23 °C Budapest

Minimálbért a szakmát tanuló diákoknak!

Pénzcentrum
2010. január 28. 09:17

Február elsejétől a hiányszakmát tanuló, jó eredményeket produkáló, tanulószerződéssel rendelkező diákok akár havonta 60-70 ezer forintot is hazavihetnek, amennyiben az önkormányzat is segíti a piacképes képzést - írja a Népszabadság.

Február elsején indul a kormány szakiskolai ösztöndíjrendszere, melynek keretében 10-10 hiányszakma tanulói hétfőtől, 2,5-ös tanulmányi átlag felett 10 ezer forint ösztöndíjat kapnak, de a következő tanévtől az eredmények függvényében akár 25-30 ezer forintot is kiérdemelhetnek.

Erről részletesebben: Akár havi 30 ezret is bezsebelhetnek a szakiskolai hallgatók

A lehetőséggel jelenleg 17 151 tanuló élhet, akik közül mintegy 15 ezer fő tanulmányi átlaga éri el a minimális követelményt.

Amelyik tanulóval egy cég még tanulmányi szerződést is köt, az havonta akár a minimálbér 20-50, hiányszakmák esetén 70 százalékát is megkeresheti, akár a képzése egész idejére is.

Győr azonban még ezen is túllépett: az ott bevezetésre kerülő ösztöndíjrendszer értelmében azok, akik a helyhatóság által hiányszakmának meghatározott területen tanulnak, 8-16 ezer forintot kapnak havonta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézetének tavaly év végi felmérése alapján háromezer pályakezdő szakmunkásból az iskola befejezése után kilenc hónappal mindössze 30 százalék helyezkedett el a saját szakmájában. Németországban, Ausztriában vagy éppen Hollandiában ugyanez az arány 40-50 százalék között mozog.

Hét olyan szakmát sikerült beazonosítani, amely minden régióban kiemelten támogatottnak minősül: a géplakatos, a gépi forgácsoló, a hegesztő, az elektronikai műszerész, az ács-állványozó, az épület- és építménybádogos, valamint a kőműves.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?