100 ezer játékfüggő magyar: eljátsszák az egész fizetésüket

2010. február 19. 08:47

A játékfüggőség társadalmi és egyéni kockázatairól készített felmérés szerint a 18 év feletti magyar lakosság 1,2%-a szerencsejáték-függő. A körülbelül százezres réteg nagyságrendileg 25 milliárd forintot játszik el évente, ezen túl a nagykorú lakosság további 5,7% tekinthető mérsékelt rizikófaktorú szerencsejátékosnak.

A Szerencsejáték Zrt. megbízásából az IPSOS Véleménykutató Zrt. egy komoly, 10 000 fős országos vizsgálatban mérte fel a szerencsejáték függőség magyarországi helyzetét és az egyes játékok hatását.

A Szerencsejáték Zrt. által nyújtott játékokra a játékszenvedéllyel küszködők alig költenek többet, mint az átlagos "nem problémás" játékosok, derül ki a tanulmányból. Egy nemzetközi skála alapján nem a Szerencsejáték Zrt. játékai, fogadásai számítanak a függőség szempontjából magas kockázatú játékoknak.

Aki már függő, az szinte válogatás nélkül mindent játszik, ők a szórakozóhelyek félkarú rablóinál, kaszinókban vagy online pókeren játszanak el nagy pénzeket. A kutatási felmérés szerint egy-egy függő átlagosan valamivel több, mint 21 ezer forintot költ havonta szenvedélyére (sokan az egész fizetésüket - vagy segélyüket - beledobálják a gépbe), így jön ki az évi 25 milliárd forint.

A felmérés szerint a hobbiból játszó, úgynevezett nem problémás játékosok 94%-a választja a Szerencsejáték Zrt. játékait. Ezzel szemben a szerencsejáték-függőknek csak 24%-a az, amelyik csak a társaságnál, 69%-uk mindenhol játszik, de főleg a kaszinókban, játék automatáknál, online szerencsejátékozik (ez utóbbit 48%-uk választja).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanulmány szerint a közvélekedés a játékszenvedélyt a súlyos szenvedélybetegségek között tartja számon, de a megkérdezettek keveset hallottak róla. A megkérdezettek egy 100 fokú skálán 85-ös súllyal az egyént tették felelőssé a játékszenvedély kialakulásáért, 50-es súllyal a játékostársakat és 42-vel a játékszervezőt.

A szerencsejáték-szenvedélybetegség kialakulásának folyamata hasonlatos az alkoholizmushoz vagy kábítószer-függőséghez. A legveszélyeztetettebb csoportba döntő részben fiatal, 40 év körüli fiatal férfiak tartoznak, ugyanakkor a szakmunkások, vagy középiskolai végzettségűek is könnyen beleesnek ebbe a betegségbe.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?