14 °C Budapest

Léhűtők: te mivel ütöd el a munkaidőt?

Pénzcentrum
2009. szeptember 8. 06:20

Lehet, hogy kapok a fejemre az olvasóktól, sőt a munkatársaimtól is, de szerintem a dolgozók többsége nem dolgozza végig a munkaidejét. Telefonálgatás, kávézás, hírek, közösségi oldalak - hogy csak a legfontosabb időrabló tevékenységeket említsem.

Ha ezt a cikket a munkahelyedről olvasod, valószínűleg épp nem a munkádat végzed, legalábbis keveseknek szerepelhet a munkaköri leírásában a Pénzcentrum szemlézése. Pedig örülnénk neki, ha minél többen lennének.

Bár számos olyan - főleg fizikai - munkakör létezik, ahol nem lehet lazítani egy percre sem, sőt - megkockáztatom - a szellemi dolgozók egy részénél is előfordul, hogy ki sem látszik a munkából, a nagy többség azért itt-ott beiktat egy szünetet, egy kis kitérőt, amely nem szerepel a kötelező teendői között.

Tegyük hozzá, nincs is ezzel semmi baj. Dolgozzon valaki fizikai vagy szellemi területen, a legritkább esetben tud csak valaki 8-10 órán keresztül folyamatosan maximális koncentrálással dolgozni - anélkül, hogy legalább öt percre megállnának szusszanni egyet. (Hirtelen csak a Párizs-Dakar versenyzői jutottak eszembe, de biztos van kézenfekvőbb példa is.) A pihenő alatt egy kicsit távolabbról tudja szemügyre venni a feladatokat, jobban át tudja gondolni a teendőket, vagy egyszerűen az addig túl szoros kordában tartott gondolatokat hagyhatja szabadon szárnyalni egy picit.

A pihenő azonban néhány esetben kezd elszabadulni, oly annyira, hogy a munkaidő nagyobbik része már inkább lazítás, mint a feladatok elvégzésére való koncentrálás. Persze túl egyszerű és demagóg lenne ilyenkor a lapátnyélre támaszkodó munkás példáját előhozni, pláne, mivel a saját házunk táján is lenne mit rendbe tenni. Igaz?

Rövid és egyáltalán nem reprezentatív (hogy mást ne mondjak, közösségi oldalon elvégzett) felmérésemből ugyanis az derült ki, hogy bizony egy átlagos számítógép előtt ülő dolgozó életéből napi több óra elmegy a "semmittevésre".

A válaszok a leggyakrabban így néztek ki: Facebook, chat, hírek. Esetleg Skype az ismerősökkel, blogok olvasgatása, egészen webkettes felhasználók esetében Twitter és/vagy Tumblr. És hogy erre mennyi idő megy el? Kapaszkodjanak meg az olvasók: napi 1-4(!) óra. Vagyis akár a teljes munkaidő fele is haszontalan tevékenységekkel telik.

Korábban: Facebook függőség: még a tanulmányi átlagot is rontja!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Persze azon is el lehet vitatkozni, hogy mi a haszontalan. Jómagam, néhány szintén újságíró kollégával együtt azt valljuk, hogy az "időpocsékoló" tevékenységeket egyszerűen be kell építeni a napi rutinba. A Twitter például remek hírforrás, de nap, mint nap látnak napvilágot olyan cikkek, blogbejegyzések és felmérések, miszerint minden szakma képviselője megtalálja a maga társait és híreit ezeken az oldalakon. Adott esetben a chatoldalak, azonnali üzenetküldők is lehetnek hasznos információforrások. A közösségi oldalak hasznosságáról azonban már megoszlanak a vélemények.

Korábban: Mit mondj a főnöködnek, ha rajtakap?

Egy angol felmérés szerint az átlagos Facebook-felhasználó legalább napi 15 percet fenn van az oldalon, ami a termelékenységet összességében 1,5 százalékkal rontja. Mások viszont épp arra hivatkoznak, hogy emellett az átlagos ebédszünet a szigetországban egy óráról 35 percre csökkent, vagyis a dolgozók a saját szabadidejükből áldoznak időt a közösségi oldalakra, azaz teljesen "jogosan" lazítanak. Más felmérések szerint a Youtube, a Facebook és társainak időről-időre való felkeresése javítja a hatékonyságot.  

A kérdés csak az, mit is szól ehhez a főnök. Tényleg, mit? Válaszokat a cikk alatti kommentekben várunk.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17