24 °C Budapest

A munkájukat féltik leginkább az európaiak

Pénzcentrum
2010. június 21. 11:32

A munkaerő-piaci helyzet továbbra is a legégetőbb kérdés az európai nemzetek számára. A GfK Association felmérésében résztvevő tizenegy ország közül nyolc országban a munkanélküliségtől tartanak leginkább. Ezt követi az árak és a vásárlóerő alakulása, valamint a gazdasági stabilitás miatti aggodalom. Habár a jelenlegi gazdasági helyzetet kevésbé tartják aggasztónak, ez még mindig harmadik helyen szerepel a leggyorsabban megoldandó európai problémák listáján.

Az európai lista élén most is és a múltban is a munkanélküliséghez kapcsolódó aggodalmak állnak. Idén az európaiak 43 százaléka fejezte ki aggodalmát, amely 4 százalékpontos emelkedés a 2009-es adathoz képest. A problémát különösen súlyosnak tartják Spanyolországban, ahol a népesség háromnegyede aggódik a munkaerő-piaci helyzet miatt. Ausztriában és Lengyelországban 43 százalék - az európai átlag - gondolja úgy, hogy a munkaerő-piac helyzetének javulnia kell, míg Svédországban és Belgiumban a lakosság harmada ért egyet ezzel az állítással. Az Egyesült Királyság és Hollandia zárja a sort 16 és 8 százalékos eredményekkel.

A gazdaság jövője az átlagosnál nagyobb mértékben aggasztja a spanyolokat

A gazdasági fejlődés miatti aggodalom tükrözi az enyhébb helyzetet, és ez a probléma most az előző évi második helyről idén a harmadik helyre esett vissza. Miután tavaly az aggodalom mértéke 5 százalékról hirtelen 29 százalékra emelkedett, jelenleg az európaiaknak csak 16 százaléka gondolja úgy, hogy még mindig tartani kell a gazdasági helyzet okozta negatív következményektől. Azonban 31 százalékos és 26 százalékos eredményeikkel Spanyolország és Németország lakossága átlag feletti aggodalmát fejezte ki a gazdaság jövőjével kapcsolatban.

Az osztrákok és a britek a bevándorlás és a beilleszkedés miatt aggódnak

Nyolc százalékos értékükkel a bevándorlással és a beilleszkedéssel kapcsolatos kérdések továbbra is a kilencedik helyen állnak. Huszonnyolc százalékos értékével Ausztria a listavezető, szorosan mögötte található az Egyesült Királyság 25 százalékkal. A belgák és az olaszok szintén úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzeten javítani kellene.

Az előző évhez hasonlóan, a top 10 kihívás listáján az utolsó helyet az oktatáspolitika foglalja el, amelynek értéke a 7 százalékon stagnál. A németek (14%) és a britek (11%) szeretnék leginkább az oktatási rendszer javítását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Német aggodalmak: a munkanélküliség továbbra is az első helyen

2010-ben a németek kétharmada (9 százalékponttal többen, mint 2009-ben) leginkább a munkaerő-piaci helyzet miatt aggódik. A recesszió alatt a munkanélküliség emelkedett, habár az emelkedés mértéke alacsonyabb, mint amire korábban számítottak (a 2008-as 7,3 százalékról 2010 januárjára 7,5 százalékra emelkedett az OECD szerint). A vezető gazdasági kutatóintézetek legújabb jelentései szerint pedig a munkanélküliek számának további csökkenése várható.

A gazdasági fejlődés miatti aggodalom tavalyi robbanásszerű emelkedését követően idén ismét csökkent (10 százalékponttal) azok száma, akik tartanak ettől a problémától. Ennek ellenére 26 százalékos eredményével még mindig a második helyen szerepel ez a probléma a leggyorsabban megoldandó német problémák listáján.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?