12 °C Budapest

Kifogott a szuperbruttó az adózókon

2011. június 20. 14:54

Hemzsegnek a hibáktól a személyi jövedelemadó bevallások. A számolásból eredő hiányosságok mellett a jogtalanul igénybe vett kedvezmények miatt akadtak fenn magánszemélyek a kiutalás előtti adóhatósági ellenőrzéseken.

A közép‑magyarországi régióban eddig 142 millió forint szja jogosulatlan kiutalását akadályozta meg az adóhatóság - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az eddig befejezett mintegy 2250 vizsgálat 53 százalékánál tártak fel a bevallásban szereplőnél magasabb adókötelezettséget.

A tapasztalatok szerint azok a magánszemélyek, akik több kifizetőtől szereztek jövedelmet, gyakran rosszul összesítették az adóalapjaikat, illetve a levont adóelőlegeiket. Más adózók az adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelmük tekintetében tévedtek, azaz nem megfelelően végezték el a szuperbruttósítást.

Gyakorta okozott eltérést a lakáscélú hitel törlesztése után járó adókedvezmény jogosulatlan igénybevétele is. Ez egyrészt abból eredt, hogy az adózók tévesen határozták meg a rájuk vonatkozó jövedelem-, illetve időkorlátot, másrészt pedig abból, hogy ugyanazon hitel után több adóstárs is érvényesítette a kedvezményt.

Tipikus hibát követtek el azok az adózók, akik nem fizették vissza az élet-, illetve nyugdíjbiztosításuk megszüntetése vagy átalakítása esetén a korábban igénybe vett adókedvezményt. A tőzsdei ügyletekből származó veszteséget, illetve a 2010. évben kapott végkielégítést is többen rosszul osztották el az évek között, s ezért adóhiányuk keletkezett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Többen elfelejtkeztek arról, hogy a nyugdíjjövedelmet is be kell írni az adóbevallásba. A nyugdíj ugyan adóterhet nem viselő járandóság, ellenben az adó számításánál figyelembe kell venni. Különösen érdekes volt ez még a tavalyi kétkulcsos adótábla mellett, amikor a nyugdíj összege a felsőbb kulcsba tolhatta az adózott jövedelmet.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?