16 °C Budapest

Egyre kevesebb a regisztrált külföldi munkavállaló

Pénzcentrum
2009. április 10. 08:30

Magyarországon a munkaügyi központok 2008 egészében több mint 42 ezer külföldi állampolgár általános, illetve szezonális munkavállalását regisztrálták, ez 23 százalékkal kevesebb az előző évinél - derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) adataiból.

Január és december között 28 698 általános és 651 mezőgazdasági szezonális munkavállalási engedélyt adtak ki, a bejelentések száma 13 108 volt, emellett 4025 zöldkártya-igazolást is kiadtak. A hivatalos adatok szerint tavaly a külföldiek munkavállalási kedve az észak-magyarországi régióban csökkent a legnagyobb mértékben (29 %-kal), míg a Közép-Dunántúlon 27 %-os visszaesést tapasztaltak. Az összes engedély és bejelentés 60 %-át továbbra is Közép-Magyarországon adták ki, míg a második legnépszerűbb régió a Közép-Dunántúl volt, 18 %-kal.

Egy év alatt a kiadott általános engedélyek, mezőgazdasági szezonális engedélyek, valamint bejelentések együttes száma a Romániából érkezők esetében 41 %-kal, 15,1 ezerre, a szlovák munkaerő esetében 36 %-kal, 4,1 ezerre esett vissza, míg az ukrán állampolgároknál a visszaesés az átlagosnál jóval kisebb, 10 % volt (a tavalyi érték 7,3 ezer). Bár 2008-ban az előző évinél több munkavállalói engedélyt kaptak vietnami, kínai és mongol állampolgárok, ám az utóbbi három országból érkezettek engedélyeinek együttes száma így is csupán kissé haladja meg a 32,5 ezret.

A külföldiek számára kiadott összes általános engedélyt az igénylő szervezetek 27 %-a építőipari munkákra kérte, míg az ágazatok szerinti listán a következő helyeken a turizmus és vendéglátás, a mezőgazdaság, a vadgazdálkodás és a kiskereskedelem áll. Az adatok szerint az általános engedélyek 59 %-a egyszerű szolgáltatás jellegű foglalkozásra, elsősorban segédmunkára vonatkozott.

Az EU országaiból érkezők számára a kiadott engedélyek és bejelentések száma 24,4 ezer volt, ebből az EU15-ök kétezerrel részesültek. A Magyarországgal határos országok (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia) együttesen 31,8 ezer engedélyt kaptak, míg az Európán kívüli országok együttesen hétezer engedélyt tudhattak magukénak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Csak bejelentési kötelezettsége van a foglalkoztatónak, amennyiben osztrák, liechtensteini, német, svájci, dán, belga, norvég, bolgár vagy román, illetve 2008. június 30-áig francia állampolgárt szakmunkát igénylő munkakörben kíván foglalkoztatni. A cseh, észt, lett, litván, lengyel, szlovén, szlovák, máltai, ciprusi, brit, izlandi, ír, olasz, görög, spanyol, svéd, holland, finn, portugál, luxemburgi, valamint 2008. július 1-jétől francia állampolgárok foglalkoztatását munkakörtől függetlenül nem kell engedélyeztetni, de bejelentési kötelezettsége van a munkáltatónak. A román és bolgár állampolgároknak a szakmunkát nem igénylő munkakör betöltése esetén bizonyos szakmákban a munkavállalási engedélyt a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül kell kiadni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?