28 °C Budapest

Diákokat dolgoztat az APEH: túl sok a bevallás...

Pénzcentrum
2008. május 21. 09:30

A tapasztalatszerzés a diákok esetében nem csak gyorséttermekben lehetséges, aki elég ügyes, az könnyen bejuthat az adóhivatalhoz is a bevallási időszakra jellemző dömping kellős közepébe. A hatóságnak ugyanis nincs kapacitása a hirtelen megnövekedett munkamennyiség gyors ellátására, ezért gyakran alkalmaz diákokat az adatrögzítésre - írja a Napi Gazdaság.

A jövedelemadó-bevallások az utolsó néhány napban a bevallási határidő lejárta előtt feltornyosulnak, mivel az utolsó napra idén is több, mint egy millióan hagyták a bevallás beküldését. Az adatokat viszont gyorsan kell rögzíteni, ugyanis 30 napon belül vissza kell utalni az adózónak azt az összeget, amennyivel több adót fizetett az év során. Ha ez nem teljesül, akkor a jegybanki alapkamat kétszeresét kellene fizetni.

Saját munkaerőt talonban tartani erre a rövid időszakra nem lenne kifizetődő, ráadásul a diákok sokkal olcsóbbak, mintha felnőtt munkaerőt alkalmazna az adóhivatal. Ráadásul a tapasztalatok is pozitívak a diákokkal kapcsolatban, már 10 éve ezt a módszert alkalmazzák, ami alatt nem voltak jelentős hibák és tévedések.

A bevitt adatokat egy másik munkatárs ráadásul ellenőrzi is, amivel a tévedések kockázata jelentősen csökkenthető. A diákokra ugyanúgy vonatkozik a titoktartás is, így a személyes adatok biztonsága sem sérülhet.

Az APEH két iskolaszövetkezettel is szerződésben áll, ahonnan minden évben küldik a diákokat, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, és a Pannon Student Szövetkezet, így ha idén már nem is, de jövőre itt érdemes próbálkozni, ha valaki belülről is szeretné megnézni az adóhatóságot.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?