25 °C Budapest

Változott a START-kártyával foglalkoztatott után fizetendő közterhek mértéke

2009. július 16. 10:32

2009. július 1-jétől az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2009. évi XXXV. törvény 37. §-a módosította a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény 4/A. §-a (1) bekezdésének b) pontját, az 5. §-a (1) bekezdésének b) pontját, valamint a 7. §-a (1) bekezdésének b) pontját.

A módosított szabályok szerint a START, illetve a START PLUSZ kártyával rendelkező személy foglalkoztatása után a munkaadót a tételes egészségügyi hozzájárulás, a munkaadói járulék és a társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 10 %-ának, második évében 20 %-ának megfelelő fizetési kötelezettség terheli.

Az érvényes START EXTRA kártyával rendelkező személy foglalkoztatása esetén a munkaadót a következők szerint illeti meg járulékkedvezmény:

a) A munkaadót a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alóli mentesség illeti meg.

b) Az a) pontban foglaltakon túlmenően a foglalkoztatás első évében a munkaadó mentesül munkaadói járulék, valamint társadalombiztosítási járulék megfizetése alól. A munkaadót a START EXTRA kártya tulajdonosa foglalkoztatásának második évében munkaadói járulék, valamint társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a bruttó munkabér 10 %-ának megfelelő járulékfizetési kötelezettség terheli.

Ha az érvényes START EXTRA kártyával rendelkező rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskereső személy lakóhelye gazdasági, infrastrukturális, társadalmi, szociális, foglalkoztatási szempontból legkedvezőtlenebb helyzetű kistérségben vagy településen van - a jogszabályban meghatározott egyéb feltételek fennállása esetén - a munkaadó továbbra is változatlan formában jogosult a kedvezmények igénybevételére.

A kedvezmény a munkaadót a START EXTRA kártya érvényességi idejének lejártától függetlenül illeti meg.

Az említett rendelkezéseket a törvény hatálybalépésének napját megelőzően kiváltott START, START PLUSZ vagy START EXTRA kártyával rendelkező személy foglalkoztatása esetén is alkalmazni kell a foglalkoztatásnak a törvény hatálybalépését követő időtartamára.

Forrás: APEH

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?