19 °C Budapest

Legyen-e 30 napos az alapszabadság?

Pénzcentrum
2010. július 20. 09:17

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy évi 20-ról 30 napra emelkedjen az alapszabadság. A kezdeményező szerint ez így lenne igazságos a fiatalokkal szemben. A munkáltatók szerint jelen gazdasági helyzetben elképzelhetetlen, hogy kevesebbet dolgozzunk - írja a Népszabadság.

A kezdeményezés fő célja, hogy az emberek egészségesebbek legyenek. Bíró Zoltán szerint, aki középvezetőként dolgozik, több mint két hete gyűjti az aláírásokat, hogy április 22., a Föld napja legyen munkaszüneti nap, valamint, hogy az éves alapszabadsága mindenkinek 30 nap legyen, függetlenül attól, hogy hány éves.

Ha sikerül összegyűjteni a következő hét hét alatt ötvenezer aláírást, az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a népi kezdeményezést.

Bíró Zoltán diszkriminatívnak tartja, hogy minél fiatalabb egy munkavállaló, annál kevesebb alapszabadság jár neki hazánkban.

Bár sokmás uniós országban is 20 nap az alapszabadság, például Belgiumban, Csehországban, Németországban, Olaszországban vagy Hollandiában, azonban ezekben az országokban kevesebb a heti munkaórák száma. A régi uniós tagállamokban átlagosan 1700 óra az éves munkaidő, a később csatlakozott országokban körülbelül 1800 óra, Magyarországon valamivel ennél is több, 1850 óra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint, ha a hatékonyság nőne, akkor csökkenhetne a munkaidőalap, de akkor sem tíz munkanappal. Szerinte, ha változtatni akarunk a szabadságok rendjén, akkor azt a rendkívüli szabadságok, a túlórák, a betegszabadság és táppénzrendszer elemzését követően és nem egy elem kiragadásával lehet megtenni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33