11 °C Budapest

Lebukott a boltos: nem jött be a 100 milliós adócsalás

2011. augusztus 19. 20:09

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának és a Bevetési Főigazgatóság Járőr Igazgatóságának 20 fős ellenőri csoportja összehangolt vizsgálatot folytatott egy budapesti székhelyű élelmiszerkereskedőnél. A pincéből előkerült 16 raklapnyi pénztárgép-kontrollszalag alapján előzetesen mintegy havi 100 millió forintra becsülhető az adózó eltitkolt bevétele. A NAV azonnali átfogó vizsgálatot rendelt el.

Az ellenőrzés egy korábbi vizsgálat tapasztalatai alapján indult, amely során a társaság vezetője azt nyilatkozta, hogy pénztárgépeik kontrollszalagjait havi rendszerességgel bezúzzák, így azokat akkor nem tudta a revízió rendelkezésére bocsátani. Az ellenőrök megvizsgálták az üzemeltetett pénztárgépeket, felvették az alkalmazottak nyilatkozatait, valamint lementették a helyszínen talált számítógépeken tárolt vezetői információs rendszer adatait.

A pénztárgép-kontrollszalagok átadására történő felhívásra az ügyvezető továbbra is úgy nyilatkozott, hogy azok - a rendszeres megsemmisítésnek köszönhetően - már nem lelhetők fel. Ennek ellenére az adóhatóság szakemberei több, eredetileg zárt helyiséget is felnyittattak adózóval, míg végül az egyik pincehelyiségből közel 16 raklapnyi kontrollszalag került elő, amelyet a hatóság azonnal lefoglalt és elszállított.

A lefoglalt és a lementett iratanyagok, adatok vizsgálata folyamatban van, az azonban már az előzetes számítások alapján is megállapítható, hogy a kontrollszalagok és a tényleges forgalmi adatok között havonta nagyságrendileg 100 millió forintos eltérés mutatkozik, amely több évre vetítve milliárdos összegű bevétel eltitkolását valószínűsíti. Mindemellett a foglalkoztatottak bejelentett és a kifizetett bére, prémiumai tekintetében is olyan visszaéléseket tárt fel az adóhatóság, amelyek további tízmilliókkal károsították meg a központi költségvetést.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem