21 °C Budapest

100 ezer játékfüggő magyar: eljátsszák az egész fizetésüket

2010. február 19. 08:47

A játékfüggőség társadalmi és egyéni kockázatairól készített felmérés szerint a 18 év feletti magyar lakosság 1,2%-a szerencsejáték-függő. A körülbelül százezres réteg nagyságrendileg 25 milliárd forintot játszik el évente, ezen túl a nagykorú lakosság további 5,7% tekinthető mérsékelt rizikófaktorú szerencsejátékosnak.

A Szerencsejáték Zrt. megbízásából az IPSOS Véleménykutató Zrt. egy komoly, 10 000 fős országos vizsgálatban mérte fel a szerencsejáték függőség magyarországi helyzetét és az egyes játékok hatását.

A Szerencsejáték Zrt. által nyújtott játékokra a játékszenvedéllyel küszködők alig költenek többet, mint az átlagos "nem problémás" játékosok, derül ki a tanulmányból. Egy nemzetközi skála alapján nem a Szerencsejáték Zrt. játékai, fogadásai számítanak a függőség szempontjából magas kockázatú játékoknak.

Aki már függő, az szinte válogatás nélkül mindent játszik, ők a szórakozóhelyek félkarú rablóinál, kaszinókban vagy online pókeren játszanak el nagy pénzeket. A kutatási felmérés szerint egy-egy függő átlagosan valamivel több, mint 21 ezer forintot költ havonta szenvedélyére (sokan az egész fizetésüket - vagy segélyüket - beledobálják a gépbe), így jön ki az évi 25 milliárd forint.

A felmérés szerint a hobbiból játszó, úgynevezett nem problémás játékosok 94%-a választja a Szerencsejáték Zrt. játékait. Ezzel szemben a szerencsejáték-függőknek csak 24%-a az, amelyik csak a társaságnál, 69%-uk mindenhol játszik, de főleg a kaszinókban, játék automatáknál, online szerencsejátékozik (ez utóbbit 48%-uk választja).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tanulmány szerint a közvélekedés a játékszenvedélyt a súlyos szenvedélybetegségek között tartja számon, de a megkérdezettek keveset hallottak róla. A megkérdezettek egy 100 fokú skálán 85-ös súllyal az egyént tették felelőssé a játékszenvedély kialakulásáért, 50-es súllyal a játékostársakat és 42-vel a játékszervezőt.

A szerencsejáték-szenvedélybetegség kialakulásának folyamata hasonlatos az alkoholizmushoz vagy kábítószer-függőséghez. A legveszélyeztetettebb csoportba döntő részben fiatal, 40 év körüli fiatal férfiak tartoznak, ugyanakkor a szakmunkások, vagy középiskolai végzettségűek is könnyen beleesnek ebbe a betegségbe.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?