Autópályaépítőknél tárt fel adócsalást az APEH

Pénzcentrum
2010. március 23. 11:02

Majdnem 120 millió forintos adóhiányt tárt fel az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága annál az építőipari társaságnál, mely több autópálya építésen is alvállalkozóként működött közre. Az ellenőrzés olyan számlázási láncolatot tárt fel, amely a vizsgált társaság által kibocsátott számlák utáni áfa fizetési kötelezettség csökkentésére irányult.

A revízió megállapította, hogy a vizsgált társaság építőipari munkák végzésére szerződött, a munkákat azonban alvállalkozókkal végeztette el. Az alvállalkozók pedig további alvállalkozókat, azok pedig újabb társaságokat vontak be a kivitelezésbe. Az adóhatóság összesen négy számlázási szinten 17 társaság "működését" térképezte fel.

A szerződéskötések előtt alakult társaságok többsége olyan székhelycímmel rendelkezett, ahol gazdasági tevékenységet nem folytattak, a bejelentett lakcímmel rendelkező képviselők, tagok nem voltak elérhetők. Két társaság felkutatása eredménytelenül zárult, mivel a cégbíróság a megadott névvel nem vett nyilvántartásba vállalkozást. A revizorok az érintett cégek között személyi összefonódásokat tártak fel, többen rokoni kapcsolatban állnak egymással, valamint a társaságok könyvelését és adóbevallásaik benyújtását ugyanazon személy végezte.

A fiktív munkavégzést támasztotta alá az is, hogy a munkálatok végzéséhez szükséges gépekkel egyetlen társaság sem rendelkezett, bejelentett alkalmazottaik nem voltak. A cégek fellelt képviselői nem tudtak tájékoztatást adni az elvégzett munkákról, a munkavégzés helyéről, a munkát végző dolgozókról és elmulasztották az építőipari munkát kísérő alapvető dokumentumok kiállítását is.

Az ellenőrzés a láncolatban szereplő társaságok terhére összesen 200 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg, illetve hat személlyel szemben bűntető eljárást kezdeményezett az adóhivatal - közölte az APEH.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43