Több jut a börtönlakóknak, mint a betegeknek

2010. március 8. 09:32

2008-ban az akkor Horváth Ágnes nevével fémjelzett egészségügyi tárca azt szerette volna elérni, hogy a kórházak költségvetéséből hat százalék körülire növeljék a két-három százaléknyi élelmezési hányadot. Napi ötszöri étkezést, friss gyümölcsöket ígértek, ám ez azóta is csak álom maradt.

Az ágazat akkori, de a mostani pénzügyi helyzetében is kijelenthető: demagógia a napi ötszöri étkezés, benne a gyümölcsök feltálalása - mondta a viszont Világgazdaságnak Erős András, a váci Jávorszky Ödön súlyponti kórház főigazgatója. A 146 ezer forintos, egy beteg gyógyítására jutó tb-díj negyedik éve változatlan - miközben 2005-től csak az energia ára körülbelül 40 százalékkal nőtt. Az étkezési normát viszont csak úgy lehetne meghatározni, ha egyaránt beleszámítanák a gáz, a villany, a víz és az élelmiszer árát. A váci kórház egyébként külső cégre bízta az étkeztetést, ám annak vezetője hiába áll elő áremelési igénnyel, arra évről évre főigazgatói nem a válasz. Erős András elmondta még: a környéken gazdálkodó vállalkozóktól időről időre több tonna szezonális gyümölcsöt kap ajándékba, ami nagy segítség, de erre nem építkezhetnek.

A súlyponti intézményként működő siófoki kórház saját hatáskörben működteti a konyhát. Mivel a kórház nagy fogyasztó, eddig sikerült olcsón beszereznie az élelmiszer-alapanyagokat. Nem köt hosszú távú szerződéseket, így időről időre versenyezteti a beszállítói kört. Ők egyelőre biztosítani tudják az uzsonnát és a gyümölcsöt is. A kórháznak ugyan nincs adósságállománya, de felélték a tartalékaikat, s ha nem emeli föl a kormányzat a 146 ezer forintos gyógyítási alapdíjat, náluk is baj lesz.

A kórházaknak januárban kétszer utalt pénzt a társadalombiztosító. Ám többségüknek csupán arra volt elegendő, hogy kiegyenlítsék a lejárt beszállítói számlákat. A tb-finanszírozás megváltoztatása miatt ugyanis 10-15 százalékkal csökkent a bevételük, így sok tervezhető műtét várakozási ideje nőtt. Ám a súlyponti intézményeknek a nap 24 órájában fogadniuk kell a sürgős ellátásra szorulókat. Ha nem emelik az alapdíjat, április-májusra megismétlődik a múlt őszi helyzet, ismét meghaladja a százmilliárdot az adósságállomány.

A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc kórházban havonta 15 millió forint jut élelmezésre, miközben 40 milliót költenek gyógyszerekre. Rácz Jenő főigazgató, korábbi egészségügyi miniszter szerint ez kevés, a börtönök napi étkezési normatívája kétszerese a kórházinak. De a tb-től kapott pénzből többre nem futja. Annak ellenére sem, hogy a 60 százalék körüli bérhányad a 13. havi bér eltörlése és a béremelések elmaradása miatt az idén nem lesz több, sőt több intézményben a megnövelt adóvonzat miatt megszüntették a cafeteria-rendszert is.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?