20 °C Budapest

Jön az újév, kopogtat a vagyonadó

2009. december 30. 12:02

Már csak a mai és holnapi nap áll az adózók rendelkezésére, hogy a vagyonadó mérséklése érdekében módosítsák lakhelyüket, vagy értékesítsék a tulajdonukban lévő jövőre adóköteles ingatlanjukat.

A január 1-jén érvényes tulajdoni és haszonélvezeti jogoknak megfelelően kell megfizetniük az adózóknak a lakóingatlanok után a vagyonadót. A törvény értelmében minden lakóingatlan adóköteles, azonban egy, amelyben a tulajdonos lakcímnyilvántartás szerint és életvitelszerűen lakik, és a forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot mentesül az ingatlanok után fizetendő vagyonadó alól, ugyanez igaz még egy 15 millió forintnál nem drágább lakásra.

Az adó mérséklésére legális keretek között - az ingatlanok eladásán kívül - lehetőséget nyújt, ha az ingatlan tulajdonosa, abba a lakásába költözik, amely a fenti feltételeknek megfelelően még adómentességet élvez. Így például, ha az adózó egy 40 és egy 25 millió forint értékű lakással rendelkezik, és a 40 millió forintos ingatlanba van bejelentkezve, úgy célszerű lehet még idén átjelentkeznie a 25 millió forintot érő lakásába, így nem kell majd mindkettő után adót fizetnie, hanem elég csupán a drágábbik ingatlan után adóznia.


Amennyiben a törvényt betartva jár el az adózó, nem csak papíron költözik egyik lakásából a másikba, hanem valójában is - "életvitelszerűen" - változtatja lakhelyét. Ennek ellenőrzésére egy későbbi vizsgálat során jogosult lesz az adóhivatal, bár nem lesz egyszerű dolga a bizonyítás során a január 1-jei állapotra vonatkozóan a hivatalnak.

Feleslegesnek bizonyulhat az átjelentkezés miatti ügyintézés, ha az Alkotmánybíróság végül alkotmányellenesnek találja a törvényt, és megsemmisíti azt. Korábbi nyilatkozatában Paczolay Péter a testület elnöke ígéretet tett, hogy az Ab. még az első bevallási és befizetési határidő (evás vállalkozókra vonatkozó - február 25.) előtt dönteni fog a kérdésben.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?