-1 °C Budapest

Módosítani kell a regisztrációs adó szabályozását

2009. október 29. 15:02

Az Európai Bizottság arra szólította fel Magyarországot, hogy módosítsa a regisztrációs adóra vonatkozó, más tagállamból származó használt személyszállító gépjárművek esetében az adóalap megállapításakor alkalmazandó értékcsökkenéssel kapcsolatos rendelkezéseket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A gépjárműadóra vonatkozó magyar jogszabályok ugyanis - az eddig végrehajtott módosítások ellenére - továbbra is hátrányos megkülönböztetésben részesítik a másik tagállamból behozott használt gépkocsik vásárlását. Ha Magyarország nem tesz eleget az indokolással ellátott véleménynek, a Bizottság az Európai Bíróság elé utalhatja az ügyet.

Az Európai Bíróság egy korábbi ítéletében már megállapította, hogy a regisztrációs adóról szóló magyar jogszabály 2004. május 1. és 2005. december 31. között hatályos szövegének egyes rendelkezései ellentétesek voltak az EK-Szerződés 90. cikkével, mivel a szóban forgó adó összegének kiszámításakor nem vette figyelembe a használt gépjárművek értékcsökkenését. Így az adó más tagállamból behozott használt járművekre történő alkalmazása esetén az adó összege meghaladta a belföldön már nyilvántartásba vett hasonló használt járművek maradványértékében foglalt adó összegét.

Bár Magyarország módosította a regisztrációs adó mértékének csökkentésére vonatkozó avultatási táblát, hogy eleget tegyen az említett ítéletnek, azonban az avultatási skála továbbra is csak egyetlen szempontot vesz figyelembe (a gépjármű korát), ahogy azt a Bíróság egy nemrég hozott ítéletében is kifogásolta. Magyarország azt állítja, hogy az avultatási skála a használtautó-katalógusokból vett árak átlagos értéke alapján került megállapításra, és ebben az értelemben a rendszer több szempontot is figyelembe vesz, mint például a megtett kilométerek számát is. A Bizottság viszont úgy véli, hogy egy átlagértékeken nyugvó rendszer természetéből adódóan nem képes garantálni az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatában megállapított követelmények betartását. A rendszer következtében ugyanis a más tagállamokból származó olyan használt autókat, amelyek az áltagosnál többet vesztettek értékükből, magasabb adó terhel, mint a hasonló magyar gépkocsikat.

A Bíróság ítéletét követően Magyarország bevezette a regisztrációs adó egyedi megállapítására irányuló eljárást, amelynek értelmében a gépkocsit behozó adóalany - tekintettel a jármű egyedi jellemzőire - kérheti a regisztrációs adó eseti alapon történő megállapítását. Ezen eljárás lefolytatására azonban egyetlen, az ország távol eső részén található illetékes szakhatóságot jelöltek ki az országban, amelynek feladata az egész országból érkező indítványok feldolgozása. Mivel az eljárás díjköteles, valamint a regisztrációs adóigazgatási eljárás meghosszabbodik, egyes autótulajdonosokat ez eltántoríthat attól, hogy kérjék az adó egyedi megállapítását; ez pedig a közösségi jogba ütközik - írja az europa.eu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?