Milliárdos bűncselekménnyel gyanúsítják a MÁV ÁBE IB elnökét

Pénzcentrum
2010. április 14. 09:30

Lezárta a 2008 április 10-én nyomozását a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága, melyet a MÁV ÁBE Intéző Bizottságának elnöke, korábbi elnök-vezérigazgatója, és társai ügyében sikkasztás bűntett, valamint pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak.

Az előzetesen beszerzett adatok alapján megállapítást nyert, hogy a MÁV ÁBE bankszámlájáról az elkövető több alkalommal részletekben mindösszesen 358 millió Ft., majd ezt követően színlelt szerződés alapján egy összegben 666 millió Ft pénzösszeget - összességében több mint 1 milliárd forint - utalt át egy budapesti székhelyű betéti társaság hazai pénzintézetnél vezetett bankszámlájára. Ezen utóbbi összeg, a pénzösszeg eredetének leplezése céljából még ugyanezen a napon tovább utalásra került az egyesület vezetője és egy hozzá köthető személy hazai magánbankszámlájára - áll a VPOP közleményében.

Az ügyben felmerült nagy értékű budapesti ingatlan értékesítéshez kapcsolódó 358 millió Ft vételár tekintetében az eladó - magyar állampolgárságú - személyek, annak érdekében, hogy az ingatlan értékesítéssel összefüggő adófizetési kötelezettségüket elkerüljék, fiktív kölcsönügylet alapján offshore cégek és más tagállamban vezetett pénzintézeti bankszámlák közbeiktatásával megpróbálták a bűncselekményből származó pénzösszeg eredetét leplezni, az összeget további nyereség érdekében magáncélra fordították.

A nyomozás során beszerzett adatok alapján a Vám- és Pénzügyőrség megállapította, hogy a korábbi elnök-vezérigazgató családtagjai, személyes ismerősei és érdekeltségi körébe tartozó cégek igénybevételével vonta ki az egyesület vagyonából a fentiekben említett összeget

A MÁV ÁBE Intéző Bizottságának elnökét 666 millió forint elkövetési értékre sikkasztás bűntett, és az ezzel összefüggésben elkövetett pénzmosás bűntett, valamint 24 millió forint értékű csalás bűntett, és 481 millió forint értékű hűtlen kezelés bűntett elkövetésével gyanúsítjuk.

Az eljárás során további 5 személy került bevonásra gyanúsítotti minőségben csalás bűntett, sikkasztás bűntett, hűtlen kezelés bűntett és pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A beszerzett bizonyítékok megalapozták a 6 fő gyanúsított őrizetbe vételét, melyek közül az illetékes bíróság 5 gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el. Jelenleg már csak a MÁV ÁBE Intéző Bizottságának elnöke áll kényszerintézkedés hatálya alatt, aki 2009. március 12-ig volt előzetes letartóztatásban, ekkor azonban befizette a Budai Központi Kerületi Bíróság által meghatározott óvadékot, így szabadulása óta lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll a mai napig.

Az eljárás során a bíróság zár alá vett egy hatóságunk által biztosítási intézkedésként lefoglalt 6 millió forint értékű ingatlant, valamint 10 bankszámlát a rajtuk szereplő összesen mintegy 371 millió forint összeget. Biztosítási intézkedésként foglalt le hatóságunk további bankszámlákat is, amelyek feloldását követően 666 millió forint visszautalásra került az Egyesület részére a biztosítóval szemben fennálló követelések kielégítése érdekében.

Az ügy iratait a nyomozó hatóság 2010. április 8-án vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?