13 °C Budapest

Év végi jutalmak: mire számíthatunk idén?

Pénzcentrum
2008. december 22. 05:55

Az év végi pluszfizetéseket legtöbben úgy kezelik, mintha az egyfajta karácsonyi "költőpénz" lenne, holott a prémiumoknak, bónuszoknak, 13. havi fizetéseknek semmi közük az ünnephez. Van, amit bizonyos esetekben törvény ír elő, és van, ami a munkáltató döntésétől függ, hogy kifizetésre kerül-e, vagy sem.

Prémium, jutalom, adomány, bónusz, vagy 13. havi illetmény, ezekről már mindenki hallott, sokan szinonimaként használják a fogalmakat, holott ezek jelentése eltérő. A közszférában dolgozók számára például törvény írja elő a tizenharmadik havi fizetést, ami tehát a rendes fizetés részét képezi, ezzel szemben a versenyszférában úgy határozza meg a munkáltató a 13. havi bér szabályait, ahogyan akarja, nincs rá kötelező előírás.

Jövőre azonban a közszférában dolgozók közül sem kap mindenki 13. havi fizetést, illetve nem az egészet. A megállapodás értelmében a bruttó 180 ezer forintos fizetés alatti keresetűek 8, 33 százalékát kapják meg havonta pótlékként, a 180 ezer forint felett keresők pedig havonta fix 15 ezer forintot kapnak. Kormányzati szakértők szerint a 13. havi illetmény egyfajta bónusz, amit az állam egyoldalúan ad, magyarul rendelkezhet is vele, ami jelen körülmények között azt jelenti, hogy meg is vonhatja egy időre. Ezzel szemben a közszolgák, illetve közalkalmazottak úgy látják, ez része a jövedelemszámításnak, törvény is hivatkozik rá, és a munkaszerződésekben is szerepel.

Ami a minisztériumok, illetve kormányhivatalok legjobbnak minősített tisztviselőinek év végi prémiumát illeti - ez akár hat havi fizetésnek is megfelelhet - , nos ezt szintén felemészti a válság, hiszen kormányrendeletben maximalizálták ennek összegét, így idén az éves illetmény legfeljebb 12 százaléka adható jutalomként.

A magánszférában nem annyira jellemző a 13. havi fizetés, egy néhány évvel ezelőtt készített felmérés szerint legalábbis a nagyobb cégek közül csak minden harmadik választja ezt a fizetési formát, ők is inkább csak a fizikai dolgozók esetében, míg a vezető beosztású munkavállalók év végi fizetés-kiegészítése inkább prémium, bónusz formájában valósul meg.

Egyes esetekben a munkaszerződésben is kikötik a prémiumot, többnyire azonban e díjazás léte vagy nemléte a munkáltató egyoldalú döntésétől függ. A mostani gazdasági helyzetben azonban sokan örülnek, ha nem veszítik el állásukat, nem hogy még 13. havi fizetésről, vagy prémiumról álmodozzanak.

Egyes cégek a motiváció fenntartása érdekében ugyan kifizetik a szokásos év végi jutalmakat, azonban kevesebbet, sok helyütt csak a felét a szokásosnak, persze ahol szerződésben rögzített prémiumról van szó, ott ezt mindenképp megadják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jutalom, prémium főszabályként nem önálló tevékenységből származó jövedelem és az adótábla szerint adózik: ez azt jelenti, hogy az év végi jutalom egy részét az adó, másik felét a munkáltató terhelő járulékok viszik el.

Azt azonban szintén nem írja elő a munkatörvény, hogy az év végi jutalmat, vagy 13. havi fizetést bérben kell kifizetni, történhet ez természetbeni juttatás, például ajándékutalvány formájában is, amivel jelentős megtakarítások érhetők el.

Ajándék utalvány, a 2008-ban érvényes szja törvény szerint évente 3 alkalommal adható, méghozzá fejenként 6 900 forint értékben, adómentesen. Sőt, a törvény szerint ezt nem csak a dolgozó, de a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója is megkaphatja, így például egy kétgyermekes család esetén 4x6 900 forint fizethető ki egy évben három alkalommal.

Vagyis egy évben ilyen formán akár 82 800 forint is kifizethető egy dolgozónak adómentes béren kívüli juttatásként, amin -160 ezer forintos bruttó bért feltételezve - akár 50 százalékot is spórolhat a munkáltató ahhoz képest, mintha bérben fizette volna ki ezt az összeget.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04