23 °C Budapest

Népszámlálás Kínában: kiderül, hány halottat nem jelentettek be

Pénzcentrum
2010. augusztus 22. 11:02

A novemberben kezdődő kínai népszámlálásra történő felkészülés jegyében felmérik a pekingi állandó lakosság létszámát. A 100 ezer kérdezőbiztos a lekérdezés során a fővárosban élő külföldieket, hongkongiakat, makaóiakat és tajvaniakat is felkeresi a következő egy hónapban.

Felkészülés a pontos adatgyűjtésre

Novemberben veszi kezdetét a tízévente esedékes népszámlálás a világ legnagyobb lélekszámú országában. A kínai hatóságok az adatgyűjtés pontossága érdekében felkészülési jelleggel augusztus 15-e és szeptember 15-e időszakra elrendelték Peking lakosságának felmérését. A következő egy hónapban mintegy 100 ezer, rendőrökkel kísért kérdezőbiztos kopogtat be a fővárosiakhoz, hogy az egyes háztartásokban élőkről a szükséges információkat begyűjtsék.

A lekérdezés során a kérdezőbiztosok az üzleti úton lévőket és a rövidebb látogatásra érkezett személyeket kivéve a külföldi állampolgárokat és a Pekingben élő hongkongiakat, makaóiakat és tajvaniakat is felkeresik. Erre azért van szükség, mert a teljes körű népszámlálás nem csak Kína lakosságát, de a külföldön élő, ugyanakkor tartós letelepedési engedéllyel nem rendelkező kínai állampolgárokat is jegyzőkönyvbe kívánja majd venni.

Az aktuális lekérdezés során a hatóságok pontos adatokat szeretnének kapni a pekingi háztartásokról, egyúttal korrigálnák a hibás és valótlan adatokat a fővárosban élőkről. Szakértők szerint ugyanis sokan nem jelentik be családtagjuk elhalálozását, így ugyanis továbbra is felvehetik utánuk az állami szociális támogatásukat, míg az "egy család - egy gyermek" elvét megsértők, nem regisztráltatják második gyermeküket.

A Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulása óta 1953-ban, 1964-ben, 1982-ben, 1990-ben és 2000-ben tartottak népszámlálást az országban. A legutóbbi cenzus szerint Kína lakossága 1,29533 milliárd fő volt.

A magyarokat 2011 őszén veszik számba

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon a következő teljeskörű népszámlálás 2011 őszén esedékes: az adatfelvételt 2011. október 1-je és 2011. november 30-a között fogják végrehajtani. Ennek során, a népszámlálási törvény értelmében a kérdezőbiztosok rákérdeznek majd a nemre, születési időre, családi állapotra, lakóhelyre, születési helyre, iskolai végzettségre és foglalkozásra is. A nemzeti és etnikai hovatartozásra, az anyanyelvre, illetve a fogyatékosságra vonatkozóan is lesznek kérdések, de ezekre nem lesz kötelező választ adni.

Mivel a statisztikusok Magyarország aktuális lakosságszámát a születési és halálozási arányszámok segítségével a 2001-es cenzus adatai alapján kalkulálják, a magyarok pontos népességszámáról a jövő évi felmérés ad majd képet. Az adatgyűjtést követő 4-5 hónapon belül már lesznek előzetes eredmények, de a végleges számok - a munka nagyságára való tekintettel - csak 2012 tavaszára készülnek el.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?