23 °C Budapest

Hárman kapták a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

2010. október 11. 13:19

Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen és Christopher A. Pissarides megosztva kapta a svéd jegybank által Alfred Nobel emlékére évente odaítélt közgazdasági Nobel-emlékdíjat 2010-ben a súrlódásos munkanélküliség és makrogazdasági jelenségek kutatásában való részvételért.

A három tudós egyebek mellett azt vizsgálta, miként lehet viszonylag sok betöltetlen állás mellett is magas a munkanélküliség. A díjazás indoklása szerint a Diamond-Mortensen-Pissarides-fére keresési-találati modell nem csak a munkaerőpiac, de más gazdasági folyamatok megértéséhez is hozzájárul.

A díj összege 10 millió svéd korona.

Peter A. Diamond, 70 éves amerikai közgazdász az 1980-as években az Egyesült Államok kormányának tanácsadója volt társadalombiztosítási, szociális ügyekben. Több könyvet is publikált növekedés, egyensúly, munkanélküliség, adórendszer, nyugdíjreform témakörben. 2010-ben Barack Obama a Federal Reserve kormányzótanácsába jelölte, de a szenátus a jelölést nem fogadta el. Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke is Diamond tanítványa volt.

Dale Thomas Mortensen, 71 éves amerikai közgazdász fő szakterülete ugyancsak a munkanélküliség, kiváltképp az ún. súrlódásos munkanélküliségre jellemző keresések és találatok elmélete. Közös könyve a harmadik díjazottal, Christopher A. Pissarides-szel 1994-ben jelent meg, és a munkahelyek létrehozásával, megszűnésével, az ebből fakadó munkanélküliséggel foglalkozik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Christopher Antoniou Pissarides, 61 éves görög születésű közgazdász jelenleg a London School of Economics oktatója, kutatási területe ugyancsak a munkaerőpiac, növekedés és gazdaságpolitika.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?