15 °C Budapest

Jelentett az APEH: kevesen fizettek sokat, és sokan keveset

2009. szeptember 2. 14:02

5,7 milliárd forint a legnagyobb jövedelem 2008-ban Magyarországon - jelentette be Szikora János elnök, az APEH ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

4 562 000 db adóbevallás érkezett be magánszemélyektől idén az adóhivatalhoz, ami 62 000-rel több bevallást jelent a tavalyinál. A bevallott jövedelmek összege az elmúlt évben 562,5 milliárd forinttal emelkedett, azonban a 7,1%-os növekedés csak csekély mértékben haladja meg a 2008. évi 6,1%-os inflációt.

Az adóterhet nem viselő járandóságok (ilyennek minősül például: a nyugdíj, a gyermekgondozási segély vagy a felsőoktatási ösztöndj) sokkal dinamikusabban növekedtek tavaly, mint a munkaviszonyból származó bértömeg. Előbbi 16 %-os, utóbbi 6,4%-os növekedést mutatott 2007-ről 2008-ra.

Az összes adózó 6%-a (közel 279 ezer honfitársunk) élt az adóhivatal által felkínált lehetőséggel és végezte egyszerűsített módon az idén az adóbevallását. Az eredmény az adóhivatal elvárásainak megfelelt, jövőre további növekedésre számítanak.

Az összes személyi jövedelemadó-kötelezettség 1,5%-át fizette 1,1 millió adózó, aki a minimálbér vagy az alatti jövedelemmel rendelkezett 2008-ban. Az összes SZJA bevétel 32,5%-át adta az ország 162 000 legjobban kereső adófizetője. Általános jelenség a világban - jelentette ki Szikora, és felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban a legjobban kereső 1% adja az jövedelemadó-bevételek 40%-át.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

3,4 milliárd forint, ennyi a legnagyobb összevonás alá tartózó jövedelem hazánkban 2008-ban, melynek közel teljes egésze munkaviszonyból származik. Ez havonta átlagosan kicsivel több, mint 283 millió forintot jelent, de ezzel is csupán a 4. helyet szerzi meg a TOP adózók körében. A forrásadós jövedelmeket is figyelembe véve még 3 állampolgár rendelkezett magasabb jövedelemmel tavaly, és a csúcs - a legnagyobb lottó 5-ös után fizetett nyereményt is 600 millió forinttal meghaladó - 5,7 milliárd forint volt.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságnak...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?