18 °C Budapest

Tesztoszteron, tapasztalat, profitéhség: a jó bróker receptje

2009. november 25. 15:02

Brit tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy azok a tőzsdei ügyletkötők, akik még válság alatt is túlszárnyalják a piacot, három dologban hasonlítnak: tesztoszteron szintjükben, tapasztalatukban és persze profitéhségükben.

A Cambidge-i Egyetem professzorai 53 londoni brókert vontak vizsgálatuk alá, akik meglehetősen nagy, és gyors forgalmat bonyolítanak. Arra voltak kíváncsiak, hogy kockázatvállalásuk mennyiben térül meg, vagyis mekkora többlethozamot érnek el, amit az úgynevezett Sharpe-mutatóval mértek. (Ezt úgy számítják ki, hogy a befektetés hozamából levonják a bárki által kockázatmentesen elérhető, például a legbiztonságosabb állampapírok hozamát, majd a maradékot elosztják a szórással.)

A kutatók tehát összehasonlították a kiválasztott bórkerek Sharpe-mutatóját a német tőzsdeindex, a DAX Sharpe-mutatójával, és azt találták, hogy jelentősen túlszárnyalták azt. A brókerek mutatója átlagosan 1,02, míg a DAX-é 0,53 volt.

Azoknak a kereskedőknek a teljesítménye ráadásul szignifikánsan nagyobb volt, akik hosszabb ideje végzeték ezt a munkát, vagyis a tapasztalat, és tanulás fontos tényezők ebben a szakmában is.

A vizsgálatba vont traderek nem kaptak bónuszt teljesítményük után, de a nyereségből részesedtek, ami tehát erős ösztönzőt jelent a kockázatok csökkentésére, és a hazardírozás elkerülésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy azokon a napokon, mikor magasabb tesztoszteron szintet mértek a brókereknél, agresszívebb kereskedést folytattak, ami azonban nem feltétlenül jelentett magasabb hozamot is, kivéve, ha tapasztalt traderről volt szó.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04