12 °C Budapest

40 év munka után nyugdíjba mehetnének a nők

2010. augusztus 2. 08:47

Iván László, a Fidesz szakpolitikusa szerint januártól 40 év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők. A kabinet már döntött ebben a kérdésben, a parlament az őszi ülésszakon szavaz az ügyben. Más konkrét lépésről egyelőre nem nyilatkozott a politikus, annyit mondott: "korszerű és igazságosabb" nyugdíjellátást dolgoznak ki - írja a Népszava.

Ennél több nem derült ki, így továbbra sem tudni, folytatják-e a nyugdíjkorrekciós programot, megőrzik-e a méltányossági nyugdíjemelést, kifizetik-e a nyugdíjprémiumot, és változatlan formában marad-e a korhatáremelés. Az elfogadott és bevezetett törvények "egyelőre változatlanul mennek tovább".

"A nők januártól 40 év szolgálati idő után életkortól független nyugdíjba mehetnek" - mondta Iván László a Fidesz szakpolitikusa. Ez az egyetlen olyan konkrétum, ami az idősekkel kapcsolatban már eldőlt a kormányban. Egyelőre azon dolgoznak - mondta, hogy az őszi ülésszakra "korszerű és igazságosabb nyugdíjellátási" koncepciót terveznek. Továbbra sem tudni, hogy folytatják-e a nyugdíjkorrekciós programot, megőrzik-e a méltányossági nyugdíjemelést, 2011-től kifizetik-e a törvénybe foglalt nyugdíjprémiumot, és mi lesz a sorsa a nyugdíjkorhatár-emelésnek. Iván László erre azt mondta, az előző kormány idején elfogadott törvények "egyelőre változatlanul mennek tovább".

A KDNP már korábban kidolgozta a nyugdíjkoncepcióját, eszerint 70 éves kortól bevezetnék az állampolgári alapnyugdíjat, az öregségi nyugdíj alapjául pedig az egyéni számlás rendszer szolgálna. Rokkantsági ellátást csak az úgynevezett I. és II. rokkantsági csoport kapna, megkülönböztetnék az aktív életpályaszakasz idején történt, illetve az időskori megözvegyülést, valamint rugalmasabb lenne a nyugdíjkorhatár. Arról azonban csönd van, hogy az igazságosságot ezek a változások jelentenék-e, vagy másban gondolkodik a Fidesz.

A szocialisták szerint ez a változat a nyugdíjak csökkenését, vagy a korhatár drasztikus emelését vonná maga után. A nőkre vonatkozó terv pedig sérti a nemek közti egyenlőség elvét, az 50-es éveikben járó nőknek még a minimális megélhetést sem biztosítaná. Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa korábban úgy érvelt: a férfiaknak 70 éves korukig, vagy még tovább is dolgozniuk kellene, mert csak az ő befizetésükből lehetne finanszírozni a korai nyugdíjazás járadékterhét. Megjegyezte azt is, Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozási szándékának kinyilvánítása óta elfogadta a nemek közötti indokolatlan megkülönböztetések tilalmának elvét. Szerinte emellett demográfiai vagy más okok sem indokolják a javaslatot.

Közben hitelesítette az Országos Választási Bizottság azt a népszavazási kérdést, amely arra irányul, hogy 40 év szolgálati idő után igénybe vehető legyen az öregségi nyugdíj a nyugdíj csökkentése nélkül. A testület ugyanilyen tartalmú országos népi kezdeményezést is hitelesített. Ezekben a javaslatokban nincs nemi megkülönböztetés, mindekire vonatkozna a kedvezmény. A kérdés úgy szólna: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 40 év szolgálati idő megléte után az öregségi nyugdíj - az öregségi nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül -, a nyugdíj csökkentése nélkül, az eredményes népszavazást követő év január 1. napjától igénybe vehető legyen?" Valamint "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére és tárgyalja meg, hogy 40 év szolgálati idő megléte után az öregségi nyugdíj - az öregségi nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül -, a nyugdíj csökkentése nélkül, az eredményes népszavazást követő év január 1. napjától igénybe vehető legyen?"

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelenlegi szabály szerint az kaphat öregségi teljes nyugdíjat, aki legalább 20 évet dolgozott, a minimális szolgálati időért a számított átlagkereset 53%-ára számíthat. Résznyugdíjra azok az idősek jogosultak, akik 15 évet igazolnak. Ennek összegét a nyugdíjszabály számításai alapján állapítják meg, és nincs mellette minimumgarancia, vagyis az ellátás összege akár sokkal kevesebb is lehet, mint a mindenkori minimálnyugdíj, ami jelenleg 28 500 forint. Akinek 15 év szolgálati ideje sincs, csak abban az esetben jogosult ellátásra, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkori nyugdíjminimum 80%-át, egyedülálló esetén a 95%-át.

A gazdasági válság miatt sokan kiszorultak a munkaerőpiacról, nőtt azoknak a száma, akik a labilis foglalkoztatás miatt nem szerzik meg a jogosultsághoz szükséges szolgálati időt. Általános a nyugdíjjal foglalkozók körében az a vélemény, hogy valamit tenni kell, de hogy mit, abban nincs ekkora egyetértés. Az azonban biztos, ha a rászorultakról kizárólag a szociális védőháló gondoskodik majd, vagyis, ha a segélyezéssel igyekeznek megoldani a problémát, akkor az ellátás nélkül maradt nyugdíjaskorúak kikerülnek ugyan a nyugdíjrendszerből, de megélhetésük nem oldódik meg. Egyelőre ezekre a problémákra sincs megoldás, miközben a kormány a jogszerűtlen megoldásoktól sem riad vissza. Lázás János, Hódmezővásárhely polgármestere például szégyenlistára tette a szerinte segélyre méltatlanok adatait.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm