13 °C Budapest

Kétmilliárdos adóhiánnyal a szégyenlista élén

Pénzcentrum
2008. július 31. 08:57

Nagyon sok számítástechnikai és kereskedelmi cég került fel az APEH szégyentáblájára, a nagy adóhiányt felhalmozó cégek között ilyen tevékenységgel foglalkozó vállalkozások vannak arányaiban a legtöbben. A képzeletbeli dobogó első fokára felálló cég a 2 milliárdos adóhiánya mellett még 1,4 milliárdos bírsággal és pótlékkal is tartozik az adóhivatalnak. Négy magánszemély legalább 100 milliós adóhiányt mutat fel - írja az Index.

Több mint 1,7 milliárd forintos adóhiányt halmozott fel a Vektor Term Nova Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ezzel pedig magasan az APEH most közzétett szégyenlistájának (pdf-formátum) élére került. Olyannyira megkérdőjelezhetetlen az első helye a nagy adóhiányt felmutató cégek, gazdálkodó szervezetek, illetve magánszemélyek listáján ennek a társaságnak, hogy a listában még egyszer, akkor közel 200 milliós adóelmaradással is szerepel, vagyis összességében közel 2 milliárd forintnyi adót "felejtett el" befizetni a szóban forgó cég.

Ehhez az adóhiányhoz pedig összességében még 1,4 milliárd forintnyi bírság és pótlék is társul (a szakzsargon szerint jogkövetkezmény), így hozzávetőleg 3,4 milliárd forintot kellene becsengetnie a cégnek az államkasszába. Minden bizonnyal azonban az állam lemondhat erről a summáról, a cég ugyanis felszámolás alatt áll. A Bács-Kiskun megyei társaság egyébként tavasszal került a hírekbe, mert tavaly engedély nélkül egy erdőrészt kivágott Zala megyében.

Felszámolás alatt

A szégyentáblán három másik cég is legalább 1 milliárdos adóhiányt halmozott fel, közte van az a Compact Direct Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is, amelyik a három hónappal ezelőtti listán is az egymilliárdosok klubját gyarapította. Ha pedig az elmaradt adóhoz hozzáadjuk a kiszabott büntetést, akkor összesen 18 cég tartozik az adóhivatalnak minimum 1 milliárd forinttal.

A lista azokat a cégeket tartalmazza, amelyek a második negyedév során jogerőre emelkedett APEH-határozat szerint legalább 100 millió forintos adóhiányt gyűjtöttek össze. Magánszemélyek esetén 10 millió forintos a küszöb. (A lista tehát a friss jogerős nagy adósokat öleli fel. Akik korábban hozott jogerős határozat ellenére még mindig tartoznak, azokat egy másik összesítés tartalmazza.)

A cégek között feltűnően sok a számítástechnikával foglalkozó, de akad bőven kereskedelemmel foglalkozó társaság is. Néhány vagyonvédelmi, valamint pár hulladékhasznosító, -feldolgozó cég is gyarapítja a szégyenlistát. A nagy adósok listáján szereplő cégek jóval több mint fele felszámolás alatt áll, ugyanúgy, ahogyan a képzeletbeli dobogó első helyezettje, vagyis az adóhatóság vélhetően alig jut majd hozzá jussához. Egy széles körben ismert cégnévre akadtunk, a Rynart Transport Hungary Kft. kétszer is szerepel a listán, és mondani sem kell, a fuvarozó-logisztikai cég szintén felszámolás alatt áll.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magánszemélyek toplistája

A nagy adótartozók szégyentáblájára sok cég elé befurakodott a fővárosi lakhelyű Gazsi István: a 181 cég- és személynevet tartalmazó lajstromban a 66. helyet kaparintotta meg a budapesti személy, 168 millió forint adót nem fizetett meg (ehhez még 180 millióra rúgó bírság és pótlék dukál.) Az különösen érdekes, hogy az ugyanarra a lakcímre bejelentett, nagy valószínűséggel vele rokoni kapcsolatban álló Gazsi Attila alig marad el tőle, 164 milliós adóhiánnyal és még hozzá szintén durván 180 milliós bírsággal és pótlékkal büszkélkedhet. Rajtuk kívül még két magánszemély lépte túl a lélektaninak tekinthető 100 milliós határt.

Érdekesség, hogy nemcsak Gazsiék azok, akik vélhetően közeli rokoni kapcsolatban vannak egymással és felkerültek a szégyentáblára. A bokodi Selmeczi Attila és a vele azonos lakcímű Selmecziné Kiss Krisztina fejenként 17 milliós adóval és hozzá 13-13 milliós büntetéssel lógnak az APEH-nek, a mátészalkai Kun Gedeon és Kun Gedeonné 15, illetve 22 milliós adóhiányt produkáltak, amit még 13, illetve 21 milliós büntetés terhel.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem