12 °C Budapest

Négyzetméter-alapú építményadót vezettek be Érden

2011. január 10. 10:32

Négyzetméter-alapú építményadót vezetett be az érdi önkormányzat. Lakóingatlan esetében az ahhoz tartozó telek, illetve melléképület nem "adózik", a szociálisan rászorulók kedvezményt, esetleg mentességet kaphatnak.

Segesdi János - a Pest megyei település alpolgármesterének tájékoztatása szerint a helyieknek a korábbihoz képest legfeljebb 10-15 százalékkal kell több adót fizetniük ingatlanjaik után, és "csupán azok járnak rosszul", akik eddig a régi, az "értékbecsléses" szisztémát kihasználva valótlan önbevallást nyújtottak be.

Az alpolgármester elmondta, hogy valóban sokan reklamálnak levélben, illetve személyesen, miután az érdi képviselő-testület módosította az építményadó kiszámításának módját. A változás lényege: az eddigi ön- értékbecslést egy ellenőrizhető, a lakóingatlan hasznos alapterületéből kiinduló számítás váltja fel - magyarázta.

Segesdi János közlése szerint sokan szándékosan alulbecsülték ingatlanjuk értékét, amit jól mutat, hogy a családonként fizetett éves átlag adó 13.800 forint volt. Egy "bevallottan" 30 milliót érő ház után is csupán évi 30.000-40.000 forintot kellett fizetni, ám nem túl sokan értékelték ennyire ingatlanjukat, és mindössze száz tulajdonos nyilatkozott úgy, hogy 30 millió forintnál értékesebb lakásban él, ami legalábbis elgondolkodtató - jegyezte meg az alpolgármester.

A korábbi, szerinte ellenőrizhetetlen és igazságtalan adószámítási mód miatt alkotott új rendeletet az önkormányzat a négyzetméter-alapú építményadóról. A januárban életbe lépett rendelkezés szerint minden érdi lakóingatlan hasznos (nettó) négyzetmétere után 400 forintot kell fizetni, ami egy nettó 100 négyzetméteres (körülbelül 20-30 millió forintot érő) házat alapul véve évi 40 ezer forintot jelent - ismertette az alpolgármester, hozzátéve, hogy az összeget négy részletben lehet kiegyenlíteni.

Mivel az állandó lakcímmel rendelkező érdiek 10 százalékos kedvezményt kapnak, egy négytagú család esetében 16 ezer forint "megspórolható"; nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban 1650, életvitelszerűen itt lakó jelentkezett be a városba - jegyezte meg Segesdi János.

Az alpolgármester szerint, aki korábban korrektül becsülte fel ingatlana értékét, az legfeljebb 10-15 százalékkal fizet majd többet, mint eddig, ráadásul a szociálisan rászorulók kedvezményt, esetleg mentességet kaphatnak. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy lakóingatlan esetében a hozzá tartozó telek, illetve a melléképületek nem "adóznak". A számítás ezután is önbevalláson alapul, de a területi meghatározás már könnyen ellenőrizhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az üres érdi telkek után négyzetméterenként évente 50 forintot kötelesek fizetni a tulajdonosok - fűzte hozzá Segesdi János, kiemelve, hogy az eddig semmilyen építményadót nem fizető csaknem kétezer helyi lakoson 5 évre visszamenőleg számon kérhető majd a mulasztása.

A 65 ezer lakosú Érden élő körülbelül 24 ezer ingatlantulajdonostól évi 300-500 milliós plusz bevételre számít a megyei jogú város vezetése. A pénzt az infrastruktúra fejlesztésére, közvetve minél több vállalkozás odacsalogatására kívánják fordítani - közölte az alpolgármester.

Egyébként az Érden is bevezetett négyzetméter alapján számított építményadót hozzávetőlegesen az önkormányzatok mintegy egyötöde alkalmazza most is.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem