20 °C Budapest

Százezrek maradnának gyógyszer nélkül, ha...

2010. október 3. 16:02

Magyarországon a gazdaságilag aktív korú lakosság mintegy 18 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.), 7 százalékuk egyszerre többen is. Ennek megfelelően az aktív korú népesség 21 százaléka, körülbelül 1,5 millió ember szed rendszeresen gyógyszereket. Ez a szám az életkor előre haladtával arányosan nő: míg a 18-39 évesek mindössze 11 százaléka, addig az 50-59 évesek közel fele (több mint 46 százaléka) él különféle orvosságokkal - derül ki abból a kutatásból, amelyet az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet készített az orvosokkal való együttműködési készséggel (compliance) kapcsolatban.

A rendszeresen gyógyszert szedők 86 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az orvos által felírt készítményeket majdnem mindig (az esetek legalább 90 százalékában) kiváltja és be is szedi, nagyrészt a kezelőorvos utasításainak megfelelően. Az egészségpénztári tagok negyede, mintegy 250 ezer ember úgy véli: ha nem lenne pénztári tagsága, nagy valószínűséggel nem tudná kiváltani az összes gyógyszerét.

A gazdaságilag aktív korú lakosság 21 százaléka szed rendszeresen gyógyszert, mely arány a 18-39 évesek körében 11 százalék, a 40-49 éveseknél 19 százalék, míg az 50-59 évesek körében a 46 százalékot is meghaladja. Az átlagnál jóval nagyobb arányban szednek rendszeresen gyógyszert a nők, az alapfokú végzettségűek, a vidéki városokban lakók, valamint az aktív korúak közül az inaktívak . A társadalmi helyzet tehát erősen determinálja a gyógyszerszedés rendszerességét.

 

A rendszeresen gyógyszert szedők aránya (%)Forrás: GKI-EKI, IPSOS felmérés; * Egy főre jutó jövedelem


Az AXA kutatásából kiderül, hogy azok, akik nem minden esetben tartják be a kezelőorvos által előírt rendszerességű gyógyszerszedést a túlnyomó többség (76 százalék) azért nem váltja ki, vagy nem szedi be előírás szerint a gyógyszert, mert magasnak tartja a gyógyszerárakat, 38 százalék a mellékhatásai miatt korlátozza szedését, 24 százalékuk egyszerűen elfeledkezik róla. Egytizedük vélekedik úgy, hogy az orvos is tévedhet, ezért nem mindig tartja be az előírásokat, egytizedük a gyógyszer helyett homeopátiás szereket szed. Közel ugyanilyen arányt képviselnek azok, akik szerint sok időbe kerül a vényfelírás, ezért ha elfogy a gyógyszere, időnként szünetelteti, s 7 százalék azok aránya, akik felülbírálják az orvos döntését, gondolván, hogy nem olyan súlyos az a probléma, amire az orvos gyógyszert írt, ezért nincs szükség a készítmény beszedésére. A válaszadók töredéke (3 százalék) természetgyógyásza tanácsára negligálja a gyógyszerszedést.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kezelőorvos által előírt rendszerességű gyógyszerszedést gátló, visszafogó tényezők (az említések gyakorisága, %) Forrás: GKI-EKI, IPSOS felmérés


Az egészségpénztári tagok körében az átlagnál alacsonyabb azok aránya, akik azért nem váltják ki, vagy nem szedik be a gyógyszert, mert magasnak tartják az árakat.

"A kutatás egyik legfontosabb tanulsága szerint az egészségpénztári tagok negyede úgy vélekedik, hogy amennyiben nem lenne pénztári tagsága, nagy valószínűséggel nem tudná az összes gyógyszerét kiváltani, további 14%-uk pedig biztos ebben, vagyis összességében 2/5-ük (mintegy 385 ezer ember) számára könnyíti meg a tagság a gyógyszerek kiváltását." - hangsúlyozza dr. Váradi Péter, az AXA Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke, és hozzáfűzi: "Ez újabb bizonyíték arra, hogy az egészségpénztári tagság nemcsak növeli az egészség-tudatosságot, hanem biztosítja a forrásokat is a tagok megfelelő egészségügyi ellátásához."

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?