9 °C Budapest

Jön az újév, kopogtat a vagyonadó

2009. december 30. 12:02

Már csak a mai és holnapi nap áll az adózók rendelkezésére, hogy a vagyonadó mérséklése érdekében módosítsák lakhelyüket, vagy értékesítsék a tulajdonukban lévő jövőre adóköteles ingatlanjukat.

A január 1-jén érvényes tulajdoni és haszonélvezeti jogoknak megfelelően kell megfizetniük az adózóknak a lakóingatlanok után a vagyonadót. A törvény értelmében minden lakóingatlan adóköteles, azonban egy, amelyben a tulajdonos lakcímnyilvántartás szerint és életvitelszerűen lakik, és a forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot mentesül az ingatlanok után fizetendő vagyonadó alól, ugyanez igaz még egy 15 millió forintnál nem drágább lakásra.

Az adó mérséklésére legális keretek között - az ingatlanok eladásán kívül - lehetőséget nyújt, ha az ingatlan tulajdonosa, abba a lakásába költözik, amely a fenti feltételeknek megfelelően még adómentességet élvez. Így például, ha az adózó egy 40 és egy 25 millió forint értékű lakással rendelkezik, és a 40 millió forintos ingatlanba van bejelentkezve, úgy célszerű lehet még idén átjelentkeznie a 25 millió forintot érő lakásába, így nem kell majd mindkettő után adót fizetnie, hanem elég csupán a drágábbik ingatlan után adóznia.


Amennyiben a törvényt betartva jár el az adózó, nem csak papíron költözik egyik lakásából a másikba, hanem valójában is - "életvitelszerűen" - változtatja lakhelyét. Ennek ellenőrzésére egy későbbi vizsgálat során jogosult lesz az adóhivatal, bár nem lesz egyszerű dolga a bizonyítás során a január 1-jei állapotra vonatkozóan a hivatalnak.

Feleslegesnek bizonyulhat az átjelentkezés miatti ügyintézés, ha az Alkotmánybíróság végül alkotmányellenesnek találja a törvényt, és megsemmisíti azt. Korábbi nyilatkozatában Paczolay Péter a testület elnöke ígéretet tett, hogy az Ab. még az első bevallási és befizetési határidő (evás vállalkozókra vonatkozó - február 25.) előtt dönteni fog a kérdésben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 5. szerda
Györgyi
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40