13 °C Budapest

Népszavazás Svájcban: legyen-e ügyvédjük az állatoknak?

2010. március 4. 15:03

Svájc lakosai vasárnap, azaz március 7-én döntik el népszavazással, hogy kell-e az állatoknak jogi képviselet, vagy sem.

A kérdés már hosszú ideje viták kereszttüzében áll az állatvédelmi szervezetek és azok között, akik ebben az igazságszolgáltatás lejáratását látják. A Swiss Animal Protection szervezet több mint 100 ezer aláírást gyűjtött össze a petícióhoz, a népszavazás kiírása érdekében.

Állításuk szerint az állatoknak ugyanolyan joguk van ügyvédhez, mint az embereknek, ráadásul ha jogi képviselőt lehetne kirendelni melléjük, vélhetően jelentősen lecsökkenne az állatkínzások száma.

A német Spiegel magazin interjút készített egy zürichi állatjogra szakosodott ügyvéddel, akinek 2007, vagyis praxisának kezdete óta számos ügye volt már, a 149 macskát tartó asszony esetétől, a kifogott halat túl hosszú ideig a horgon hagyó halász ügyéig.

A szakember szerint nem elég, ha törvény születik az állatok jogainak védelmére, illetve jogi képviselő kirendelésére, hiszen az ügyészekhez hasonló feladatot ellátó jogászoknak speciális képzésre lesz szükségük, amit az egyetemeken jelenleg nem tudnak megszerezni.

Természetesen a referendumnak, pontosabban az állatokat védő ügyvédek kijelölésének több ellenzője is akad: állattartók, vadászok, és állattenyésztők többen hangot adtak aggodalmuknak, hogy később ez a munkájukkal kapcsolatos adminisztrációs terheket megnövekedéséhez vezetne csak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Svájcon kívül akadnak még nyugati országok, ahol hasonlóan éles küzdelem folyik állatvédők részéről az állatok jogainak védelméért, többek között Franciaországban is. Álláspontjuk szerint ugyanis etikátlan ma már úgy kezelni az állatokat, mint a tárgyakat.

Svájc egyébként az állatvédelemre egyik legtöbbet adó országnak számít, hiszen 2008-ban született törvény arról is, hogy tilos az olyan állatokat egyedül tartani, melyek természetes környezetükben csoportban élnek, úgy mint az aranyhalak, papagájok, vagy a tengerimalacok; a kutyatartóknak el kell végezniük egy tanfolyamot, és 2013-tól a lovakat tilos lesz megkötözni az istállókban. A svájci alkotmányban még a növények "méltóságáról" is szó esik.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem