Búcsúzik a Tesco legendás vezére: árufeltöltőként kezdte milliárdos karrierjét

2010. június 12. 10:02

A Tesco a héten jelentette be, hogy jövő márciusban távozik legendás vezérigazgatója, Sir Terry Leahy. Az üzleti élet legendás alakja, a milliárdos cégvezér igazi sikerembernek számít, aki már középiskolás évei alatt is a Tesconál dolgozott.

2011 márciusától távozik a Tesco vezérigazgatója, Terry Leahy, aki 14 évig állt a cég élén. Vezérigazgatósága alatt nemcsak a piacvezető kiskereskedelmi lánccá vált a Tesco hazai piacán, az Egyesült Királyságban, hanem külföldön agresszívan terjeszkedett az Egyesült Államok Kínáig.

Terry Leahy 1956 február 28-án született Liverpoolban, egy négy gyermekes házaspár harmadik fiaként. Gimnáziumi évei alatt a nyári szünetben árufeltöltőként, takarítóként dolgozott egy londoni Tesco áruházban: diákmunkásként padlót mosott, dobozokat pakolt. 1977-ben diplomázott (testvérei 16 éves korukban abbahagyták iskoláikat), a Manchesteri Egyetemen, menedzsment szakon, majd barátnőjével Londonba költözött.

Az IKEA-milliárdos: így él a világ 5. leggazdagabb embere Kattints!

A 21 éves fiatalember elkezdett munkát keresni, és többek között a Tescohoz is beadta jelentkezését. A pozíciót nem ő nyerte el, de a győztes jelöltet hamarosan kinevezték egy magasabb munkakörbe, így Leahy kisvártatva megkapta az áhított állást.

 


Innentől kezdve aztán nem volt megállás: Leahy folyamatosan haladt a ranglétrán, 1997-ben pedig a vállalatcsoport vezérigazgatója lett, miután elődje -és mentora- Ian MacLaurin nyugdíjba vonult.

A Tesco Leahy vezetésével vált világméretű megavállalattá: a sokáig csak a második számú brit hálózatnak számító lánc (az első helyet a Marks&Spencer tarttotta) nem csak Nagy-Britanniában vált piacvezetővé, hanem világméretű terjeszkedésbe is az elmúlt bő évtizedben kezdett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A napokban vált nyilvánossá elképesztő fizetése is: tavaly összesen 1,398 millió font fix fizetést és 1,3 millió font készpénzjutalmat kapott, amihez hozzájönnek még az egyéb juttatások és a részvényopciók, összesen tehát 5,2 millió font (mintegy 1,7 milliárd forint) ütötte a markát.

Leahy-t többször is az év üzletemberévé választották, 2002-ben pedig -érdemei elismeréseképpen- lovagi címet kapott. A brit Sun című bulvárlapnak nyilatkozó elemző szerint Sir Terry minden idők egyik legnagyobb kereskedőjeként távozik posztjáról.

Leahy-t a nemzetközi tevékenységekért felelős Philip Clarke követi majd a vezetői székben. Clarke jelenleg a Tesco nemzetközi tevékenységéért felelős üzletágának feje Ázsiában és Európában. Tim Mason, az amerikai tevékenységekért felelős vezető volt a másik lehetséges jelölt a vezérigazgatói posztra, aki a jövőben vezérigazgató-helyettes lesz és újabb területek tartoznak majd felelősségi körébe, mint például a márkanév népszerűsítése.

 

(Adatok: Wikipédia/Pénzcentrum gyűjtés)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?