Bajban az ismert sztárpár - A vád: adócsalás, okirathamisítás

2011. augusztus 31. 19:25

Vádat emelt a Salgótarjáni Városi Ügyészség Gáspár Győző és felesége, Gáspárné Balla Beáta ellen adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt. Egy közeli rokonukat pénzmosással gyanúsítják.

A showmanék 22,2 millió forintos kárt okoztak az államnak az adószabályok kijátszásával, mert adóbevallásukban nem tüntették fel a Győzike-show-ért járó bevételüket - írja a Blikk. A vád szerint színlelt szerződéssel bújtak ki a fizetés alól: a hosszú ideig futó családi reality honoráriumát nem saját nevükben, hanem rokonuk cégének közvetítésével vették fel.

A házaspárt nemcsak adócsalással, de magánokirat-hamisítással is megvádolták, míg a harmadrendű vádlott, Gáspár Győző egyik rokona - is felelős bűnsegédként a sumákolásért, mert vállalkozása közvetítésével jutott a "tisztára mosott" gázsihoz a sztárpár.

Bóna Gyula, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője a Blikknek megerősítette: indítványozták az elcsalt összegnek megfelelő nagyságrendű vagyonelkobzást is. Ez nem lesz könnyű, hiszen papíron alig akad a házaspár nevén érték. Mostani, hajdúszoboszlói házuk tulajdonosa például kisebbik lányuk, de korábbi villájuk is egy rokon nevén volt.

Nem törvényellenes, ezért nem is bűncselekmény, ha egy menedzsercég vezetőjeként Gáspár Győző rokona kötött szerződést egy tévétársasággal, mert a produkcióban szereplő magánszemélyek általában nem számlaképesek, így azok megbízással vagy alkalmazottként állnak kapcsolatban a közvetítő céggel. A bíróság a menedzsercég tekintetében csak azt vizsgálhatja, hogy vezetője szabályosan járt-e el a szerződések megkötésekor, és vállalkozása eleget tett-e adóbevallási kötelezettségének - mondta el a házaspár ügyvédje, dr. Ruttner György.

Az adóhatóság szerint ugyanakkor a médiapiacon nem egyedi, hogy színlelt szerződéseken keresztül fizetnek az egyébként nyilvánvalóan személyhez köthető szolgáltatásokért. A cél az, hogy a papíron megbízott vállalkozás a teljes bruttó összeget, levonások nélkül megkapja, szemben a szabályos eljárással, amikor a személyi kifizetést adóelőleg-levonás csökkenti. Az ilyen esetekben az sem ritka, hogy a szerződő cégek fiktív számlákkal csökkentik adóköteles nyereségüket - magyarázta korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A NAV a rendőrséggel együttműködve - Pest megyében és Hajdúszoboszlón - más gazdasági ügyben is folytat eljárást Gáspár Győző és felesége ellen. Az érintett ügyekben újabb családtagok is érintettek lehetnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?