14 °C Budapest

Jön az újév, kopogtat a vagyonadó

2009. december 30. 12:02

Már csak a mai és holnapi nap áll az adózók rendelkezésére, hogy a vagyonadó mérséklése érdekében módosítsák lakhelyüket, vagy értékesítsék a tulajdonukban lévő jövőre adóköteles ingatlanjukat.

A január 1-jén érvényes tulajdoni és haszonélvezeti jogoknak megfelelően kell megfizetniük az adózóknak a lakóingatlanok után a vagyonadót. A törvény értelmében minden lakóingatlan adóköteles, azonban egy, amelyben a tulajdonos lakcímnyilvántartás szerint és életvitelszerűen lakik, és a forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot mentesül az ingatlanok után fizetendő vagyonadó alól, ugyanez igaz még egy 15 millió forintnál nem drágább lakásra.

Az adó mérséklésére legális keretek között - az ingatlanok eladásán kívül - lehetőséget nyújt, ha az ingatlan tulajdonosa, abba a lakásába költözik, amely a fenti feltételeknek megfelelően még adómentességet élvez. Így például, ha az adózó egy 40 és egy 25 millió forint értékű lakással rendelkezik, és a 40 millió forintos ingatlanba van bejelentkezve, úgy célszerű lehet még idén átjelentkeznie a 25 millió forintot érő lakásába, így nem kell majd mindkettő után adót fizetnie, hanem elég csupán a drágábbik ingatlan után adóznia.


Amennyiben a törvényt betartva jár el az adózó, nem csak papíron költözik egyik lakásából a másikba, hanem valójában is - "életvitelszerűen" - változtatja lakhelyét. Ennek ellenőrzésére egy későbbi vizsgálat során jogosult lesz az adóhivatal, bár nem lesz egyszerű dolga a bizonyítás során a január 1-jei állapotra vonatkozóan a hivatalnak.

Feleslegesnek bizonyulhat az átjelentkezés miatti ügyintézés, ha az Alkotmánybíróság végül alkotmányellenesnek találja a törvényt, és megsemmisíti azt. Korábbi nyilatkozatában Paczolay Péter a testület elnöke ígéretet tett, hogy az Ab. még az első bevallási és befizetési határidő (evás vállalkozókra vonatkozó - február 25.) előtt dönteni fog a kérdésben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm