8 °C Budapest

Siralmas tanári fizetések - irigyled még a nyári szünetet?

2010. június 23. 16:02

Még javában tartanak az államvizsgák, egyes helyeken már megkezdődtek a felvételi próbatételek is, más oktatási intézményekben pedig - az árvizek és az esők ellenére - a diákok és tanárok már a vakációval vannak elfoglalva. A hamarosan ismét átalakuló magyarországi iskolarendszerrel kapcsolatban a közfigyelem megélénkülő érdeklődése kíséri az oktatásban dolgozó tanárok és pedagógusok élethelyzetét és jövedelmi viszonyait.

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés kutatói legutóbb azt vizsgálták meg, hogy a különböző tanári szakmák bérei miként alakultak az elmúlt egy évben, és azok összehasonlításra kerültek az országos átlaggal illetve a diplomás munkavállalók bérszínvonalával. Nos, a tanárok mindkettőhöz képest kevesebbet keresnek.

A Merces kutatói szerint az országos bruttó átlagbér hazánkban 209.200 Ft, ennél persze lényegesen magasabb a diplomával rendelkező munkavállalók fizetési átlaga, mely országos szinten eléri 309.700 forintot.

Az egész oktató szférában azonban csak az egyetemi tanárok és a főiskolai oktatók lehetnek elégedettek, hogy a magyarországi átlagbérszínvonalnál magasabb (havi bruttó 247.300- Ft) az átlagkeresetük. Az országos átlagbérekhez viszonyítva a legtöbb oktatói csoport jelentősen rosszabbul keres.

Az óvodapedagógusok helyzete a legméltánytalanabb: az ő átlagfizetésük huszonkilenc százalékkal rosszabb, mint az országos átlag, mindössze 149.500 Ft havonta.

A következő hátrányos helyzetű munkavállalói csoport: az általános iskolai tanárok kollektívája - ők az országos átlagszínvonalhoz képest mínusz 22%-kal kevesebbet -, mindössze bruttó 162.200 forintot vihetnek haza havonta a borítékokban. Az sem jelenthet vigaszt számukra, hogy a művészeti jellegű képzést folytató általános iskolai kollégáik még kevesebbet keresnek, az ő köreikben 161.000 forint az átlagfizetés.

Sokan irigykedve emlegetik a tanárok hosszú nyári szabadságának kedvezményét, ilyenkor érdemest azt is figyelembe venni, hogy például a középiskolai tanárok Magyarországon az országos átlagszínvonalhoz képest mínusz 16%-kal kevesebbet keresnek, azaz 175.200 Ft az átlagjövedelmük.

"Egyenlő értékű munkáért egyenlő díjazást!" - ezzel a méltánylást érdemlő szlogennel folytatott tavaly uniós szintű kampányt az Európai Bizottság, a Merces kutatói azonban legutóbbi felmérésükben azt is kimutatták, hogy a középiskolai tanárok között még mindig a férfiak keresnek jobban (178.100), mint az ugyanolyan szakmai tapasztalattal rendelkező kolléganőik (174.400).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A további vizsgálatok során a Merces szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy milyen eltérések mutatkoznak az átlagjövedelmekben a szakmai tapasztalat és a tanítási helyek régiós különbségei tárgyában.

A katedrákon eltöltött több mint tíz év szakmai gyakorlat sem elegendő ahhoz, hogy a tanárok elérjék az országos átlagbér szintjét, hiszen 197.900 forintos havi bruttó átlagfizetés az évtizedes hűség jutalma. A pályakezdő pedagógusok és a kevesebb, mint egy éve tanítók átlagjövedelme pedig mindössze 122.700 Ft.

A megyék összehasonlítása során Baranya megyében a legalacsonyabb a tanári átlagbér (156.200), amely 14%-kal marad el a megyei átlagtól. Érdekes módon Vas megyében a legmagasabb (199.600), ez az érték 2%-kal magasabb a megyei értéknél.

A tanárok havi bruttó átlagkeresetének megyék közötti sorrendjében a Tolna megye (186.500), Pest megye (186.200), Békés megye (185.200), Heves megye (181.700) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (180.400) követik egymást. A baranyai tanárok tanárok bére 14%-kal, a tolnaiaké 12%-kal, Pest megyében pedig 8%-kal maradnak el az adott megye átlagfizetésétől.

A következő tanévkezdésig el lehet gondolkozni azon, hogy milyen okokkal magyarázható, hogy a hazai tanárok fizetései miért maradnak el ennyire az országos átlaghoz, pláne a diplomás munkavállalók bérszínvonalához képest!

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem