Lebukott a boltos: nem jött be a 100 milliós adócsalás

2011. augusztus 19. 20:09

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának és a Bevetési Főigazgatóság Járőr Igazgatóságának 20 fős ellenőri csoportja összehangolt vizsgálatot folytatott egy budapesti székhelyű élelmiszerkereskedőnél. A pincéből előkerült 16 raklapnyi pénztárgép-kontrollszalag alapján előzetesen mintegy havi 100 millió forintra becsülhető az adózó eltitkolt bevétele. A NAV azonnali átfogó vizsgálatot rendelt el.

Az ellenőrzés egy korábbi vizsgálat tapasztalatai alapján indult, amely során a társaság vezetője azt nyilatkozta, hogy pénztárgépeik kontrollszalagjait havi rendszerességgel bezúzzák, így azokat akkor nem tudta a revízió rendelkezésére bocsátani. Az ellenőrök megvizsgálták az üzemeltetett pénztárgépeket, felvették az alkalmazottak nyilatkozatait, valamint lementették a helyszínen talált számítógépeken tárolt vezetői információs rendszer adatait.

A pénztárgép-kontrollszalagok átadására történő felhívásra az ügyvezető továbbra is úgy nyilatkozott, hogy azok - a rendszeres megsemmisítésnek köszönhetően - már nem lelhetők fel. Ennek ellenére az adóhatóság szakemberei több, eredetileg zárt helyiséget is felnyittattak adózóval, míg végül az egyik pincehelyiségből közel 16 raklapnyi kontrollszalag került elő, amelyet a hatóság azonnal lefoglalt és elszállított.

A lefoglalt és a lementett iratanyagok, adatok vizsgálata folyamatban van, az azonban már az előzetes számítások alapján is megállapítható, hogy a kontrollszalagok és a tényleges forgalmi adatok között havonta nagyságrendileg 100 millió forintos eltérés mutatkozik, amely több évre vetítve milliárdos összegű bevétel eltitkolását valószínűsíti. Mindemellett a foglalkoztatottak bejelentett és a kifizetett bére, prémiumai tekintetében is olyan visszaéléseket tárt fel az adóhatóság, amelyek további tízmilliókkal károsították meg a központi költségvetést.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16