26 °C Budapest

Érdektelenségbe fullad a számlalottó?

2009. június 26. 08:47

Az első hónapok fokozódó érdeklődése után az év közepére csökkent a számlalottó néven elhíresült Tiszta haszon programban részvevő játékosok száma. Januárban még 36 399-en küldték be számlájuk sorszámát a megvett termék vagy szolgáltatás után, májusban már a 25 ezret sem érte el ez a szám. A kormányzat szerint siker, az adatok és a szakértők szerint bukás a program.

Az év elején meghirdetett játékot és program keretében, aki 1 000 forintot meghaladó értékű terméket vásárol vagy szolgáltatást vesz igénybe, arról számlát kér, majd beküldi a számla sorszámát, az sorsoláson vehet részt, melyen havonta tíz szerencsés 1-1 millió forintot nyerhet. A kormány a feketegazdaság elleni küzdelem egyik elemeként indította a Tiszta haszon programot januárban, a cél elsősorban a szemléletformálás, a számlaadás gyakorlatának népszerűsítése.

"A Tiszta haszon programra a mai napig 170 077 pályázat érkezett, 50 díjazott vihetett haza nettó 1-1 millió forintot az első öt hónap sorsolásain. A programnak köszönhetően egyre többen kérnek számlát olyan szolgáltatásokról, amelyeket korábban számla nélkül vettek igénybe" - mondta a Kormányszóvivői Iroda munkatársa.

Az érdeklődés alakulását az alábbi táblázat szemlélteti. Amíg januárban 36 399-en jelentkeztek a programra, addig májusban már csak 24 956-an. Egy személy több számla sorszámát is beküldheti, tehát a pályázatok száma nem azonos a pályázókéval. A program kampánya és a rendszer működtetése 690 millió forintba kerül.

Forrás: Kormányszóvivői Iroda, Magyar Hírlap

"Az állami megrendelések, a közbeszerzések és a nagyberuházások esetében kellene fokozottan harcolni a feketegazdaság visszaszorításáért, és nem a kispénzűeket, a mikrovállalkozásokat ellenőrizni. Az adók 90 %-át 1,7 millióan fizetik" - mondta Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, aki szerint a közbeszerzéseket és beruházásokat áttekinthetővé és elszámoltathatóvá kellene tenni, míg válságos időkben hagyni kellene azokat, akik magukon akarnak segíteni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem