7 °C Budapest

Több jut a börtönlakóknak, mint a betegeknek

2010. március 8. 09:32

2008-ban az akkor Horváth Ágnes nevével fémjelzett egészségügyi tárca azt szerette volna elérni, hogy a kórházak költségvetéséből hat százalék körülire növeljék a két-három százaléknyi élelmezési hányadot. Napi ötszöri étkezést, friss gyümölcsöket ígértek, ám ez azóta is csak álom maradt.

Az ágazat akkori, de a mostani pénzügyi helyzetében is kijelenthető: demagógia a napi ötszöri étkezés, benne a gyümölcsök feltálalása - mondta a viszont Világgazdaságnak Erős András, a váci Jávorszky Ödön súlyponti kórház főigazgatója. A 146 ezer forintos, egy beteg gyógyítására jutó tb-díj negyedik éve változatlan - miközben 2005-től csak az energia ára körülbelül 40 százalékkal nőtt. Az étkezési normát viszont csak úgy lehetne meghatározni, ha egyaránt beleszámítanák a gáz, a villany, a víz és az élelmiszer árát. A váci kórház egyébként külső cégre bízta az étkeztetést, ám annak vezetője hiába áll elő áremelési igénnyel, arra évről évre főigazgatói nem a válasz. Erős András elmondta még: a környéken gazdálkodó vállalkozóktól időről időre több tonna szezonális gyümölcsöt kap ajándékba, ami nagy segítség, de erre nem építkezhetnek.

A súlyponti intézményként működő siófoki kórház saját hatáskörben működteti a konyhát. Mivel a kórház nagy fogyasztó, eddig sikerült olcsón beszereznie az élelmiszer-alapanyagokat. Nem köt hosszú távú szerződéseket, így időről időre versenyezteti a beszállítói kört. Ők egyelőre biztosítani tudják az uzsonnát és a gyümölcsöt is. A kórháznak ugyan nincs adósságállománya, de felélték a tartalékaikat, s ha nem emeli föl a kormányzat a 146 ezer forintos gyógyítási alapdíjat, náluk is baj lesz.

A kórházaknak januárban kétszer utalt pénzt a társadalombiztosító. Ám többségüknek csupán arra volt elegendő, hogy kiegyenlítsék a lejárt beszállítói számlákat. A tb-finanszírozás megváltoztatása miatt ugyanis 10-15 százalékkal csökkent a bevételük, így sok tervezhető műtét várakozási ideje nőtt. Ám a súlyponti intézményeknek a nap 24 órájában fogadniuk kell a sürgős ellátásra szorulókat. Ha nem emelik az alapdíjat, április-májusra megismétlődik a múlt őszi helyzet, ismét meghaladja a százmilliárdot az adósságállomány.

A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc kórházban havonta 15 millió forint jut élelmezésre, miközben 40 milliót költenek gyógyszerekre. Rácz Jenő főigazgató, korábbi egészségügyi miniszter szerint ez kevés, a börtönök napi étkezési normatívája kétszerese a kórházinak. De a tb-től kapott pénzből többre nem futja. Annak ellenére sem, hogy a 60 százalék körüli bérhányad a 13. havi bér eltörlése és a béremelések elmaradása miatt az idén nem lesz több, sőt több intézményben a megnövelt adóvonzat miatt megszüntették a cafeteria-rendszert is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm