6 °C Budapest

Nyolc óta a gép előtt ülsz? Állj fel háromkor!

2009. szeptember 10. 11:02

Vajon hány magyarországi munkahelyen tartják be maradéktalanul a számítógépes munkavégzés alapvető szabályait, melyeket a több mint tíz éve készült, azóta többször módosított egészségügyi miniszteri rendelet határoz meg?

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit meghatározó rendelet szabályait minden munkavállalóra alkalmazni kell, ha a napi munkaidejükből legalább 4 órát rendszeresen a monitor előtt töltenek el.

Az első és legfontosabb - valamint valószínűleg minden munkáltató által megszegett - szabály, hogy a tényleges számítógépes munkavégzés összes ideje a napi hat órát nem haladhatja meg. A folyamatos képernyő előtti munkát óránként legalább tízperces - össze nem vonható - szünetekkel kell megszakítani. (Ami nem kötelező kávészünetet jelent, csupán azt, hogy a számítógépes munkát meg kell szakítani és valamilyen más tevékenységgel felcserélni.) Vagyis egy nyolckor kezdő munkavállaló szigorúan tartva a szabályokat 15:10 után már nem ülhetne számítógép elé. (Ha minden órából 50 percet számítógép előtt ül és összesen nettó 360 percet bámulja a monitort.)

Ezt a szabályt csak az írhatja felül, ha a szünet biztonsági okokból nem adható ki (más életét, testi épségét, a vagyontárgyak biztonságát veszélyezteti, vagy éppen az alkalmazott technológia miatt nem lehetséges). A képernyős munkát azonban ilyenkor is rendszeres időszakonként - a munka jellegéhez igazodó, ugyanakkor a veszélyt kizáró - szünetekkel kell megszakítani vagy más tevékenységgel felcserélni. Egy-egy "pihenő" ilyenkor sem lehet kevesebb tíz percnél, és a képernyő előtt töltött idő a napi munkaidő hetvenöt százalékát sem haladhatja meg.

Alapvető munkáltatói kötelesség lenne az is, hogy a beosztottakat időnként - így a számítógépes munka megkezdése előtt, ezt követően pedig kétévente, illetve, akkor, ha látáspanaszok jelentkeznek - szemészeti vizsgálatra kell elküldeni, amelyen a dolgozóknak kötelező részt venni. Amennyiben a vizsgálat eredményeként látásromlást állapítanak meg, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges éleslátást biztosító szemüveget a munkáltatónak kell finanszíroznia. Igaz ez arra az estre is, ha az amúgy is szemüveges kollégának a monitor előtti ücsörgés miatt kell a szemüvegét újabbra cserélni.

A jogszabály ezen felül tartalmaz előírásokat a munkavégzés helyének kialakításával kapcsolatban is. A képernyőnek könnyedén, szabadon elfordíthatónak és dönthető kell lennie. Biztosítani kell külön monitorpolc vagy állítható asztal használatát és ki kell küszöbölni az olyan tükröződéseket és fényvisszaverődéseket, amelyek látási nehézséget okozhatnak. A billentyűzetnél fontos a dönthetőség, illetve az is, hogy a monitortól különálló legyen, így mindenki a lehető legkényelmesebb testtartást veheti fel. Fontos az is, hogy a billentyűzet előtt legyen elég hely ahhoz, hogy a dolgozó a kezét és csuklóját megtámaszthassa.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?