Érdektelenségbe fullad a számlalottó?

2009. június 26. 08:47

Az első hónapok fokozódó érdeklődése után az év közepére csökkent a számlalottó néven elhíresült Tiszta haszon programban részvevő játékosok száma. Januárban még 36 399-en küldték be számlájuk sorszámát a megvett termék vagy szolgáltatás után, májusban már a 25 ezret sem érte el ez a szám. A kormányzat szerint siker, az adatok és a szakértők szerint bukás a program.

Az év elején meghirdetett játékot és program keretében, aki 1 000 forintot meghaladó értékű terméket vásárol vagy szolgáltatást vesz igénybe, arról számlát kér, majd beküldi a számla sorszámát, az sorsoláson vehet részt, melyen havonta tíz szerencsés 1-1 millió forintot nyerhet. A kormány a feketegazdaság elleni küzdelem egyik elemeként indította a Tiszta haszon programot januárban, a cél elsősorban a szemléletformálás, a számlaadás gyakorlatának népszerűsítése.

"A Tiszta haszon programra a mai napig 170 077 pályázat érkezett, 50 díjazott vihetett haza nettó 1-1 millió forintot az első öt hónap sorsolásain. A programnak köszönhetően egyre többen kérnek számlát olyan szolgáltatásokról, amelyeket korábban számla nélkül vettek igénybe" - mondta a Kormányszóvivői Iroda munkatársa.

Az érdeklődés alakulását az alábbi táblázat szemlélteti. Amíg januárban 36 399-en jelentkeztek a programra, addig májusban már csak 24 956-an. Egy személy több számla sorszámát is beküldheti, tehát a pályázatok száma nem azonos a pályázókéval. A program kampánya és a rendszer működtetése 690 millió forintba kerül.

Forrás: Kormányszóvivői Iroda, Magyar Hírlap

"Az állami megrendelések, a közbeszerzések és a nagyberuházások esetében kellene fokozottan harcolni a feketegazdaság visszaszorításáért, és nem a kispénzűeket, a mikrovállalkozásokat ellenőrizni. Az adók 90 %-át 1,7 millióan fizetik" - mondta Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, aki szerint a közbeszerzéseket és beruházásokat áttekinthetővé és elszámoltathatóvá kellene tenni, míg válságos időkben hagyni kellene azokat, akik magukon akarnak segíteni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?