százalékpontos - tartománya."

Vagyis a nyilatkozat aláírásával a tagállamok vállalták, hogy nem alkalmaznak 25 százalékosnál magasabb adókulcsot, annak ellenére, hogy az irányelv valóban nem határozza meg az áfa mértékének felső határát. Magyarország egy év eltelte után szembemegy az Európai Tanács által deklarált nyilatkozattal azáltal, hogy a jelenleg alkalmazott 25 százalékos normál áfakulcsot jövőre 27 százalékra emelné.

Ezzel szemben a Népszabadság és a HVG.hu is azt írta, hogy csak szóbeli megállapodás létezik a tagállamok között arra vonatkozóan, hogy nem emelik 25 százalék fölé a normál áfakulcsot. Az EU adóügyi biztosának Algirdas Semetának a szóvivője, David Boublil a HVG.hu-t a következőképpen tájékoztatta: "létezik egy egyezség ("gentleman's agreement") a tagállamok között, miszerint 25 százaléknál nagyobb kulcsot nem alkalmaznak. Ez még a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza, amikor bevezették az egységes piacot".  Ennek alapján úgy tűnik, mintha Boublil figyelmét is elkerülte volna az Európai Tanács említett nyilatkozata.

Boublil a Reutersnak azt nyilatkozta: "ha Magyarország úgy dönt, hogy az áfakulcsot 27 százalékra emeli, az Európai Bizottság nem tesz semmit, hiszen nincs jogi kötelezettség arra, hogy ennek 25 százalék alatt kell lenni".

Pénzcentrum vélemény
Mindezek értelmetlenné teszik, hogy bármit is nyilatkozatban rögzítsen az Európai Tanács, mivel semmilyen jogkövetkezménye nincs annak, ha bármelyik tagállam az abban foglaltakkal ellenkező lépéseket tesz. A "gentleman's agreement" pedig úgy tűnik, nem kötelez.

David Boublil azt is közölte, hogy Magyarország 35 százalékos kulcsú luxuscikkadóra vonatkozó javaslatát az EU-bizottság decemberben tárgyalja meg, amikor az uniós hozzáadottértékadó-rendszert szélesebb körűen áttekinti.

A magas áfakulcs adócsalásra ösztönöz

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Becslések szerint akár százmilliárd forintra is rúghat Magyarországon az az öszeg, amellyel az áfacsalók évente megrövidítik a költségvetést. Egyes adószakértők szerint a hatékonyabb ellenőrzés mellett az áfakulcsok csökkentése lehet a megfelelő eszköz a visszaélések megszüntetésére. A jövő évre tervezett áfaemelés éppen ellenkező irányú hatást válthat ki: még nagyobb haszonnal kecsegtetheti az áfacsalókat. 

Nem oldja meg a problémát, hogy az áfacsalásban az egyik "legszennyezettebb" ágazatban, a mezőgazdaságban fordított adózást vezetne be a kormány, ami azt jelenti, hogy nem az eladó, hanem a vevő vallja be, és fizeti meg az áfát. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett adószakértők szerint a csalók egy másik ágazatra szakosodnak majd.

KATTINTS! Gabona helyett fogaskerékben utazhatnak majd az áfacsalók

Pénzcentrum vélemény
Vége van az euróövezet gazdasági válságának és széles alapokon nyugvó kilábalást tapasztalhatunk - mondta Christian Noyer a francia jegybank elnöke, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja nemrégiben Helsinkiben. Ezzel szemben a magyar kormány tagjai folyamatosan azt kommunikálják, hogy az elmúlt időszak nemzetközi gazdasági fejleményei azt bizonyítják, az Európai Unió még éveken keresztül egy elhúzódó pénzügyi-gazdasági válsággal küzdő övezet lesz. Erre hivatkozva emeli meg a kormány az áfakulcsot is. Az ebből tervezett 150 milliárd forintot pedig az Országvédelmi Alapba helyeznék, amelyhez - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ígérete szerint - csak szükség esetén nyúlnak hozzá.

Több jobboldalhoz közel álló közgazdász szerint is a magyarországi költségvetés ingatag helyzete az egykulcsos adórendszer bevezetésére vezethető vissza, ami miatt éves szinten 550 milliárd forint bevétel esett ki. A jelenlegi gazdasági helyzetben nem volt meg a fedezete ennek a lépésnek. Emiatt kell egyebek között az áfaemeléshez nyúlnia a kormánynak, amire körültekintőbb költségvetési tervezés mellett nem lett volna szükség. Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy a kormány nem tett meg minden erőfeszítést annak elkerülése érdekében, hogy ne legyen magasabb az áfakulcs 25 százaléknál.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?