26 °C Budapest

Megcsonkítanák a rokkantnyugdíjasok számát + videó

2010. december 17. 10:02

Százötven milliárd forint megtakarítást remél az állam jövőre a rokkantsági nyugdíjak rendszerének felülvizsgálatától. Ilyen ellátásban Magyarországon nyolcszázezren részesülnek, ami kétszerese az OECD-országok átlagának. A kormányzat ebből a rétegből mintegy kétszázezer embert szeretne visszavezetni a munka világába.

Pósfai Gábor, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatója a Duna Televíziónak nyilatkozva elmondta: reális elképzelés kétszázezer embert visszavezetni a munka világába a ma rokkantnyugdíjasai közül, igaz, ehhez nagy erőfeszítésekre lesz szükség.

Ennek egyik feltétele a szükséges munkahelyek megteremtése, segíteni is kell azokat, akiknek a megváltozott munkaképességük miatt sokkal nehezebb az elhelyezkedés.

Az igazgató szerint egyelőre nehéz megbecsülni, hogy a rokkantnyugdíjasok közül hány lenne valóban jogosult erre az ellátásra, és közülük hányan élnek vissza a juttatással, avagy mennyi közöttük a munkanélküliség elől ide menekültek aránya. Az viszont tény, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár alattiak száma az összlétszámnak mintegy fele, négyszázezer fő.

Rokkantnyugdíj melletti munka - íme a szabályok Kattints!

Pósfai Gábor kiemelte: az elmúlt két évben megállt a rokkantnyugdíjasok számának emelkedése, noha eközben nőtt a munkanélküliség; ez tehát azt is jelenti, hogy az emberek ma már nem választják ezt menekülési útként a munkanélküliség elől.

Hogy ez a pozitív tendencia meg is maradjon, az öt évvel a nyugdíjkorhatár előtt álló megváltozott munkaképességűeknek a rehabilitációs járulékot ajánlják fel, és azt javasolják, próbáljanak meg dolgozni a nyugdíjba vonulásig. Ehhez komoly támogatást ad az állam az őket foglalkoztatni hajlandó munkaadóknak - magyarázta az igazgató.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felülvizsgálat

A speciális munkahelyek megteremtésén túl a támogatási rendszer átalakításával is segítenék a folyamatot. A megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését célzó állami támogatások ma még nem kellően hatékonyak, továbbá a munkaképesség csökkenésének minősítési rendszere sem elég fejlett.

Utóbbi téren is lesz érzékelhető változás a jövőben - mondta az igazgató. Az egészségkárosodás mértékének szokásos felülvizsgálatát ugyanis a kiegészítik egy munkaképességi vizsgálattal. Ennek köszönhetően a szakvéleményben azt is megmondják majd, milyen munkakörben foglalkoztatható az, akinek megváltozott a munkaképessége.

Az újfajta eljárást új képességvizsgáló berendezésekkel, úgynevezett munkaszimulátorokkal végzik majd - ezek eddig nem álltak a szakértők rendelkezésére. "Ezek segítségével objektíve képesek leszünk megmondani, kinek mire maradt még képessége, amit kamatoztatni lehet, aminek a segítségével a személy visszatérhet a munka világába" - nyilatkozta a főigazgató.

Megjegyezte: a csökkent munkaképességűek újbóli munkába állása nem csupán közösségi érdek, nem csupán megtakarítást jelent, hanem az egyénnek is hozadék. "Még mindig jobban fog élni az illető, ha fizetést kap, ha elhelyezkedik, s ráadásul egy értelmes életet is élhet".

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?