8 °C Budapest

100 ezer játékfüggő magyar: eljátsszák az egész fizetésüket

2010. február 19. 08:47

A játékfüggőség társadalmi és egyéni kockázatairól készített felmérés szerint a 18 év feletti magyar lakosság 1,2%-a szerencsejáték-függő. A körülbelül százezres réteg nagyságrendileg 25 milliárd forintot játszik el évente, ezen túl a nagykorú lakosság további 5,7% tekinthető mérsékelt rizikófaktorú szerencsejátékosnak.

A Szerencsejáték Zrt. megbízásából az IPSOS Véleménykutató Zrt. egy komoly, 10 000 fős országos vizsgálatban mérte fel a szerencsejáték függőség magyarországi helyzetét és az egyes játékok hatását.

A Szerencsejáték Zrt. által nyújtott játékokra a játékszenvedéllyel küszködők alig költenek többet, mint az átlagos "nem problémás" játékosok, derül ki a tanulmányból. Egy nemzetközi skála alapján nem a Szerencsejáték Zrt. játékai, fogadásai számítanak a függőség szempontjából magas kockázatú játékoknak.

Aki már függő, az szinte válogatás nélkül mindent játszik, ők a szórakozóhelyek félkarú rablóinál, kaszinókban vagy online pókeren játszanak el nagy pénzeket. A kutatási felmérés szerint egy-egy függő átlagosan valamivel több, mint 21 ezer forintot költ havonta szenvedélyére (sokan az egész fizetésüket - vagy segélyüket - beledobálják a gépbe), így jön ki az évi 25 milliárd forint.

A felmérés szerint a hobbiból játszó, úgynevezett nem problémás játékosok 94%-a választja a Szerencsejáték Zrt. játékait. Ezzel szemben a szerencsejáték-függőknek csak 24%-a az, amelyik csak a társaságnál, 69%-uk mindenhol játszik, de főleg a kaszinókban, játék automatáknál, online szerencsejátékozik (ez utóbbit 48%-uk választja).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány szerint a közvélekedés a játékszenvedélyt a súlyos szenvedélybetegségek között tartja számon, de a megkérdezettek keveset hallottak róla. A megkérdezettek egy 100 fokú skálán 85-ös súllyal az egyént tették felelőssé a játékszenvedély kialakulásáért, 50-es súllyal a játékostársakat és 42-vel a játékszervezőt.

A szerencsejáték-szenvedélybetegség kialakulásának folyamata hasonlatos az alkoholizmushoz vagy kábítószer-függőséghez. A legveszélyeztetettebb csoportba döntő részben fiatal, 40 év körüli fiatal férfiak tartoznak, ugyanakkor a szakmunkások, vagy középiskolai végzettségűek is könnyen beleesnek ebbe a betegségbe.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem