Cafeteriaháború - Hol költsük az utalványokat?

Pénzcentrum
2010. március 16. 11:02

A jelentősen megemelkedet adóterhelésnek köszönhetően nagymértékben lecsökkent a hidegétkezési utalványok forgalma. A vendéglátósok és a kereskedők is az adófizetők melegétkezési utalványaiért küzdenek.

A hidegétkezési utalványok megadóztatásának köszönhetően jelentősen visszaesett az élelmiszer üzletek utalvány forgalma az elmúlt időszakban. A Tesconál például értéken összesen 40%-os, míg a vásárlások számában mintegy 36%-os csökkenést regisztráltak a korábbi, adómentes időszakhoz képest - írja a Népszabadság.

2009-ben az áruházláncok forgalmának összesen 5-10%-át tették ki a hidegétkezési utalványok, így igen érzékenyen érintette őket az utalványok idei megadóztatása. Tízezer forintnyi nettó hidegétkezési utalvány juttatására ugyanis további 9789 forint adó- és járulékteher rakódik 2010. január 1-jétől.

A melegétkezési utalványok adótartalma is emelkedett ugyan január elsejével, azonban ez a cafeteria elem a kedvezményes kulcsú, 25%-kal adózó kategóriába került. Így sok munkavállaló illetve munkáltató idén januárban váltott, és hidegutalvány helyett melegétkezési utalványokat kér illetve ad a fizetés kiegészítéseként. Ennek köszönhetően egyre elterjedtebbé vált az a gyakorlat, hogy kisebb boltok forint helyett elfogadják akár a melegétkezési utalványokat is.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) azért lobbizik, hogy a melegétekezési utalványokat minél szűkebb körben lehessen csak elfogadni, ezáltal a munkavállalók több utalványt költsenek el vendéglátóipari egységekben, és ne a boltokhoz kerüljenek a kedvezményes adózású utalványok. Háber Tamás, az MVI elnöke a lapnak elmondta, hogy szomorúnak tartja, hogy a kereskedők nem a hidegétkezési utalványok kedvezményes adózásáért harcolnak, hanem minél nagyobb részét próbálják megszerezni a melegétkezési utalványforgalomnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Népszabadság információi szerint ugyanis az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) egy olyan szja törvénymódosítást próbál majd elérni a következő Országgyűlésnél, amely megengedi a melegétkezési utalványok áruházakban történő felhasználását is. A szövetség azzal érvel az elképzelése mellett, hogy a jelenlegi szabályok hátrányosan érintik azokat a munkavállalókat, akik munkahelyük közelében elfogadóhely hiányában nem tudják beváltani a melegétkezési utalványaikat.

Az OKSZ a könnyebbik utat keresi, és a már elfogadottan kedvezményes adózású utalvány elfogadási körét próbálja tágítani. Tavaly év évgén ugyanis a hidegétkezési utalvány megmentésére tett jogszabály-módosítási kísérlet már a biztossági szakaszban annak ellenére elhalt az Országgyűlésben, hogy a javaslatot három szocialista, egy fideszes és egy kereszténydemokrata honatya jegyezte. Erről bővebben: Megmenekülhet a hideg étkezési utalvány

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15