Cafeteriaháború - Hol költsük az utalványokat?

Pénzcentrum
2010. március 16. 11:02

A jelentősen megemelkedet adóterhelésnek köszönhetően nagymértékben lecsökkent a hidegétkezési utalványok forgalma. A vendéglátósok és a kereskedők is az adófizetők melegétkezési utalványaiért küzdenek.

A hidegétkezési utalványok megadóztatásának köszönhetően jelentősen visszaesett az élelmiszer üzletek utalvány forgalma az elmúlt időszakban. A Tesconál például értéken összesen 40%-os, míg a vásárlások számában mintegy 36%-os csökkenést regisztráltak a korábbi, adómentes időszakhoz képest - írja a Népszabadság.

2009-ben az áruházláncok forgalmának összesen 5-10%-át tették ki a hidegétkezési utalványok, így igen érzékenyen érintette őket az utalványok idei megadóztatása. Tízezer forintnyi nettó hidegétkezési utalvány juttatására ugyanis további 9789 forint adó- és járulékteher rakódik 2010. január 1-jétől.

A melegétkezési utalványok adótartalma is emelkedett ugyan január elsejével, azonban ez a cafeteria elem a kedvezményes kulcsú, 25%-kal adózó kategóriába került. Így sok munkavállaló illetve munkáltató idén januárban váltott, és hidegutalvány helyett melegétkezési utalványokat kér illetve ad a fizetés kiegészítéseként. Ennek köszönhetően egyre elterjedtebbé vált az a gyakorlat, hogy kisebb boltok forint helyett elfogadják akár a melegétkezési utalványokat is.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) azért lobbizik, hogy a melegétekezési utalványokat minél szűkebb körben lehessen csak elfogadni, ezáltal a munkavállalók több utalványt költsenek el vendéglátóipari egységekben, és ne a boltokhoz kerüljenek a kedvezményes adózású utalványok. Háber Tamás, az MVI elnöke a lapnak elmondta, hogy szomorúnak tartja, hogy a kereskedők nem a hidegétkezési utalványok kedvezményes adózásáért harcolnak, hanem minél nagyobb részét próbálják megszerezni a melegétkezési utalványforgalomnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Népszabadság információi szerint ugyanis az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) egy olyan szja törvénymódosítást próbál majd elérni a következő Országgyűlésnél, amely megengedi a melegétkezési utalványok áruházakban történő felhasználását is. A szövetség azzal érvel az elképzelése mellett, hogy a jelenlegi szabályok hátrányosan érintik azokat a munkavállalókat, akik munkahelyük közelében elfogadóhely hiányában nem tudják beváltani a melegétkezési utalványaikat.

Az OKSZ a könnyebbik utat keresi, és a már elfogadottan kedvezményes adózású utalvány elfogadási körét próbálja tágítani. Tavaly év évgén ugyanis a hidegétkezési utalvány megmentésére tett jogszabály-módosítási kísérlet már a biztossági szakaszban annak ellenére elhalt az Országgyűlésben, hogy a javaslatot három szocialista, egy fideszes és egy kereszténydemokrata honatya jegyezte. Erről bővebben: Megmenekülhet a hideg étkezési utalvány

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?