Szeptembertől jön a chipsadó és a kényszer közmunka

2011. július 11. 10:06

Csaknem húsz törvényjavaslatról szavaz hétfőn az Országgyűlés, a nyári szünet előtti utolsó plenáris ülésén. Nincs visszaút: szeptembertől jön a népegészségügyi termékdíj, közmunkára fogják a tartósan állás nélkülieket. Jövő évtől kötelező béremelést varr a kormány azoknak a cégeknek a nyakába, amelyek részt kívánnak venni a közbeszerzésben vagy állami támogatásra pályáznak.

Megközelítően 20 törvényjavaslatról szavaz ma a parlament. Íme a végső határozathozatal előtt álló legfontosabb módosítások:

Már csak egy gombnyomás kell ahhoz, hogy a chipsadóra áldásukat adják a képviselők. Szeptember elsejétől extra adó sújtja a túlzottan sós és a cukrozott termékeket.

KATTINTS! Ők a chipsadó igazi vesztesei

Végszavaz a parlament a közfoglalkoztatásról szóló törvényjavaslatról is. Eszerint szeptembertől már csak 90 napig jár álláskeresési járadék a munkanélkülieknek a jelenleg hatályos 270 nap helyett. Álláskeresési segélyt csak azok kaphatnak, akik öt évvel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt állnak, vagy rendelkeznek a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges szolgálati idővel.

KATTINTS! Gátakra küldi a kormány a munkanélkülieket

Törvényben kötelezi az Országgyűlés a munkáltatókat arra, hogy a bruttó 300 ezer forint alatti kereseteket a kormány által rendeletben meghatározott mértékben emeljék legalább az érintett munkavállalók kétharmadánál. (Az parlament nemrégiben fogadta el az Országos Érdekegyeztető Tanácsot felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényt, amely szerint a jövőben a kormány előzetes egyeztetés nélkül rendeletben megállapíthatja a vállalkozói szférára érvényes béremelés mértékét.) Ha a vállalkozások nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek, ugyan nem kapnak munkaügyi bírságot, de felkerülnek egy szégyenlistára, és nem vehetnek részt közbeszerzési eljárásokban, s nem pályázhatnak állami támogatásra.

KATTINTS! Agyoncsapja a kisvállalkozókat a kormány - Muszáj lesz bért emelni

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?