6 °C Budapest

Egyre kevesebb a regisztrált külföldi munkavállaló

Pénzcentrum
2009. április 10. 08:30

Magyarországon a munkaügyi központok 2008 egészében több mint 42 ezer külföldi állampolgár általános, illetve szezonális munkavállalását regisztrálták, ez 23 százalékkal kevesebb az előző évinél - derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) adataiból.

Január és december között 28 698 általános és 651 mezőgazdasági szezonális munkavállalási engedélyt adtak ki, a bejelentések száma 13 108 volt, emellett 4025 zöldkártya-igazolást is kiadtak. A hivatalos adatok szerint tavaly a külföldiek munkavállalási kedve az észak-magyarországi régióban csökkent a legnagyobb mértékben (29 %-kal), míg a Közép-Dunántúlon 27 %-os visszaesést tapasztaltak. Az összes engedély és bejelentés 60 %-át továbbra is Közép-Magyarországon adták ki, míg a második legnépszerűbb régió a Közép-Dunántúl volt, 18 %-kal.

Egy év alatt a kiadott általános engedélyek, mezőgazdasági szezonális engedélyek, valamint bejelentések együttes száma a Romániából érkezők esetében 41 %-kal, 15,1 ezerre, a szlovák munkaerő esetében 36 %-kal, 4,1 ezerre esett vissza, míg az ukrán állampolgároknál a visszaesés az átlagosnál jóval kisebb, 10 % volt (a tavalyi érték 7,3 ezer). Bár 2008-ban az előző évinél több munkavállalói engedélyt kaptak vietnami, kínai és mongol állampolgárok, ám az utóbbi három országból érkezettek engedélyeinek együttes száma így is csupán kissé haladja meg a 32,5 ezret.

A külföldiek számára kiadott összes általános engedélyt az igénylő szervezetek 27 %-a építőipari munkákra kérte, míg az ágazatok szerinti listán a következő helyeken a turizmus és vendéglátás, a mezőgazdaság, a vadgazdálkodás és a kiskereskedelem áll. Az adatok szerint az általános engedélyek 59 %-a egyszerű szolgáltatás jellegű foglalkozásra, elsősorban segédmunkára vonatkozott.

Az EU országaiból érkezők számára a kiadott engedélyek és bejelentések száma 24,4 ezer volt, ebből az EU15-ök kétezerrel részesültek. A Magyarországgal határos országok (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia) együttesen 31,8 ezer engedélyt kaptak, míg az Európán kívüli országok együttesen hétezer engedélyt tudhattak magukénak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Csak bejelentési kötelezettsége van a foglalkoztatónak, amennyiben osztrák, liechtensteini, német, svájci, dán, belga, norvég, bolgár vagy román, illetve 2008. június 30-áig francia állampolgárt szakmunkát igénylő munkakörben kíván foglalkoztatni. A cseh, észt, lett, litván, lengyel, szlovén, szlovák, máltai, ciprusi, brit, izlandi, ír, olasz, görög, spanyol, svéd, holland, finn, portugál, luxemburgi, valamint 2008. július 1-jétől francia állampolgárok foglalkoztatását munkakörtől függetlenül nem kell engedélyeztetni, de bejelentési kötelezettsége van a munkáltatónak. A román és bolgár állampolgároknak a szakmunkát nem igénylő munkakör betöltése esetén bizonyos szakmákban a munkavállalási engedélyt a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül kell kiadni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm