7 °C Budapest

Itt a megoldás a fiatal orvosok gondjaira

2011. július 15. 10:21

Nettó havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal kíván a szakorvos jelöltek jövedelmi helyzetén javítani az Egészségügyért Felelős Államtitkárság. Az erre vonatkozó előterjesztést a kormány múlt heti ülésén megtárgyalta és elfogadta - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

A pénzt pályázati úton ösztöndíj formájában kaphatják azok, akik vállalják, hogy a támogatás érdekében a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig fognak Magyarországon dolgozni, amennyi ideig a Szakorvosjelölt Támogatási Program által támogatásban részesülnek. A "Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly Ösztöndíjára", valamint a "Szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíjára" lehet pályázatot benyújtani augusztustól.

Pályázhat az, aki általános orvosi diplomával rendelkezik és részt vesz a szakorvosi szakképzésben.Ugyanakkor kötelezettséget kell vállalni az ösztöndíjban részt vevőnek, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt nem fogad el. Ha a pályázó nem tartja be a szerződéses feltételeket, akkor a támogatási összeget és annak jegybanki kamatait vissza kell fizetnie.

A támogatásnak kettős célja van: a szakorvos jelölt anyagi körülményeinek javítása, valamint a szakorvos jelöltek itthon és pályán tartása. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a programot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj keretében pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhat a fizetésén felüli nettó százezer forintos támogatásra.

Az ösztöndíjat november elsejétől öt éven keresztül folyósítanák. Ez 620 érintettel számolva 3,72 milliárd forint kiadást jelent az állami kasszából.

A rezidensszövetség szerint kész tények elé állították őket

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerint az egészségügyért felelős államtitkár felborította az egy éve fennálló megegyezést arról, hogy az érintettekkel való tanácskozás nélkül nem hoz döntést az ügyükben. "Ez nem oldja meg a problémát, ezért a szövetség továbbra is kitart felmondóleveles akciója mellett" - mondta Papp Magor, az MRSZ elnöke pénteken az MTI-nek.

A rezidensszövetség vezetősége pénteken honlapján "kiemelt hírben" reagált a kormány döntésére, amelyet Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár jelentett be délelőtt egy budapesti sajtótájékoztatón. Eszerint havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésbe, vállalják, hogy attól kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt.

Az MRSZ vezetőségének közleményében az olvasható: az egészségügyi államtitkárság szerdán hívta meg őket egy két nappal később esedékes egyeztetésre, amelynek témáját nem közölték, továbbá írásos anyagot sem mellékeltek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint a helyszínen kiderült, egyeztetés helyett egy megszületett döntésről szóló szóbeli tájékoztatást kaptak, tizenöt perccel a kihirdetése előtt, ezzel kész tények elé állítva a szervezetet - írták, a rezidensek. Szerintük ezzel a lépéssel Szócska Miklós megszegte azon ígéretét, amely szerint az őket érintő kérdésekben nélkülük nem születik döntés.

Leszögezték, hogy az eddig meghatározott irányvonalat és elvárásaikat továbbra is fenntartják. "Ezek a minimumfeltételek nem képezik alku tárgyát" - fogalmaztak. Ezzel együtt továbbra is kitartanak az egész egészségügy minden generációját érintő kezdeményezés mellett, a cél az ellátórendszert megmentése.

Az MRSZ vezetősége hangsúlyozta: minden, a tárca által indított tárgyalási kezdeményezést örömmel fogadnak, de csak akkor, ha annak témáját és célját időben megjelölik, és arról írásos anyagot is adnak.

A közleményben arra is kitértek, hogy mivel a szervezet a hivatalos álláspontját minden alkalommal az országos vezetőséggel folytatott egyeztetésen alakítja ki, a pénteki eseményekről csak később nyilatkoznak. Hozzátették továbbá, hogy a koncepcióról az ígért írásos anyag megérkezése után országos egyeztetést folytatnak, álláspontjukat ezt követően nyilvánosságra hozzák.

Papp Magor május végén jelentette be: a rezidensek az év végéig tömegesen helyezik letétbe felmondásukat, és ha nem tudnak megegyezni a kormányzattal, a felmondólevelek január elsejével aktiválódnak. Azóta Papp Magor is letétbe helyezte felmondólevelét. Elvárásuk többek között, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát. Akciójukat a szakmában többen is támogatták.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm