13 °C Budapest

Egyre kevesebb a regisztrált külföldi munkavállaló

Pénzcentrum
2009. április 10. 08:30

Magyarországon a munkaügyi központok 2008 egészében több mint 42 ezer külföldi állampolgár általános, illetve szezonális munkavállalását regisztrálták, ez 23 százalékkal kevesebb az előző évinél - derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) adataiból.

Január és december között 28 698 általános és 651 mezőgazdasági szezonális munkavállalási engedélyt adtak ki, a bejelentések száma 13 108 volt, emellett 4025 zöldkártya-igazolást is kiadtak. A hivatalos adatok szerint tavaly a külföldiek munkavállalási kedve az észak-magyarországi régióban csökkent a legnagyobb mértékben (29 %-kal), míg a Közép-Dunántúlon 27 %-os visszaesést tapasztaltak. Az összes engedély és bejelentés 60 %-át továbbra is Közép-Magyarországon adták ki, míg a második legnépszerűbb régió a Közép-Dunántúl volt, 18 %-kal.

Egy év alatt a kiadott általános engedélyek, mezőgazdasági szezonális engedélyek, valamint bejelentések együttes száma a Romániából érkezők esetében 41 %-kal, 15,1 ezerre, a szlovák munkaerő esetében 36 %-kal, 4,1 ezerre esett vissza, míg az ukrán állampolgároknál a visszaesés az átlagosnál jóval kisebb, 10 % volt (a tavalyi érték 7,3 ezer). Bár 2008-ban az előző évinél több munkavállalói engedélyt kaptak vietnami, kínai és mongol állampolgárok, ám az utóbbi három országból érkezettek engedélyeinek együttes száma így is csupán kissé haladja meg a 32,5 ezret.

A külföldiek számára kiadott összes általános engedélyt az igénylő szervezetek 27 %-a építőipari munkákra kérte, míg az ágazatok szerinti listán a következő helyeken a turizmus és vendéglátás, a mezőgazdaság, a vadgazdálkodás és a kiskereskedelem áll. Az adatok szerint az általános engedélyek 59 %-a egyszerű szolgáltatás jellegű foglalkozásra, elsősorban segédmunkára vonatkozott.

Az EU országaiból érkezők számára a kiadott engedélyek és bejelentések száma 24,4 ezer volt, ebből az EU15-ök kétezerrel részesültek. A Magyarországgal határos országok (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia) együttesen 31,8 ezer engedélyt kaptak, míg az Európán kívüli országok együttesen hétezer engedélyt tudhattak magukénak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Csak bejelentési kötelezettsége van a foglalkoztatónak, amennyiben osztrák, liechtensteini, német, svájci, dán, belga, norvég, bolgár vagy román, illetve 2008. június 30-áig francia állampolgárt szakmunkát igénylő munkakörben kíván foglalkoztatni. A cseh, észt, lett, litván, lengyel, szlovén, szlovák, máltai, ciprusi, brit, izlandi, ír, olasz, görög, spanyol, svéd, holland, finn, portugál, luxemburgi, valamint 2008. július 1-jétől francia állampolgárok foglalkoztatását munkakörtől függetlenül nem kell engedélyeztetni, de bejelentési kötelezettsége van a munkáltatónak. A román és bolgár állampolgároknak a szakmunkát nem igénylő munkakör betöltése esetén bizonyos szakmákban a munkavállalási engedélyt a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül kell kiadni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45