1 °C Budapest

Közkincs lett a játékszenvedély: kattints te is az egymillióért!

Pénzcentrum
2009. január 7. 05:55

Nagy várakozások közepette az újév beköszöntével hatályba lépett a Tiszta Haszon Program, melynek értelmében a kormány megbízásából a Szerencsejáték Zrt. útjára indította a köznyelvben csak "számlalottó" névre keresztelt játékot. A lakossági szolgáltatásokról számlát kérő vásárlók közül minden hónapban tíz szerencsés pályázó egy-egy millió forinttal lesz gazdagabb.

A pályázatban való részvételi feltételekről, a számlákkal kapcsolatos követelményekről, a sorsolás szabályairól és a díjazás módjáról több kósza - sok esetben téves - hír kapott szárnyra, a félreértések elkerülése érdekében összegyűjtöttük a játékkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A programban azok a 14. életévüket betöltött magánszemélyek vehetnek részt, akik a saját nevükre szóló, áfa nélkül minimum ezer forint összegű, lakossági szolgáltatásról 2009-ben kibocsátott számlával rendelkeznek. A pályázó magánszemély SMS-ben a 06-70/70-70-007-es számon, vagy a napokban élesített honlaponinterneten keresztül beküldi a számla sorszámát és a kibocsátó adószámát és máris eséllyel indul a havi tíz darab egymillió forintos nyeremény egyikéért.

Nem túl bonyolult játék (Forrás: Tiszta Haszon Program)

Fontos, hogy a programban csak magánszemélyek vehetnek részt, a vállalkozókra és a gazdasági társaságokra nem terjed ki a játék hatálya. A kormány célja elsősorban a lakosság számlakérési hajlandóságának növelése. A nyeremények sok állampolgárra ösztönzőleg hatnak és ezzel a fogyasztók érdekeltté válnak a szolgáltatások leszámlázásában.

Egy adott számlával csak egyszer lehet pályázni, de egy állampolgár több számlával is indulhat a játékban növelve ezzel a nyerési esélyeit (a matematikusok szerint nem sok esély van rá, de a gyakorlatban előfordulhat, hogy egy pályázó több számlával is nyer egy adott hónapban). A számla beküldésének nincs konkrét határideje, de az adott hónapot követő első munkanapon történő sorsoláson csak azok a számlák vesznek részt, melyeket a hó végéig beküldtek. Az átcsúszó pályázatok csak a következő sorsoláson kerülnek sorra.

Internetes beküldés esetén - a számla sorszámán és a kibocsátó adószámán túl - meg kell adni egy telefonszámot is, amin keresztül a nyertesekkel felvehetik a kapcsolatot. Az adatok elküldése után egy automatikus válaszüzenet kapunk a rögzítésről, hibás kitöltés esetén a rendszer visszairányít az űrlapra.

Az első sorsolásra február 2-án kerül majd sor, fontos, hogy a számlák csak egy sorsoláson vesznek részt, a nyeretlen számlák nem játszanak tovább. A nyerteseket telefonon értesítik, de a nettó egymillió forintot csak azok kapják meg, akik hozzájárulnak az adataik közzétételéhez.

Sokan tévesen értelmezték az egyik számlákra vonatkozó lényeges pontot. Fontos tudni, hogy a programban nem lehet pályázni a közműszámlákkal (Pl.: áram, gáz, víz, csatorna, fűtés, telefon, internet, televízió, tömegközlekedés, banki szolgáltatások). A számlakérés ösztönzése elsősorban a lakossági szolgáltatásokra vonatkozik, a játékban a kézi és a gépi számlák egyaránt részt vesznek.

Csak olyan számlával lehet pályázni, amely minden tekintetben megfelel a törvényben előírt alaki és tartalmi követelményeknek. Rögzítés után a számlát a sorsolás díjazottjainak közzétételéig jól meg kell őrizni, mert azt a szerencsés nyerteseknek személyesen is be kell mutatni és ellenőrzésre át kell adni egy erre felhatalmazott szakértői csoportnak.

A sorsolást elektronikus úton a lebonyolítással megbízott Szerencsejáték Zrt. végzi közjegyző jelenlétében. A kisorsoltaknak egy hét áll rendelkezésükre, hogy adategyeztetés céljából jelentkezzenek. A 10 szerencsésen túl tartalék nyerteseket is sorsolnak, ők akkor nyerhetnek, ha valaki nem tudja bemutatni a számlát, vagy nem járul hozzá az adatai nyilvánosságra hozatalához.

A nyeremény az adólevonások után nettó egymillió forint, de a majdani adóbevallásban a bruttó összeget kell feltüntetni a nyerteseknek. A nyeremény kifizetése 15 napon belül átutalással történik, a díjazottnak mindenképpen rendelkeznie kell magyar bankfiókban vezetett forint alapú bankszámlával.

Ez egy olyan játék, amivel valóban érdemes játszani, minél többen élnek ezzel a lehetőséggel, annál inkább tisztul a gazdaság és kevesebb pénz vándorol adózatlanul zsebből-zsebbe.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52