Sok pénzt bukhatsz, ha nem figyelsz az adóbevallásodnál

2010. március 23. 10:15

Az alacsonyabb jövedelmű adózók számára kiemelt fontossággal bír a tavalyi évre vonatkozó 0953-as szja bevallás 30. sora, melyben fizetendő adóból levonható adójóváírást kell (lehet) feltüntetni.

Akár 136.080 forintja is bánhatja annak az adózónak, aki tavaly egész évben nem érvényesíttette az adóelőlegek megfizetésekor az adójóváírást, és idén is figyelmen kívül hagyja azt az adóbevallásában. A fizetendő személyi jövedelemadóból ugyanis havi 11.340 forint jóváírás járt tavaly azoknak az adózóknak, akiknek az összjövedelme az év folyamán nem érte el a 1,25 millió forintot. E felett az összeghatár felett pedig egészen 2,762 millió forint jövedelemig jár csökkenő mértékben a tavalyi évre az adójóváírás.

Az APEH Általános Nyomtatványkitöltőjével (ÁNYK) készített bevallásoknál a 30. (adójóváírásról szóló) sorban szereplő jogosultsági hónapok megadása után a program kiszámolja az adózónak, hogy mennyi a 2009-es adóévben maximálisan igénybe vehető adójóváírása.

Amennyiben az adózó a 30. sorban megadja az adójóváírásra jogosultsági hónapok számát, úgy a program beíráskor minden esetben figyelmezteti a bevallót, ha - a jövedelmére és a jogosultsági hónapok számára tekintettel - az igénybe vehetőnél magasabb vagy alacsonyabb összeget ír a 30. sor b. oszlopánál lévő cellába. Ennél a pontnál azonban megengedett, hogy javítás helyett az adózó továbblépjen, és a kitöltés befejezése után végrehajtsa az ellenőrzést.

A nyomtatvány ellenőrzésekor ugyanakkor hibaként csak az igénybe vehetőnél magasabb összeg beírása kerül megjelölésre. Amennyiben az adózó a saját kárára téved, arra az ellenőrzéskor már nem figyelmeztet a program - hívja fel a mai Világgazdaságban a figyelmet Angyal József adószakértő. A szakértő szerint a szoftver ezen módszere nagyjából 10 milliárd forint hozhat évente az államkasszának.

Ennél nagyobb hiányossága a szoftvernek, hogy a 30. sor érintetlenül hagyása esetén az ÁNYK semmilyen módon nem jelzi az adózónak, ha a jövedelme alapján jogosult lenne adójóváírásra, de a 30. sor celláit véletlenül figyelmen kívül hagyta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel a végső ellenőrzésnél a szoftver arra tud külön figyelmeztetni, ha az adózó az szja törvény alapján neki járó adójóváírásnál nagyobb összeget szeretne igénybe venni, ezért nem tűnik túlságosan nagy programozási bravúrnak, hogy az ilyen jellegű eseteknél adózó saját kárára történő tévedésekor is megjelenjen a végső ellenőrzéskor egy figyelmeztető pont, és ne "Az ellenőrzés nem talált hibát" üzenetet adja az ÁNYK.

Az elektronikus nyomtatványoknak és kitöltő programoknak ugyanis nem pusztán a gyorsabb és költséghatékonyabb adatfeldolgozás és a hatékonyabb ellenőrzés célját kellene szolgálniuk, hanem a felhasználói tévedéseket is minél jobban ki kellene védeniük, függetlenül attól, hogy a tévedéssel melyik fél jár jól, és melyik rosszul.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?