22 °C Budapest

Szuperbruttó, egyenlőtlen tehercsökkenések

2009. szeptember 14. 10:02

Nem a személyi jövedelemadó bevételek mentik meg a 2010-es költségvetést. A lakosság pénztárcája nominál értéken számolva vastagabb lesz jövőre, az alacsonyabb jövedelemkategóriákban reálkereset-csökkenés várható.

Várhatóan az idei személyi jövedelemadó előirányzatot sem teljesíti az ország, jövőre pedig további csökkenéssel számol a Pénzügyminisztérium. Az 2010-es előirányzat 1.881 milliárd forint, ami több mint 180 milliárd forinttal kevesebb, mint az idénre előzetesen tervezett összeg, amiből a legfrissebb PM prognózisok szerint csupán 1914 milliárd fog befolyni az államkasszába. A bevételek csökkenését valamelyest mérsékli, hogy a pénzügyi tárca 1,4%-os bér- és keresetnövekedéssel kalkulál 2010-ben - írja a Világgazdaság.

A csökkenő bevételek legfőbb oka, hogy a már elfogadott 2010. évi adótörvények jelentős mértékben kiterjesztik a magasabb szja kulcs alsó sávhatárát. A felső sávhatár jövőre 5 millió forintnál fog húzódni, azonban az adóalap nem a jelenlegi bruttó bér, hanem szuperbruttó lesz. A szuperbruttóba beleszámítanak majd a jelenlegi gyakorlathoz hasonlóan az összevonás alá tartozó jövedelmek (önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelmek és az egyéb jövedelmek). Újdonság lesz azonban, hogy az adóalapot emeli a munkáltató által fizetett 27%-os társadalombiztosítási járulék is 2010-ben.

Az szja csökkenések hatására a lakossági nettó bérek a havi bruttó 220-280 ezer forintos jövedelemsávban fognak a legmeredekebben emelkedni. Egy havonta 250.000 forintot kereső munkavállaló 19.405 forinttal fog többet hazavinni az idei első féléves szja szabályok alkalmazása melletti nettójához képest a minisztérium jövedelemkalkulátora szerint. Ez önmagában 13,6%-os keresetnövekedést fog eredményezni jövőre, ami nagy biztonsággal reálkereset emelkedéshez vezet ebben a sávban. Az alsóbb jövedelemkategóriákban, ahol az adóváltozások nem hoznak jelentős keresetnövekedést, az adótörvények jótékony hatása várhatóan nem kompenzálja fogyasztói árak növekedését.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem