13 °C Budapest

Válság: a fenekükön maradnak a vendégmunkások

2009. szeptember 8. 14:02

A globális gazdasági válság hatásai jól érezhető hatással bírtak a határátkelőhelyeken is: látványosan csökken például a nagyobb fizetés reményében külföldre vándorlók hada.

A BBC által megrendelt tanulmány szerint egyre kevesebben mennek külföldre munkát keresni, akik viszont már külföldön vannak, azok igyekeznek ott maradni és meghúzni magukat a válság csitultáig - derült ki a washingtoni Migration Policy Institute által készített felmérésből.

Az Egyesült Államokba átruccanó mexikóiak száma például 2006 óta 40 százalékkal zuhant vissza. De ennél is meglepőbb, hogy a román és bolgár vendégmunkások száma sem nő már Nyugat-Európában, sőt: az esetükben a csökkenés 60 százalékos volt az utóbbi időszakban. A külföldiek ugyanis a legtöbb esetben könnyebben lapátra kerülnek a munkahelyükön, mint a helyi dolgozók, ráadásul olyan munkakörökben dolgoznak, amelyeket az átlagosnál jobban sújt a válság: mint például az építőipar vagy a vendéglátás.

Ezen felül a vendégmunkások által hazautalt pénz is egyre kevesebb: Törökországban például 43 százalékkal csökkent a hazautalt pénz mennyisége. Moldovában a helyzet még szörnyűbb, a hazautalt pénzek ugyanis az ország bevételének egyharmadát jelentik, márpedig az utóbbi időben ezek 37 százalékkal megcsappantak.

Bár a jövedelmek csökkenésével és a munkahelyek esetleges elvesztésével sokan kénytelenek szembenézni, a legtöbben mégsem hagyják el választott új otthonukat. Egyrészt, mert otthon még a fogadó országnál is rosszabb körülmények várnák őket, másrészt pedig -ha a helyzet jobbra fordul - újra emigrálni költséges és bonyolult lenne. Különösen azoknak, akik illegálisan indultak neki munkát szerezni külföldön.

Persze vannak kivételek, hiszen az Európai Unióban például a dolgozók később minden retorzió nélkül visszatérhetnek a fogadóországba, ráadásul számos - szakképzettséget nem igénylő - szakma képviselői számára a különbség a kül- és belföldi fizetések közt nem olyan hatalmas, ráadásul az életkörülmények is elfogadhatóak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29