12 °C Budapest

Tönkreteszi a városokat az ingatlanadó? Aggódnak a britek...

Pénzcentrum
2008. augusztus 27. 14:00

A kormány egyik rutinos tanácsadója szerint a városok megújulásában kulcsszerepet játszik az, hogy az üres kereskedelmi cél épületekre ingatlanadót vetettek ki, ugyanis ezzel visszariasztják azokat a kezdeményezéseket, amelyek a régi épültek rendbehozatalát és újra használhatóvá tételét céloznák szerte Nagy-Britanniában. Így a régi épületek szinte rossz fogakként virítanak az újabbnál újabb modern épületek és irodaházak között.

John Nicols szerint ugyanis a tulajdonosok inkább vállalják egy-egy épület lebontásának költségeit, csak hogy ne kelljen kifizetni az adót utána, ezzel viszont akár egész városrészek is lebontásra kerülhetnek, a területnek olyan képet adva, mintha lebombázták volna.

Az újjáépítések és felújítások ráadásul új munkahelyek teremtésével jártak volna, ami most komoly veszélybe került. Számos ingatlanfejlesztő inkább befejezetlenül hagyja az épületet, minthogy adót fizessen a kész, de üres irodaház után. Ezzel viszont a lehetséges bérlőket is elriasztja. A dolognak már most is látható hatása van több nagyvárosban, rossz fogaknak tűnnek egy-egy szép épületekkel teli utcában.

A korábbi szabályok értelmében az ingatlanadó fizetése alól az üres irodák, és üzletek 50 százalékos könnyítést kaptak, a kihasználatlan kereskedelemi célú ingatlanok pedig teljesen adómentesek voltak. Most viszont mindenkinek fizetnie kell egy új határozat értelmében. Ez évente 1,3 milliárd font többletbevételt jelent a költségvetésnek.

A kritikusok szerint viszont ezzel a kormány csak azt érte el, hogy akár egész városrészeket bontsanak le. A bevezetett változások ráadásul hatással lehetnek a barnamezős beruházásokra is, amelyeket a kormány eredetileg támogatni szándékozott. A kormány szerint azonban ez inkább arra szolgál, hogy ösztönözze a tulajdonosokat a jelenleg üresen álló ingatlanok minél hamarabbi hasznosítására. A vélemények ellentétesek, és valószínűleg csak az idő fogja eldönteni, hogy valóban jó döntés volt-e az adószabályok megváltoztatása...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm