14 °C Budapest

Búcsúzik a Tesco legendás vezére: árufeltöltőként kezdte milliárdos karrierjét

2010. június 12. 10:02

A Tesco a héten jelentette be, hogy jövő márciusban távozik legendás vezérigazgatója, Sir Terry Leahy. Az üzleti élet legendás alakja, a milliárdos cégvezér igazi sikerembernek számít, aki már középiskolás évei alatt is a Tesconál dolgozott.

2011 márciusától távozik a Tesco vezérigazgatója, Terry Leahy, aki 14 évig állt a cég élén. Vezérigazgatósága alatt nemcsak a piacvezető kiskereskedelmi lánccá vált a Tesco hazai piacán, az Egyesült Királyságban, hanem külföldön agresszívan terjeszkedett az Egyesült Államok Kínáig.

Terry Leahy 1956 február 28-án született Liverpoolban, egy négy gyermekes házaspár harmadik fiaként. Gimnáziumi évei alatt a nyári szünetben árufeltöltőként, takarítóként dolgozott egy londoni Tesco áruházban: diákmunkásként padlót mosott, dobozokat pakolt. 1977-ben diplomázott (testvérei 16 éves korukban abbahagyták iskoláikat), a Manchesteri Egyetemen, menedzsment szakon, majd barátnőjével Londonba költözött.

Az IKEA-milliárdos: így él a világ 5. leggazdagabb embere Kattints!

A 21 éves fiatalember elkezdett munkát keresni, és többek között a Tescohoz is beadta jelentkezését. A pozíciót nem ő nyerte el, de a győztes jelöltet hamarosan kinevezték egy magasabb munkakörbe, így Leahy kisvártatva megkapta az áhított állást.

 


Innentől kezdve aztán nem volt megállás: Leahy folyamatosan haladt a ranglétrán, 1997-ben pedig a vállalatcsoport vezérigazgatója lett, miután elődje -és mentora- Ian MacLaurin nyugdíjba vonult.

A Tesco Leahy vezetésével vált világméretű megavállalattá: a sokáig csak a második számú brit hálózatnak számító lánc (az első helyet a Marks&Spencer tarttotta) nem csak Nagy-Britanniában vált piacvezetővé, hanem világméretű terjeszkedésbe is az elmúlt bő évtizedben kezdett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A napokban vált nyilvánossá elképesztő fizetése is: tavaly összesen 1,398 millió font fix fizetést és 1,3 millió font készpénzjutalmat kapott, amihez hozzájönnek még az egyéb juttatások és a részvényopciók, összesen tehát 5,2 millió font (mintegy 1,7 milliárd forint) ütötte a markát.

Leahy-t többször is az év üzletemberévé választották, 2002-ben pedig -érdemei elismeréseképpen- lovagi címet kapott. A brit Sun című bulvárlapnak nyilatkozó elemző szerint Sir Terry minden idők egyik legnagyobb kereskedőjeként távozik posztjáról.

Leahy-t a nemzetközi tevékenységekért felelős Philip Clarke követi majd a vezetői székben. Clarke jelenleg a Tesco nemzetközi tevékenységéért felelős üzletágának feje Ázsiában és Európában. Tim Mason, az amerikai tevékenységekért felelős vezető volt a másik lehetséges jelölt a vezérigazgatói posztra, aki a jövőben vezérigazgató-helyettes lesz és újabb területek tartoznak majd felelősségi körébe, mint például a márkanév népszerűsítése.

 

(Adatok: Wikipédia/Pénzcentrum gyűjtés)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm