28 °C Budapest

Jön a nyugdíjválság? Kezdhetünk félni...

2011. január 27. 05:22

Egy tanulmány szerint ketyeg a nyugdíjbomba a föld valamennyi fejlettebb régiójában, akárcsak Kínában, de legelőször az USA-ra csaphat le a nyugdíjazási "cunami". A kedvezőtlen demográfiai folyamatok valamennyi fejlett országban, illetve a népesedési folyamataiba agresszíven beavatkozó Kínában komoly problémákhoz vezetnek, ahogy egyre kevesebb aktív munkavállalónak kell eltartania egyre több nyugdíjast. Mivel az USA-t érheti legelőször a nyugdíjba vonulási hullám, Amerika egyfajta kísérleti laboratórium lehet a többi ország számára.

Az Allianz "Visszaszerezni a jövőt" című tanulmányának egyik legfontosabb megállapítása szerint a demográfiai csúcs gyermekeinek, avagy az úgynevezett "erős generációnak" a történelem talán legsúlyosabb nyugdíj-kihívásával kell szembenéznie. A csökkenő állami nyugdíjalapoknak, a megnövekedett várható átlagéletkornak, és a biztonságos nyugdíjbevétel iránti fokozott személyes felelősségnek köszönhetően a fenti generáció tagjainak világszerte hasonló problémával kell majd szembesülnie. Ez a helyzet azonban a különböző országokban eltérő időben jelentkezik majd. Az Egyesült Államok lesz az első, ahol az "erős generáció" tagjai elérik a nyugdíjkorhatárt 2020-ban, így a helyzet kezelésében ma úttörőnek tekinthető. A közép-, dél- és kelet-európai országok követik néhány év elteltével. Az Allianz által elkészített új demográfiai tanulmány szerint meglepő, hogy Kínában a jelzett nyugdíjazási csúcs mintegy 30 évvel később következik be, mint az USA-ban.

"Az Egyesült Államokban jelenleg kialakuló fejlemények előre jelzik azokat a kihívásokat, amelyekkel más országok is szembesülhetnek az elkövetkező években. Az Allianz legutóbbi demográfiai tanulmánya alaposan elemzi ezt a ketyegő demográfiai időzített bombát." - mondta Jay Ralph az Allianz NAFTA (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) régióért felelős igazgatósági tagja.

Az USA szembesül először a "cunami" hatással

A demográfiai csúcs szülöttei az Egyesült Államokban érik el először a nyugdíjkorhatárt. Ennek a folyamatnak a csúcsa 2020-ban várható. Európában, mint például Németországban, Franciaországban, vagy Nagy-Britanniában a "nyugdíj-cunami" csúcsa öt éven belül követi az USA-t, és körülbelül 2025-ben tetőzik. Más országok, mint Magyarország, Spanyolország, Törökország vagy Kína nagyjából 10 - 30 évvel később szembesülnek hasonló kihívással. Ily módón ezek az országok időben gyűjthetnek tapasztalatokat, és készülhetnek fel a bekövetkező nehéz helyzetre.

 


"A meredeken emelkedő számban nyugdíjba vonulók nemzedéke jelentősen felduzzasztja a népesség azon részét, amelynek megélhetése az aktívan dolgozók anyagi hozzájárulásától függ. A nyugdíjasok, a cégek és a kormányok kíméletlen realitásként szembesülnek majd a túlfeszített állami finanszírozással és a megnövekedett várható élettartammal." - nyilatkozta Jay Ralph.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pénzügyi válság után nyugdíjválság jöhet

A tanulmány egy másik kiemelkedően érdekes megállapítása arra mutatott rá, hogy meglepő módon a válaszadók 61 százaléka jobban fél a készletei felélésétől, mint az elhalálozástól. Ez a félelem megalapozottan körvonalazza egy, az amerikaiak számára ideálisnak tekinthető pénzügyi termék legfontosabb elemeit. Első helyre rangsorolják, hogy sikerüljön megteremteni a nyugdíjazás utáni élet stabil, megtervezhető szinten tartható megélhetési színvonalát. Ez nyilvánvalónak látszik abból a tényből is, hogy a megkérdezettek elsöprő többsége, 80 százaléka preferál egy 4 százalékos haszonnal, de élethosszig tartó garanciával rendelkező terméket, szemben egy 8 százalékos megtérülést hozó, ugyanakkor a piaci hullámoknak kitett, sérülékeny termékkel szemben.

Természetesen az állami nyugdíjrendszer világszerte eltérő, és az egyes államok különböző módon készültek fel. "Bár az Egyesült Államok helyzete nem vethető össze egy az egyben az európai és ázsiai viszonyokkal, mégis határozottan úgy gondolom, hogy példaértékkel szolgálhat. Az embereknek a világ minden táján újra kell gondolnia nyugdíjas kori terveket, és megbízható pénzügyi tanácsokra kell hallgatniuk." - foglalja össze Ralph.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?