18 °C Budapest

Hárman kapták a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

2010. október 11. 13:19

Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen és Christopher A. Pissarides megosztva kapta a svéd jegybank által Alfred Nobel emlékére évente odaítélt közgazdasági Nobel-emlékdíjat 2010-ben a súrlódásos munkanélküliség és makrogazdasági jelenségek kutatásában való részvételért.

A három tudós egyebek mellett azt vizsgálta, miként lehet viszonylag sok betöltetlen állás mellett is magas a munkanélküliség. A díjazás indoklása szerint a Diamond-Mortensen-Pissarides-fére keresési-találati modell nem csak a munkaerőpiac, de más gazdasági folyamatok megértéséhez is hozzájárul.

A díj összege 10 millió svéd korona.

Peter A. Diamond, 70 éves amerikai közgazdász az 1980-as években az Egyesült Államok kormányának tanácsadója volt társadalombiztosítási, szociális ügyekben. Több könyvet is publikált növekedés, egyensúly, munkanélküliség, adórendszer, nyugdíjreform témakörben. 2010-ben Barack Obama a Federal Reserve kormányzótanácsába jelölte, de a szenátus a jelölést nem fogadta el. Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke is Diamond tanítványa volt.

Dale Thomas Mortensen, 71 éves amerikai közgazdász fő szakterülete ugyancsak a munkanélküliség, kiváltképp az ún. súrlódásos munkanélküliségre jellemző keresések és találatok elmélete. Közös könyve a harmadik díjazottal, Christopher A. Pissarides-szel 1994-ben jelent meg, és a munkahelyek létrehozásával, megszűnésével, az ebből fakadó munkanélküliséggel foglalkozik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Christopher Antoniou Pissarides, 61 éves görög születésű közgazdász jelenleg a London School of Economics oktatója, kutatási területe ugyancsak a munkaerőpiac, növekedés és gazdaságpolitika.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?