6 °C Budapest

Továbbra is fókuszban a jövedéki ellenőrzések a VPOP-nál

Pénzcentrum
2010. február 22. 15:32

A Vám- és Pénzügyőrség a törvényi előírásoknak megfelelően idén is közzétette az éves ellenőrzési irányelveit. A vámhatóság 2010-ben is szigorúan fogja a felügyelni és ellenőrizni a vámok, a jövedéki adóbevételek valamint a környezetvédelmi termékdíjak befolyását.

A környezetvédelmi termékdíj adóellenőrzések ellenőrzési irányelvei

A Vám- és Pénzügyőrség 2010. évben adóellenőrzési terv alapján végzi a környezetvédelmi termékdíj ellenőrzési tevékenységét. A vizsgálatok kiterjednek a termékdíj alapjára, a befizetett termékdíj összegére, a mentesség jogszerű alkalmazására, a nyilvántartások vezetésének szakszerűségére, de az átvállalásokban szereplő adatok helyességére, valamint a központi költségvetést jogszerűen megillető, de nem realizálódott bevételek utólagos előírására és beszedésére is.

Az adóellenőrzések célja továbbá az adótörvényekben és más jogszabályokban előírt kötelezettségek teljesítésének, vagy elmulasztásának megállapítása - akár szándékos, akár nem -, és a feltárt hiányosságok esetén hatósági jogosítványok alkalmazásával intézkedni a törvényes állapot helyreállítására. Az adóellenőrzésnek hatékonyan kell feltárni a különböző adókikerülő magatartási formákat, emellett fontos, hogy megfelelő kommunikációval, segítő vizsgálatokkal a vámhatóság előmozdítsa a helyes adózási gyakorlat kialakítását. E célok megvalósítása, valamint az ellenőrzési kapacitás optimális felhasználása szükségessé teszi, hogy az átfogó adóellenőrzések mellett az egyes részkötelezettségekre fókuszáló célellenőrzésekkel is éljen a vámhatóság.

2010. évben a vámhatóság tervszerűen végrehajtandó környezetvédelmi termékdíj adóellenőrzéseinél kiemelt cél a költségvetési bevételi érdekeket leginkább veszélyeztető jogsértések, adókikerülési módok minél szélesebb körű feltárása.

A vám utólagos ellenőrzések ellenőrzési irányelvei

Az éves ellenőrzési feladat meghatározása és az ellenőrzési terv összeállítása során - a minden egyes gazdálkodó szervezetre nézve reális ellenőrzési "fenyegetettséget" jelentő - kockázatelemzéses kiválasztáson alapuló 5+1%-os ellenőrzöttségi szint - éves szinten min. 382 db utólagos ellenőrzés - került meghatározásra. Ebből az 5%-ot kitevő ellenőrzések a teljes gazdálkodói körből, míg az 1%-ot kitevő ellenőrzések kizárólag az elektronikus import eljárásban (is) vámkezeltető gazdálkodói körből kerültek kiválasztásra.

További elvárás, hogy az utólagos ellenőrzési tevékenység során minél nagyobb számú, a teljes körű ellenőrzésnél hatékonyabb cél- és témavizsgálat kerüljön lefolytatásra - a hatékonyság növelése mellett így biztosítva az ügyfelek ellenőrzöttségből adódó adminisztrációs terheinek mérséklését. Ezenkívül az utólagos ellenőrzési terület fokozottan vizsgálja a termékexport mögött álló gazdasági események valódiságát.

A jövedéki szakterület ellenőrzéseinek irányelvei

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jövedéki szakterület kiemelt hangsúlyt fektet mind a regisztrált, mind a nem regisztrált jövedéki alanyi kör tekintetében tapasztalható jogsértések visszaszorítása érdekében, továbbá kiemelt ellenőrzéseket végez az időszakos, idegenforgalmi rendezvényekhez és ünnepi alkalmakhoz kötődően.

Az ellenőrzési típusok tervezett számai 2010-ben:

Jövedéki adó és energiaadó adónemekre irányuló adóellenőrzés: 300 db
Hatósági felügyeleti ellenőrzés: 15 000 db
Kiutalás előtti ellenőrzés: 4 000 db
Jövedéki ellenőrzés: 150 000 db

Az ellenőrzési irányelvek részletes szempontjai elérhetőek a Vám- és Pénzügyőrség honlapjáról.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm