Egekbe szökik az alkohol ára: jövedéki adót emelnek az unióban...

Pénzcentrum
2008. március 13. 14:00

Folyamatosan növekvő adóterheléssel nézhetnek szembe az alkoholfogyasztók és a dohányosok az unió összes országában. Nagy-Britannia például akkora adót vetett már ki eddig is a borokra, amekkorát egyetlen európai ország sem, és még arra is figyelmeztette a sörfőzőket, hogy egy pint sör hamarosan 6,5 fontba (2 200 forint) kerülhet...

Mind a borok, mind pedig a sörök, és a röviditalok árai infláció feletti mértékben fognak emelkedni, miután a brit pénzügyminiszter, Alistair Darling bejelenti részletes terveit a közel 1,5 milliárd font (508,5 milliárd forint) plusz bevételt jelentő adóemelésről, amit a következő 3 évben valóstanának meg. A hivatalos vélemény szerint az adóemelésre a kincstári bevételek növelése miatt van szükség a briteknél.

Egyes vélemények szerint viszont ezzel csak a törvénytisztelő polgárokat büntetnék, akik többek között nem ülnek kocsiba ivás után, azok helyett, akik mértéktelenül vedelik az alkoholt. A jövedéki adó emelését viszont a dohányosok is megérzik majd, 11 centtel (37 forint) fog emelkedni egy csomag cigaretta ára, és 4 centtel (14 forint) egy csomag szivaré.

Az orvosok ezzel szemben üdvözlik a jövedéki adóra vonatkozó emelést, mivel ez talán segít csökkenteni az alkoholproblémákkal küszködők számát.

Minden valószínűség szerint vasárnap éjféltől egy pint sör ára 4 centtel (14 forint), egy pint almabor ára 3 centtel (10,5 forint) fog emelkedni. Egy üveg borért várhatóan 14 centtel (47 forint) kell majd többet fizetni a boltokban, és egy üveg tömény pedig 55 centtel (186 forint) drágul. Ezek alapján jól látszik, hogy a jövedéki adó emelése jóval az infláció felett van a briteknél, közel 6 százalékkal.

A tervek szerint viszont nem csak az idei emelés fogja érinteni a káros szenvedéllyel rendelkezők pénztárcáját, a következő 4 évben további évi 2 százalékos emelésre lehet számítani, ami azt jelenti, hogy 2012-re egy most 4,5 fontba (1525 forint) kerülő bor 5,18 font (1756 forint) lesz, egy jelenleg 10 fontos (3390 forint) tömény üvege pedig 11,66 font (3953 forint) lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A brit kereskedelmi szervezetek szerint a vasárnapra tervezett emelés azt jelenti, hogy a briteknél lesz az egész Európai Unióban a legmagasabb jövedéki adó, aminek köszönhetően egy átlagos üveg bor árának több mint fele csak az adóból áll. A szórakozóhelyek tulajdonosai pedig a tavalyi, nyilvános helyen történő dohányzás tilalmának bevezetése miatt sem voltak már túl jó helyzetben, most még azzal is szembe kell nézniük, hogy egyre többen inkább otthon isszák a boltokban megvehető olcsó alkoholokat.

A jövedéki adó emelése viszont nem csak a briteknél jelent problémát a káros szenvedélyekkel rendelkezőknek. A magyar borok már eddig sem voltak túl versenyképesek a külföldiekkel szemben az adók mértéke miatt, viszont az emeléssel ez tovább romolhat. Arról nem is beszélve, hogy a dohánytermékek ára is egyre magasabb szintet ér el itthon, bár ennek hatására lehet, hogy a több millió dohányosból legalább egy kis százalék abbahagyja káros szenvedélyét, aminek hatására talán Magyarországon csökkenhetne a rákos és egyéb megbetegedések száma...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem