15 °C Budapest

Százezrek maradnának gyógyszer nélkül, ha...

2010. október 3. 16:02

Magyarországon a gazdaságilag aktív korú lakosság mintegy 18 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.), 7 százalékuk egyszerre többen is. Ennek megfelelően az aktív korú népesség 21 százaléka, körülbelül 1,5 millió ember szed rendszeresen gyógyszereket. Ez a szám az életkor előre haladtával arányosan nő: míg a 18-39 évesek mindössze 11 százaléka, addig az 50-59 évesek közel fele (több mint 46 százaléka) él különféle orvosságokkal - derül ki abból a kutatásból, amelyet az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet készített az orvosokkal való együttműködési készséggel (compliance) kapcsolatban.

A rendszeresen gyógyszert szedők 86 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az orvos által felírt készítményeket majdnem mindig (az esetek legalább 90 százalékában) kiváltja és be is szedi, nagyrészt a kezelőorvos utasításainak megfelelően. Az egészségpénztári tagok negyede, mintegy 250 ezer ember úgy véli: ha nem lenne pénztári tagsága, nagy valószínűséggel nem tudná kiváltani az összes gyógyszerét.

A gazdaságilag aktív korú lakosság 21 százaléka szed rendszeresen gyógyszert, mely arány a 18-39 évesek körében 11 százalék, a 40-49 éveseknél 19 százalék, míg az 50-59 évesek körében a 46 százalékot is meghaladja. Az átlagnál jóval nagyobb arányban szednek rendszeresen gyógyszert a nők, az alapfokú végzettségűek, a vidéki városokban lakók, valamint az aktív korúak közül az inaktívak . A társadalmi helyzet tehát erősen determinálja a gyógyszerszedés rendszerességét.

 

A rendszeresen gyógyszert szedők aránya (%)Forrás: GKI-EKI, IPSOS felmérés; * Egy főre jutó jövedelem


Az AXA kutatásából kiderül, hogy azok, akik nem minden esetben tartják be a kezelőorvos által előírt rendszerességű gyógyszerszedést a túlnyomó többség (76 százalék) azért nem váltja ki, vagy nem szedi be előírás szerint a gyógyszert, mert magasnak tartja a gyógyszerárakat, 38 százalék a mellékhatásai miatt korlátozza szedését, 24 százalékuk egyszerűen elfeledkezik róla. Egytizedük vélekedik úgy, hogy az orvos is tévedhet, ezért nem mindig tartja be az előírásokat, egytizedük a gyógyszer helyett homeopátiás szereket szed. Közel ugyanilyen arányt képviselnek azok, akik szerint sok időbe kerül a vényfelírás, ezért ha elfogy a gyógyszere, időnként szünetelteti, s 7 százalék azok aránya, akik felülbírálják az orvos döntését, gondolván, hogy nem olyan súlyos az a probléma, amire az orvos gyógyszert írt, ezért nincs szükség a készítmény beszedésére. A válaszadók töredéke (3 százalék) természetgyógyásza tanácsára negligálja a gyógyszerszedést.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kezelőorvos által előírt rendszerességű gyógyszerszedést gátló, visszafogó tényezők (az említések gyakorisága, %) Forrás: GKI-EKI, IPSOS felmérés


Az egészségpénztári tagok körében az átlagnál alacsonyabb azok aránya, akik azért nem váltják ki, vagy nem szedik be a gyógyszert, mert magasnak tartják az árakat.

"A kutatás egyik legfontosabb tanulsága szerint az egészségpénztári tagok negyede úgy vélekedik, hogy amennyiben nem lenne pénztári tagsága, nagy valószínűséggel nem tudná az összes gyógyszerét kiváltani, további 14%-uk pedig biztos ebben, vagyis összességében 2/5-ük (mintegy 385 ezer ember) számára könnyíti meg a tagság a gyógyszerek kiváltását." - hangsúlyozza dr. Váradi Péter, az AXA Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke, és hozzáfűzi: "Ez újabb bizonyíték arra, hogy az egészségpénztári tagság nemcsak növeli az egészség-tudatosságot, hanem biztosítja a forrásokat is a tagok megfelelő egészségügyi ellátásához."

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem