27 °C Budapest

Hat tipp, hogyan tartsd meg az állásodat

Pénzcentrum
2009. január 16. 12:50

A rossz hír, hogy a megszorítások idején senkinek sincs biztonságban a munkahelye. A jó hír, hogy számtalan módszer van arra, hogy drasztikusan csökkentsd az esélyét a kirúgásodnak. Most ezek közül mutatunk meg hatot.

Légy szem előtt a főnököknél

Hiába végzed jól - sőt a legjobban - a munkád, ha senki nem tud róla. Nem elég, ha teljesíted a terveket, légy benne biztos, hogy erről a főnököd is értesül. Sőt az ő főnöke is, és egyáltalán mindenki, aki valaha is a főnököd lehet egyszer. A láthatatlan ember repül elsőként, úgyhogy ne hagyd magad a feledés homályába veszni. Jó, ha az emberek tisztában vannak a jelenléteddel. Légy benn munkában néhány perccel a többiek előtt, menj el néhány perccel utánuk. Szólalj fel a meetingeken, vállalj el kényes feladatokat és állj elő olyan ötletekkel, melyekkel senki más nem merne előhozakodni. Még ha nem is fogadják el minden felvetésedet, mindenki tisztában lesz azzal, hogy rád lehet számítani.

Kezdj el pénzt termelni

A túlélés egy vállalat életében a költségek lefaragásáról szól. A leépítések első körében biztosan azok a munkavállalók kerülnek a fűnyíró pengéi alá, akik sokba kerülnek, ellenben semmilyen nyereséget nem termelnek. Éppen ezért érdemes úgy tenni, mintha sok pénzt hoznál a vállalatnak, még akkor is, ha igazából nem. Legyenek ötleteid, meglátásaid, tanácsaid, és meglátod: úgy fognak tekinteni rád, mint aki a megoldást hordozza magában, nem a problémát.

Légy a csapat tagja

Senki nem szereti a folyton morgó, örökké elégedetlen dolgozókat, a recesszió pedig remek lehetőséget ad arra, hogy megszabaduljunk a nyűgös munkatársaktól. Legyél inkább vidám színfolt a cég életében, akinek mindenkihez van egy jó szava: meglásd, nélkülözhetetlen leszel majd a nehéz napokban. És persze - nem utolsósorban - a te napod is sokkal jobban telik majd, ha nem panaszkodsz folyton.

Légy egyre értékesebb

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jól elvégezni a munkát dícséretes dolog, de amikor ég a ház, semmiképp sem elegendő. Ha valóban nélkülözhetetlen akarsz lenni, légy olyan tudás birtokában, mely teljesen egyedi a vállalatnál. Beszélj minél több nyelven, légy up-to-date a munkaterületed aktuális kérdéseiben, történéseiben. És persze használd is a sokoldalúságodat, igyekezz a feladatod több szempontból is megközelíteni, lehetőleg úgy, hogy ezt a főnökeid is észrevegyék.

Lépj ki a hatáskörödből

Ha nagy a baj, márpedig a válságban úgy tűnik, mindenhol nagy a baj, mindenkinek jobban oda kell tennie magát a munka frontján. Vagy megszoksz, vagy megszöksz, más választásod nincs. De ha már keményen kell dolgozni, akár jól is kijöhetsz belőle. Érdeklődj a kollégák munkája iránt és igyekezz belelátni az ő szakterületükbe is. Az így szerzett tapasztalattal felvértezve új szempontokból is megvizsgálhatod a társaságot, ahol dolgozol. Keress kritikus területeket a céged működésében és tégy javaslatokat a megoldásra. És persze soha ne felejts el segítő kezet nyújtani, még akkor is, ha csak egy függöny felakasztásáról van szó.

Hozz áldozatokat, légy hős

Ha megszorításokról van szó, mindenki igyekszik összehúzni magát és elkerülni a csapdákat. Ha viszont bátran elébük mész - sőt, magad dugod a fejed a hurokba! - hamar hőssé lehetsz, akinek az áldozatos tevékenységét minden bizonnyal meghálálják, ha a cégnek jobban megy.
Ajánld föl, hogy csökkentsék a fizetésed, hogy átmenetileg szombaton is bejársz dolgozni, ülj benn este nyolcig, bármit előhozhatsz, ami a cég szempontjából jól jöhet: hidd el, előbb-utóbb meglesz a gyümölcse

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 17. 20:37
Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy h...
MEDIA1  |  2024. július 17. 19:07
A Lánczi Tamás vezette hivatal újabb elemzésben tekintette át a kormányfüggetlen sajtó egyes tartalm...
MNB Intézet  |  2024. július 17. 13:51
Sok kutatás igazolja, hogy számos dolgot férfiakra terveztek, és ez hátrányosan érinti a nőket. A fe...
Holdblog  |  2024. július 17. 07:40
Új tőzsdét akar indítani a világ legnagyobb magántőkealap-kezelője és az első számú hedge fund. De m...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem