7 °C Budapest

607 milliárd forint jövedéki adóra! Ez még csak a kezdet...

Pénzcentrum
2007. november 26. 14:00

Az első kilenc hónap adatait tekintve minden előirányzatot teljesített a Vám- és Pénzügyőrség. Több milliárd forintot szedtek be adók és bírságok címén, és a szomszédok uniós csatlakozásának ellenére nem csökkentek a beszedett összegek...


A közfeladatok finanszírozásához csak az első kilenc hónapban 916 595 millió forinttal járult hozzá a hatóság, ami a költségvetés 19,22 százalékát tette ki az adott időszakban. A vámbevételek alakulása szintén jól alakult, ugyanis az előirányzat 75,97 százalékát sikerült teljesíteni 9 hónap alatt, vagyis év végére el lehet érni a kitűzött célokat. A bruttó vámokból származó bevétel, ami saját forrásba került, 31 302 millió forint volt.

A jövedéki termékekből származó költségvetési előirányzat több mint 80 százaléka teljesítve lett az első félévben. Az összes bevétel 607 397 millió forint volt. A kiemelkedő adóbevételek legfőbb oka az, hogy a dohánygyártmányok legális forgalma jelentősen megnőtt a csempészet ellenes intézkedések hatására, de nem szabad elfelejteni a sör, és az üzemanyag-forgalom élénkülését sem.

A regisztrációs adóbevételek a részleges visszatérítések ellenére is meghaladták a várt értéket, összesen 68 273 millió forintot szedtek be ezen a címen. A részleges visszatérítés során ennek mindössze töredékét, 4 698 millió forint adót, és 738 millió forint kamatot fizetett vissza az igénylőknek a hatóság.

Az áfa által produkált bevételek szintén teljesítették a költségvetési előirányzatot, import áfából 214 316 millió forint, a dohánytermékek áfájából pedig 56 167 millió forint származott szeptember végéig.

Az egyéb lakossági adókból, mint a bérfőzési szeszadó, a Vám- és Pénzügyőrség összesen 2 526 millió forintot szedett be. A környezetvédelmi termékdíj, a gépjárműadó, és a külföldi rendszámú autók adóbírsága utáni nettó bevétel pedig 1 755 millió forintra rúgott. Ezeken felül pedig további összegek folytak be a hatósághoz kamat, bírság, és pótlékok címén, összesen 1 630 millió forint, az illetékbevétel pedig 144 millió forintot ért el eddig.

A Vám- és Pénzügyőrség 2007. szeptember végi összesített felderítési eredményei esetszámban csökkenést, lefoglalt értékben és elkövetési értékben pedig növekedést mutattak. A vizsgált időszakban az ellenőrök a bűncselekmények és szabálysértések miatt összesen 19 190 millió forint értékben foglaltak le.


A kábítószer felderítése esetszámban növekedést, 2006-ban 66 eset, 2007-ben 79, a mennyiséget tekintve viszont csökkenést mutat, ugyanis az előző év hasonló időszakában 171,05 kilogramm kábítószert foglaltak le a vám- és pénzügyőrök.


A cigaretta felderítési tevékenység során feltárt eredmények is jelentős csökkenést mutatnak, a lényegesen szigorúbb ellenőrzéseknek köszönhetően.


Az év első fele a fenti adatok alapján nem alakult rosszul a Vám- és Pénzügyőrség számára, bár az adóbevételek alakulásának az adófizetők nyilván nem örülnek. Viszont úgy tűnik, hogy a razziáknak, és a szigorúbb ellenőrzési rendszernek köszönhetően javult a bűncselekmények elkövetésének mértéke.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?