13 °C Budapest

Kiemelt projekteket von vissza a kormány

Pénzcentrum
2009. március 4. 09:30

A kabinet mai ülésén várhatóan visszavonnak több, döntően uniós finanszírozású kiemelt projektet. A változtatás mintegy 30 milliárd forintot érinthet, elcsúszhat a budai Vár és a komáromi erőd fejlesztése is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány szándékai szerint az így felszabaduló forrásokat más célokra használja fel az ország. Elsősorban a versenyképességet erősítő, munkahelymegőrző tervek megvalósítására szánják a pénzt.

A kiemelt beruházások az Új Magyarország tervben stratégiai jelentőségű fejlesztési célok megvalósítását tűzik célul. Ezeknek az országos vagy regionális jelentőségű - és többnyire nagy költségvetésű- beruházásoknak támogatásáról nem pályázatok útján, hanem egyedileg dönt a kabinet. A kiemelten kezelt beruházásoknak meg kell felelniük a szigorú uniós és hazai követelményeknek, viszont közvetlen vetélytársakkal nem kell megküzdeniük.

Azonban a vállalások nem teljesítése esetén egy-egy kiemelt projekt is eleshet a biztosnak hitt támogatástól. Szakértők szerint ezért a ma várható döntés azt üzeni az uniós pénzekre számító projektgazdáknak, hogy a kormány a világgazdasági válság miatt a korábbinál is szigorúbb gyakorlatot követ az uniós pénzek felhasználásánál. Ezért az elsőbbség most azoké, akik gyorsan és hatékonyan tudnak munkahelyek megőrzését szolgáló elképzeléseket megvalósítani.

A ma várhatóan visszavonásra kerülő két legnagyobb kiemelt projekt a budai Vár - több elemet magába foglaló (Szent György tér, Dísz tér stb.) - rekonstrukciója, illetve a komáromi monostori erőd továbbfejlesztése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A további visszavonások főleg fél- és kétmilliárd forint közötti infrastrukturális projekteket érintenek: négy vagy öt számjegyű utak beruházási tervét, vagy például a Gloriette- és a Havanna-lakótelepek villamossal történő összekötését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09