18 °C Budapest

Lebukott a boltos: nem jött be a 100 milliós adócsalás

2011. augusztus 19. 20:09

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának és a Bevetési Főigazgatóság Járőr Igazgatóságának 20 fős ellenőri csoportja összehangolt vizsgálatot folytatott egy budapesti székhelyű élelmiszerkereskedőnél. A pincéből előkerült 16 raklapnyi pénztárgép-kontrollszalag alapján előzetesen mintegy havi 100 millió forintra becsülhető az adózó eltitkolt bevétele. A NAV azonnali átfogó vizsgálatot rendelt el.

Az ellenőrzés egy korábbi vizsgálat tapasztalatai alapján indult, amely során a társaság vezetője azt nyilatkozta, hogy pénztárgépeik kontrollszalagjait havi rendszerességgel bezúzzák, így azokat akkor nem tudta a revízió rendelkezésére bocsátani. Az ellenőrök megvizsgálták az üzemeltetett pénztárgépeket, felvették az alkalmazottak nyilatkozatait, valamint lementették a helyszínen talált számítógépeken tárolt vezetői információs rendszer adatait.

A pénztárgép-kontrollszalagok átadására történő felhívásra az ügyvezető továbbra is úgy nyilatkozott, hogy azok - a rendszeres megsemmisítésnek köszönhetően - már nem lelhetők fel. Ennek ellenére az adóhatóság szakemberei több, eredetileg zárt helyiséget is felnyittattak adózóval, míg végül az egyik pincehelyiségből közel 16 raklapnyi kontrollszalag került elő, amelyet a hatóság azonnal lefoglalt és elszállított.

A lefoglalt és a lementett iratanyagok, adatok vizsgálata folyamatban van, az azonban már az előzetes számítások alapján is megállapítható, hogy a kontrollszalagok és a tényleges forgalmi adatok között havonta nagyságrendileg 100 millió forintos eltérés mutatkozik, amely több évre vetítve milliárdos összegű bevétel eltitkolását valószínűsíti. Mindemellett a foglalkoztatottak bejelentett és a kifizetett bére, prémiumai tekintetében is olyan visszaéléseket tárt fel az adóhatóság, amelyek további tízmilliókkal károsították meg a központi költségvetést.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24