31 °C Budapest

Sok pénzt bukhatsz, ha nem figyelsz az adóbevallásodnál

2010. március 23. 10:15

Az alacsonyabb jövedelmű adózók számára kiemelt fontossággal bír a tavalyi évre vonatkozó 0953-as szja bevallás 30. sora, melyben fizetendő adóból levonható adójóváírást kell (lehet) feltüntetni.

Akár 136.080 forintja is bánhatja annak az adózónak, aki tavaly egész évben nem érvényesíttette az adóelőlegek megfizetésekor az adójóváírást, és idén is figyelmen kívül hagyja azt az adóbevallásában. A fizetendő személyi jövedelemadóból ugyanis havi 11.340 forint jóváírás járt tavaly azoknak az adózóknak, akiknek az összjövedelme az év folyamán nem érte el a 1,25 millió forintot. E felett az összeghatár felett pedig egészen 2,762 millió forint jövedelemig jár csökkenő mértékben a tavalyi évre az adójóváírás.

Az APEH Általános Nyomtatványkitöltőjével (ÁNYK) készített bevallásoknál a 30. (adójóváírásról szóló) sorban szereplő jogosultsági hónapok megadása után a program kiszámolja az adózónak, hogy mennyi a 2009-es adóévben maximálisan igénybe vehető adójóváírása.

Amennyiben az adózó a 30. sorban megadja az adójóváírásra jogosultsági hónapok számát, úgy a program beíráskor minden esetben figyelmezteti a bevallót, ha - a jövedelmére és a jogosultsági hónapok számára tekintettel - az igénybe vehetőnél magasabb vagy alacsonyabb összeget ír a 30. sor b. oszlopánál lévő cellába. Ennél a pontnál azonban megengedett, hogy javítás helyett az adózó továbblépjen, és a kitöltés befejezése után végrehajtsa az ellenőrzést.

A nyomtatvány ellenőrzésekor ugyanakkor hibaként csak az igénybe vehetőnél magasabb összeg beírása kerül megjelölésre. Amennyiben az adózó a saját kárára téved, arra az ellenőrzéskor már nem figyelmeztet a program - hívja fel a mai Világgazdaságban a figyelmet Angyal József adószakértő. A szakértő szerint a szoftver ezen módszere nagyjából 10 milliárd forint hozhat évente az államkasszának.

Ennél nagyobb hiányossága a szoftvernek, hogy a 30. sor érintetlenül hagyása esetén az ÁNYK semmilyen módon nem jelzi az adózónak, ha a jövedelme alapján jogosult lenne adójóváírásra, de a 30. sor celláit véletlenül figyelmen kívül hagyta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel a végső ellenőrzésnél a szoftver arra tud külön figyelmeztetni, ha az adózó az szja törvény alapján neki járó adójóváírásnál nagyobb összeget szeretne igénybe venni, ezért nem tűnik túlságosan nagy programozási bravúrnak, hogy az ilyen jellegű eseteknél adózó saját kárára történő tévedésekor is megjelenjen a végső ellenőrzéskor egy figyelmeztető pont, és ne "Az ellenőrzés nem talált hibát" üzenetet adja az ÁNYK.

Az elektronikus nyomtatványoknak és kitöltő programoknak ugyanis nem pusztán a gyorsabb és költséghatékonyabb adatfeldolgozás és a hatékonyabb ellenőrzés célját kellene szolgálniuk, hanem a felhasználói tévedéseket is minél jobban ki kellene védeniük, függetlenül attól, hogy a tévedéssel melyik fél jár jól, és melyik rosszul.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?