Válság: a fenekükön maradnak a vendégmunkások

2009. szeptember 8. 14:02

A globális gazdasági válság hatásai jól érezhető hatással bírtak a határátkelőhelyeken is: látványosan csökken például a nagyobb fizetés reményében külföldre vándorlók hada.

A BBC által megrendelt tanulmány szerint egyre kevesebben mennek külföldre munkát keresni, akik viszont már külföldön vannak, azok igyekeznek ott maradni és meghúzni magukat a válság csitultáig - derült ki a washingtoni Migration Policy Institute által készített felmérésből.

Az Egyesült Államokba átruccanó mexikóiak száma például 2006 óta 40 százalékkal zuhant vissza. De ennél is meglepőbb, hogy a román és bolgár vendégmunkások száma sem nő már Nyugat-Európában, sőt: az esetükben a csökkenés 60 százalékos volt az utóbbi időszakban. A külföldiek ugyanis a legtöbb esetben könnyebben lapátra kerülnek a munkahelyükön, mint a helyi dolgozók, ráadásul olyan munkakörökben dolgoznak, amelyeket az átlagosnál jobban sújt a válság: mint például az építőipar vagy a vendéglátás.

Ezen felül a vendégmunkások által hazautalt pénz is egyre kevesebb: Törökországban például 43 százalékkal csökkent a hazautalt pénz mennyisége. Moldovában a helyzet még szörnyűbb, a hazautalt pénzek ugyanis az ország bevételének egyharmadát jelentik, márpedig az utóbbi időben ezek 37 százalékkal megcsappantak.

Bár a jövedelmek csökkenésével és a munkahelyek esetleges elvesztésével sokan kénytelenek szembenézni, a legtöbben mégsem hagyják el választott új otthonukat. Egyrészt, mert otthon még a fogadó országnál is rosszabb körülmények várnák őket, másrészt pedig -ha a helyzet jobbra fordul - újra emigrálni költséges és bonyolult lenne. Különösen azoknak, akik illegálisan indultak neki munkát szerezni külföldön.

Persze vannak kivételek, hiszen az Európai Unióban például a dolgozók később minden retorzió nélkül visszatérhetnek a fogadóországba, ráadásul számos - szakképzettséget nem igénylő - szakma képviselői számára a különbség a kül- és belföldi fizetések közt nem olyan hatalmas, ráadásul az életkörülmények is elfogadhatóak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?