24 °C Budapest

Négyzetméter-alapú építményadót vezettek be Érden

2011. január 10. 10:32

Négyzetméter-alapú építményadót vezetett be az érdi önkormányzat. Lakóingatlan esetében az ahhoz tartozó telek, illetve melléképület nem "adózik", a szociálisan rászorulók kedvezményt, esetleg mentességet kaphatnak.

Segesdi János - a Pest megyei település alpolgármesterének tájékoztatása szerint a helyieknek a korábbihoz képest legfeljebb 10-15 százalékkal kell több adót fizetniük ingatlanjaik után, és "csupán azok járnak rosszul", akik eddig a régi, az "értékbecsléses" szisztémát kihasználva valótlan önbevallást nyújtottak be.

Az alpolgármester elmondta, hogy valóban sokan reklamálnak levélben, illetve személyesen, miután az érdi képviselő-testület módosította az építményadó kiszámításának módját. A változás lényege: az eddigi ön- értékbecslést egy ellenőrizhető, a lakóingatlan hasznos alapterületéből kiinduló számítás váltja fel - magyarázta.

Segesdi János közlése szerint sokan szándékosan alulbecsülték ingatlanjuk értékét, amit jól mutat, hogy a családonként fizetett éves átlag adó 13.800 forint volt. Egy "bevallottan" 30 milliót érő ház után is csupán évi 30.000-40.000 forintot kellett fizetni, ám nem túl sokan értékelték ennyire ingatlanjukat, és mindössze száz tulajdonos nyilatkozott úgy, hogy 30 millió forintnál értékesebb lakásban él, ami legalábbis elgondolkodtató - jegyezte meg az alpolgármester.

A korábbi, szerinte ellenőrizhetetlen és igazságtalan adószámítási mód miatt alkotott új rendeletet az önkormányzat a négyzetméter-alapú építményadóról. A januárban életbe lépett rendelkezés szerint minden érdi lakóingatlan hasznos (nettó) négyzetmétere után 400 forintot kell fizetni, ami egy nettó 100 négyzetméteres (körülbelül 20-30 millió forintot érő) házat alapul véve évi 40 ezer forintot jelent - ismertette az alpolgármester, hozzátéve, hogy az összeget négy részletben lehet kiegyenlíteni.

Mivel az állandó lakcímmel rendelkező érdiek 10 százalékos kedvezményt kapnak, egy négytagú család esetében 16 ezer forint "megspórolható"; nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban 1650, életvitelszerűen itt lakó jelentkezett be a városba - jegyezte meg Segesdi János.

Az alpolgármester szerint, aki korábban korrektül becsülte fel ingatlana értékét, az legfeljebb 10-15 százalékkal fizet majd többet, mint eddig, ráadásul a szociálisan rászorulók kedvezményt, esetleg mentességet kaphatnak. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy lakóingatlan esetében a hozzá tartozó telek, illetve a melléképületek nem "adóznak". A számítás ezután is önbevalláson alapul, de a területi meghatározás már könnyen ellenőrizhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az üres érdi telkek után négyzetméterenként évente 50 forintot kötelesek fizetni a tulajdonosok - fűzte hozzá Segesdi János, kiemelve, hogy az eddig semmilyen építményadót nem fizető csaknem kétezer helyi lakoson 5 évre visszamenőleg számon kérhető majd a mulasztása.

A 65 ezer lakosú Érden élő körülbelül 24 ezer ingatlantulajdonostól évi 300-500 milliós plusz bevételre számít a megyei jogú város vezetése. A pénzt az infrastruktúra fejlesztésére, közvetve minél több vállalkozás odacsalogatására kívánják fordítani - közölte az alpolgármester.

Egyébként az Érden is bevezetett négyzetméter alapján számított építményadót hozzávetőlegesen az önkormányzatok mintegy egyötöde alkalmazza most is.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?